IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Зеленски на срещата на Г-7: Може ли да промени правилата на играта?

Президентът на Украйна се срещна с лидерите на няколко страни от групата, като с премиера на Индия срещата е първата от началото на войната

16:57 | 20.05.23 г. 5
Автор - снимка
Създател
Премиерът на Индия Нарендра Моди (вляво) и президентът на Украйна Володимир Зеленски (вдясно) на първата им среща след войната. Снимка: EPA/Пресслужба на Президентството на Украйна
Премиерът на Индия Нарендра Моди (вляво) и президентът на Украйна Володимир Зеленски (вдясно) на първата им среща след войната. Снимка: EPA/Пресслужба на Президентството на Украйна

Украинският президент Володимир Зеленски се срещна с лидерите на Индия, Франция, Великобритания и Италия, които потвърдиха подкрепата си за разрешаване на конфликта в Украйна по време на срещата на върха на Г-7, предава АФП.

След като пристигна в Хирошима, Зеленски се зае с провеждането на дипломатически срещи с лидерите на седемте големи развити демокрации, които съставляват Г-7, както и с поканените развиващи се страни, включително Индия.

По-рано Украйна получи одобрението на САЩ, в лицето на президента Джо Байдън, за получаване на модерни западни изтребители F-16.

Зеленски се срещна с министър-председателя на Индия Нарендра Моди за първи път от началото на руската инвазия, която Ню Делхи все още категорично се въздържа да критикува. Моди заяви в разговор с украинския президент, че „страната му ще направи всичко, което е по силите ѝ, за да разреши кризата в Украйна“.

"Много добре разбирам вашата болка и болката на украинските граждани. Мога да ви уверя, че за разрешаването на този проблем Индия и аз лично ще направим всичко, което е по силите ни", каза индийският министър-председател, който изрази благодарността си към Киев за помощта, оказана на индийските студенти след руската инвазия.

В официалния акаунт на Моди в Twitter бяха публикувани кадри от разширените разговори между двамата президенти заедно с други официални лица.

В съобщение в акаунта на Зеленски в "Телеграм" се посочва, че той е "благодарил на Индия за подкрепата за териториалната цялост и суверенитета на нашата страна, по-специално в рамките на международните организации, както и за предоставянето на хуманитарна помощ.“.

„Зеленски прикани Индия да се присъедини към изпълнението на инициативата "формула на мира", разработена от Украйна“, допълва се в публикацията.

По време на дискусиите с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел украинският лидер повдигна въпроса за ограниченията за износа на украински селскостопански продукти и за "недопустимостта" на удължаването на мерките след 5 юни. ЕС одобри ограничения до 5 юни върху вноса на няколко украински продукта, за да помогне за облекчаване на свръхпредлагането в съседните държави.

От своя страна френският президент Еманюел Макрон бе категоричен, че присъствието на украинския му колега на срещата на върха на Г-7 "може да промени правилата на играта.“. „Срещите на Зеленски със съюзниците от Г-7, както и с поканените развиващи се страни като Бразилия и Индия, са уникална възможност да представите положението си, да предадете посланието си и да споделите мнението си", каза Макрон. "Вярвам, че това може да промени правилата на играта.", допълни той.

По-рано украинският лидер проведе разговори с италианския министър-председател Джорджа Мелони и британския премиер Риши Сунак, с които се срещна и по-рано този месец по време на обиколката си из Европа, за да набере подкрепа за планираната пролетна офанзива на страната му.

В акаунта си в "Телеграм" Зеленски заяви, че е благодарил на Сунак "за лидерството на Великобритания при създаването на международната коалиция за изтребители". 

(БГНЕС)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:57 | 20.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Войната в Украйна виж още

Коментари

5
rate up comment 4 rate down comment 19
zelka007
преди 11 месеца
До: sssaaa ... обърни монитора ... гледаш го на обратно ... така ще речеш , че има попадения в Киев с ракети , а то експлозиите и пожарищата от другата страна ... над Крим кога ще затворите , че нещо само взривове и пушеци ... С400 на пауза ли са ?! да не пафкат и там папироси ?! що се изнасяте от Запорожието и Крим на колони , с бидета и перални по колите ?! жега ли се задава ?! бива ли така , едните бременни украинки и старци с прашки да ви плашат ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 19
Импeраторът
преди 11 месеца
До: zelka007 те го превзеха :-) ама клоунът каза че си тръгват след малко, че май няма да е най-приятното място за пенсия с присъствието на украинска артитирерия по-височините ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 22 rate down comment 5
sssaaa
преди 11 месеца
Отвори си Евроатлантическия мап и гледай как върви контра атаката. 1 напред после 2 назад. Даже в Бахмут за последния ден е 3 назад. Г
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 32
zelka007
преди 11 месеца
До: Импeраторът ... то е превзет според свuнята пригожин ... или казваш , за това че е изпял позициите , са му дали последният квартал да направи тик-токче в него , нещо от сорта мен ми поръча щастливият дядя да го превзема - превзех го - са вие се оправяйте със задържането и леопардите ... :))) ... и поживо поздраво кой откъде е ... на някои места украинците са изкривили "линията на съприкосновение" с по 5км ... за първи път са използвали официално новополучените танкове . скоро ще има филмче
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 35
Импeраторът
преди 11 месеца
Зеленски ходи на турне за помощ :-) Китай обяви идеята за военен централен азиатки съюз с бившите васали на РФ :-) Central Asia C5 - е рашистите не са поканени ... но пък превзеха Бахмут, всичко точно... аз писах ли преди една година рашистите са почват да учат китайски и кой е Буда :? как да е, важното е че крал джудже рашист има хайвер и шампанско в бункера :-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още