IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

От слънчеви очила до доилни агрегати - САЩ спират още износ към Русия

Вашингтон постави в черен списък и 69 руски дружества, подкрепящи армията и отбранителния сектор

23:05 | 19.05.23 г. 2
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Администрацията на американския президент Джо Байдън спря износа на широка гама от потребителски стоки за Русия в петък и добави 71 компании в търговския черен списък, след като Г-7 обяви нови санкции срещу Москва заради войната ѝ в Украйна, предава Ройтерс.

Новите ограничения бяха насочени към продукти, които може да бъдат използвани в помощ на руската армия, включително и такива, използвани в ежедневието, като сушилни, снегорини и доилни агрегати, тъй като САЩ смятат, че предназначението им може да бъде променено в подкрепа на военната машина на Москва.

„Сега не можете да доставите дори контактни лещи или слънчеви очила“, казва адвокатът от Вашингтон Кевин Уолф, бивш служител на американското министерство на търговията, който е направил преглед на новите правила. Според Уолф ще бъде по-просто да се изброят продуктите, които не се контролират за износ към Русия.

Сред включените в черния списък компании са 69 руски дружества, едно от Армения и едно от Киргизстан. Те са били добавени в списъка на министерството на търговията заради подкрепа за руската армия и отбранителен сектор, което затруднява още повече доставянето на стоки за тях.

Сред взетите на мушка компании са заводи за ремонт на самолети и за производство на части, фабрики за барут, трактори и автомобили, корабостроителници и инженерни центрове в Русия.

Действията са част от поредния кръг безпрецедентни санкции и контрол върху износа на САЩ и коалиция от 37 други страни в отговор на нашествието на Русия в Украйна през февруари 2022 г., като целят да влошат индустриалната база на Москва и възможностите ѝ да продължава войната.

„Ще продължим да налагаме разходи на Кремъл заради продължаването на тази война, като едновременно ограничим още повече достъпа му до допълнителни стоки и приложим агресивно ограниченията“, заяви заместник-министърът по търговията Алън Естевес в комюнике, обобщаващо допълнителните санкции.

Новите правила се прибавят към вече въведения контрол върху индустриалния, търговския, химическия и биологичния сектор в Русия и прибавят различни видове електроника, инструменти и въглеродни влакна, както и химикали като фентанил и неговите прекурсори.

Те също така разширяват списъка от произведени в чужбина стоки, които изискват разрешително за Русия, Беларус и Иран, за да се ограничат още повече възможностите на Техеран да снабдява Русия с дронове.

Новите ходове бяха предприети, след като САЩ и останалите големи икономики от Г-7 се договориха да втвърдят санкциите срещу Русия на срещата си в Япония.

Матю Акселрод, заместник-министър на търговията, заяви, че САЩ отдават приоритет на прилагането на контрол върху продукти, които може да допринесат за руските оръжейни системи като ракети и дронове.

Когато се установи, че компания заобикаля санкциите, „ще използваме цялата си власт… да я затворим“, допълни Акселрод в комюнике.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:08 | 19.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Войната в Украйна виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 8
danchomentata
преди 10 месеца
Лидерите на Г7 по време на извънредна среща през 2014 г. след анексирането на Крим от Русия https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%93-7#/media/%D0%A4%D0%B0%D0%B9%D0%BB:G7_in_het_Catshuis.jpg
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 11
Импeраторът
преди 10 месеца
Добре е, спор няма. Но много бавно. Айде чакаме следващия пакет и дано е скоро.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още