IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвеститорите успяват да запазят хладнокръвие след напрежението в Русия

Международните пазари показват относително спокойствие в понеделник

10:25 | 26.06.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

От петрол и злато до акции и валути – международните пазари показват относително спокойствие в понеделник на фона на геополитическите сътресения от последните дни, пише Bloomberg.

Вечерта на 23 юни в „Телеграм“ канала на основателя на частната военна компания „Вагнер“ Евгений Пригожин бяха публикувани записи, в които той казва, че по неговите сили са били нанесени удари и обвини за това военното ръководство на Русия. В отговор Пригожин изпрати въоръжен конвой към Москва, който впоследствие бе отзован на 24 юни.

След бурния уикенд на световната геополитическа сцена цената на петрола в понеделник сутринта е нагоре минути преди 10 ч. Фючърсите върху международния бенчмарк Брент поскъпват с 0,8% до 74,45 долара за барел, а тези върху американския сорт WTI - с 0,7% до за 69,63 долара.

В същото време фючърсите на американските и европейските ценни книжа са също на зелено. На фондовите пазари в Азия пък картината е смесена – в континентален Китай остават налице притесненията за състоянието на икономиката.

При валутите доларовият индекс, който измерва силата на щатските пари, се понижава с 0,2% до 102,7 пункта, докато повечето водещи валути се търгуват в относително тесни диапазони спрямо долара.

И макар събитията в Русия да имат потенциала да накарат инвеститорите да разпродадат рисковите си активи, то скромните им първоначални действия изглежда отразяват сделката, която бе сключена за спирането на похода на „Вагнер“ към Москва – включително да отпаднат обвиненията в бунт срещу Пригожин и бойците му.

Всичко това може да върне на фокус избягването на риска сред инвеститорите, смятат стратези на Saxo Capital Markets. И макар ситуацията да деескалира, ще е трудно статуквото да се върне, допълват те в бележка.

Природен газ

Трейдърите на „синьо гориво“ се готвят за увеличаване на волатилността, тъй като краткият бунт на „Вагнер“ е нов риск за снабдяването. Те наблюдават за нови признаци на нестабилност в Русия, които биха могли да се отразят на производството и износа.

Сътресенията са налице на фона на най-високата волатилност на пазара, откакто Русия атакува Украйна в началото на миналата година.

Продължаващите забавяния на производството в Норвегия, както и плановете за закриване на газови находища в Норвегия, доведоха до някои ценови колебания този месец. И макар доставките от Русия за Европа да намаляват, някои страни като Австрия и Словакия все още разчитат на горивото, пристигащо от Украйна.

Волатилността на нидерландските бенчмаркови газови фючърси. Графика: Bloomberg LP Волатилността на нидерландските бенчмаркови газови фючърси. Графика: Bloomberg LP

„Несигурността за това какво може да стане през идните седмици в самата Русия – а не толкова в Украйна – е вероятно да тласне нагоре пазарите в понеделник“, коментира Том Маржек-Мансер, ръководител на звеното за газови анализи на ICIS в Лондон.

Злато

На пазара на злато очаквано цената на благородния метал расте, подкрепена от геополитическия риск.

Спот цената се увеличава с 0,3% до 1926 долара за тройунция, след като приключи миналата седмица надолу с близо 2%.

Но въпреки несигурността около събитията в Русия движението в посока нагоре за цената на златото бе ограничена след внезапното спиране на похода на „Вагнер“ към руската столица.

По-вероятно е цената да бъде повлияна от лихвите и долара, като историята вече е показала, че ралитата заради геополитическите рискове са краткотрайни. Цените остават все още под 100-дневната пълзяща средна – ключово техническо равнище, което бе пробито по-рано този месец на фона на засилването на очакванията, че строгата парична политика на централните банки ще се позадържи.

Ситуацията в Русия следва една трудна седмица за инвеститорите на фона на растящите притеснения за рецесия, особено в Европа. По-слабите икономически данни стимулираха търсенето на актива убежище, коментират в бележка анализаторите на ANZ Banking Group Браян Мартин и Даниел Хайнс.

Пшеница

Цената ѝ се движи между поскъпването и поевтиняването след бурния уикенд в един водещите световни производители – Русия.

Фючърсите в Чикаго търсеха посока, докато трейдърите анализират ефектите от събитията. По-рано цената им падна с до 1% до 7,3925 долара за бушел, но впоследствие мина отново на зелено. Цените са с около една четвърт по-високи от началото на месеца на фона на сухото време в САЩ и ескалиращия конфликт между Русия и Украйна, помрачил прогнозите за сделка, която да позволява на Украйна да транспортира зърно през пристанищата на Черно море.

Цената на пшеницата от началото на годината. Графика: Bloomberg LP Цената на пшеницата от началото на годината. Графика: Bloomberg LP

Очаква се Русия да е водещият износител през този сезон и следващия, като всякакви спънки пред износа ще имат значителен ефект върху пазара.

„Докато Путин изглежда, че относително има контрол, непосредствените рискове за международните пазари сега изглеждат много по-сподавени“, коментира Ерик Майерсон, стратег на шведската SEB AB, в бележка. „Това, което остава риск обаче, е възможността за бъдещо удължаване на украинската зърнена сделка“, допълва той. За момента банката смята, че има по-малка вероятност за ново удължаване на споразумението, изтичащо в средата на юли.

„Степента, до която последните събития в Русия оказват неблагоприятно влияние върху вероятността от удължаване, трябва да тласне цените на зърното нагоре“, казва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:28 | 26.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още