IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

НАТО трябва да отговори на ядрената заплаха на Путин

Пренасянето на ядрени оръжия в Беларус цели да наложи психологически тероризъм на събиращите се следващия месец в Литва представители на страните членки на НАТО

09:10 | 17.06.23 г. 24
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Руският президент Владимир Путин ще започне да разполага ядрени оръжия в съседен Беларус през юли, точно когато членовете на НАТО се срещат в Литва за годишната си конференция. Това дрънкане на ядрените саби ще бъде последното от многото, откакто Кремъл нареди атаката срещу Украйна миналата година. НАТО не може да остави тази ескалация без отговор. Въпросът не е дали да се отговори, а как, пише в коментар за Bloomberg Андреас Клут.

Времето, в което Путин иска да направи това, говори ясно за намеренията му. Той за първи път обяви през март своя план да въоръжи Беларус с руски ядрени оръжия. По-рано този месец Путин информира президента на Беларус Александър Лукашенко, че подготовката ще приключи до 8 юли и че бойните глави ще се появят веднага след това. Тази седмица Путин посочи, че първите ядрени глави вече са пристигнали.

Срещата на върха на НАТО във Вилнюс ще се проведе на 11-12 юли.

Без съмнение намерението на Путин е да разгърне ядрените си сили, за да засенчи и да се подиграва на срещата на НАТО, където той и неговата агресивна война по един или друг начин ще бъдат единствената тема. Путин е причината НАТО да повиши целта си за военните разходи; да се свърже с най-новия си член, Финландия; да прегърне Швеция като амбициозна 32-ра членка; и да обсъжда дали и как да приеме Украйна в своето лоно.

Путин и Лукашенко искат да прекъснат и развалят тази демонстрация на единство и решителност. Ролята на Лукашенко в тази игра е второстепенна, но не е за пренебрегване. Миналата седмица той се похвали, че тези бойни глави са „три пъти по-мощни“ от атомните бомби, пуснати над Хирошима и Нагасаки, и че няма да се поколебае да каже на Путин да ги използва. Той пропусна да добави, че Путин в никакъв случай няма да се консултира с него.

Това движение на бойни глави толкова близо до страни от НАТО се смята за акт на психологически тероризъм. На Запад отдавна се спекулира, че Путин може вече да разполага с ядрени оръжия в Калининград, руският ексклав, който е вклинен между Полша и Литва и следователно географски се намира вътре в територията на НАТО. Пренасянето на атомни бомби в близкия Беларус би премахнало тази остатъчна неяснота. Всички източни членки на НАТО и дори тези в Централна Европа ще бъдат на прицела на Путин.

Руският президент изглежда се наслаждава на историческата ирония. През 90-те години на миналия век – след края на Студената война, когато Европа и светът се надяваха да навлязат в нова и по-иренична епоха – бившите съветски републики Беларус, Украйна и Казахстан доброволно предадоха своите ядрени арсенали на Русия в името на неразпространението на подобни оръжия. В замяна те получиха гаранции за сигурност от Русия, както и от САЩ и Великобритания. Толкова с руските обещания, пише още Клут.

Позиционирането на бойните глави от Путин, подобно на нахлуването му в Украйна, следователно бележи нарушението и преобръщането на това разбиране от 90-те години. Той умишлено върна не само войната, но и надпреварата в ядреното въоръжаване в Европа. Той го направи, първо, като заплаши да използва ядрени оръжия; второ, чрез спиране на участието на Русия в нов СТАРТ (договор за ограничаване на стратегическите настъпателни оръжия – бел. ред., последният останал договор за контрол на въоръженията между Москва и Вашингтон; и сега, като прехвърли ядрените глави в Беларус.

За разлика от това НАТО сви ядреното си присъствие в Европа след Студената война. В началото на 70-те години САЩ държаха около 7000 ядрени оръжия в Европа. Днес се смята, че имат само около 100 в региона. Тези бойни глави се съхраняват в шест бази в пет съюзнически страни, които са били членки на НАТО по време на Студената война - Германия, Белгия, Нидерландия, Италия и Турция - и техните самолети са тези, които ще се излетят и ще пуснат оръжията. (Две други членки на НАТО, Великобритания и Франция, поддържат свои собствени ядрени арсенали.)

Агресията на Путин прави тази сдържаност от западния съюз остаряла. Във Вилнюс съюзниците от НАТО вече са планирани да променят своята конвенционална (което означава неядрена) стратегия от „отмъщение“ към „отричане“. Първото означава, че алиансът, в желанието си да не провокира Кремъл, досега е държал по-голямата част от силите си в тила, с уговорката, че ще изпрати тези войски да отвоюват съюзници от НАТО като Естония, Латвия или Литва, само ако бъдат атакувани от Русия. Последното означава, че в бъдеще силите на НАТО ще спрат руските нашественици още при прекрачването на границата на първата съюзническа държава.

По същата логика САЩ и техните съюзници също трябва да отговорят на ядрената провокация на Путин със старата, но доказана логика на възпирането. През 80-те години НАТО разположи американски ракети в Западна Германия, не за да ескалира, а за да накара Москва да спре да го прави. Ако сега Путин постави ядрени оръжия в Беларус, Америка трябва да премести част от своите бойни глави в източните страни от НАТО, които се чувстват най-застрашени - тоест Полша и балтийските държави.

От жестокостите в Буча до масовите депортации на украински деца и —  както изглежда — разрушаването на язовира „Нова Каховка“, Путин донесе ад на съседна страна, която не го заплашваше, заедно с лъжи и цинизъм към собствения си народ и света. Ако има някакъв начин да го спрем, това е с желязна воля - и, ако е необходимо, с ядрена решителност, изтъква Клут.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:23 | 17.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

22
rate up comment 10 rate down comment 8
Tikva007
преди 10 месеца
До: zelka00: Супер съм си спокоен даже. Темата ми е без значение. Провеждам антропологично изследване на емоционалните реакции на първо поколение БиоБОТ-лъжец, че започвате да ставате рядкост. Заменят ви с по-изкуствено интелигентни и по-устойчиви на психонатоварване в среда на интензивно противопоставяне. Твоята нулева серия е с модул на комунистически милиционер и е програмирана да се защитава със заплахи за физически репресии на системно ниво.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 8 rate down comment 12
zelka007
преди 10 месеца
До: Tikva007 ... кво не ти дава покой за великите галактически ядрени енргийни проекти на кремльовските убийци ве ?! сподели моля ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 11 rate down comment 9
Tikva007
преди 10 месеца
До: zelka00: Остави кинжалите, те вече свършиха. Няма перални за чипове. Разкажи баснята за реакторите на Уестингхаус в Китай - там ти се получи по-добре и повечето ти повярваха. Как беше - 2 работят, 1 утре го пускат и един другата събота. Още 2 са на пристанището в Шанхай. Руските били табу в Поднебесната. Така ли беше?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 11 rate down comment 9
Tikva007
преди 10 месеца
Продукт: zelka00. (Нулева серия). Модел: Търчи-лъжи. Приложение: Щатен фейконосец на новинарски сайт. Дизайнер на шменти-капели. Първо поколение специализиран БиоБОТ-лъжец. ОС: Бета-версия, без възможност за надграждане. Непригоден за съвременно информационно противостояние. Предизвиква смях у опонентите. Оставен на доизживяване да пише коментари под статии в новинарски сайтове.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 7 rate down comment 15
zelka007
преди 10 месеца
До: Tikva007 ... и спешъл фор ю ... масквичите са потвърдили вчерашният масиран ракетен удар ... все пак "кинжалчетата" смешни са ги бишнали с взривените патриоти ... нъл беше фейк ве смaхнат ... ?! ... а Буданов що се размотват из центъра на Киев по учрежденията , не требваше ли да е погребан в некъв бункер ... ?! ... я се напъни нещо ново да снесеш ... :))) ... паметника ще го бишнем , можеш да си сигурен !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 7 rate down comment 14
zelka007
преди 10 месеца
До: Tikva007 ... жалкарче , кво пънеш жили ... нещо не си спал добре ли ?! нито газ , нито петрол , нито гориво за АЕЦа ... спряхме ... до тук , квото беше това е ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 18 rate down comment 10
aldy
преди 10 месеца
Статйката е пълна с лъжи, инсинуации и явно изопачаване на фактите. Язък за Инвестора. От икономически сайт стана жълтур на нивото на ПИК.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 15 rate down comment 11
aldy
преди 10 месеца
ФРГ се натиска да получи ядрен удар, предлагайки бетищата си на урките. Но Путин има мерак на ингилизите. Стигат им 4 ракетки и толкоз с тях. Но първенството гонят ***. Раздаването на ЯШамари може да започне от тях. И никой няма да посмее да отговори, защото на педковците им се живее най-много.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 18 rate down comment 9
aldy
преди 10 месеца
Натото няма собствено ядрено оръжие. ЯО имат ФАЩ, Англия и Франция. ФАЩ са разположили ТЯО на границите на РФ и се възмущават, че РФ ще ги унищожава. Наглеци до насиране. Само бой по рапунджата може да ги освести. При ядрена война Европа я пиши бегала. Това може да стане много скоро. При особено старание и ФАЩ може да изчезнат. Щом толкова им се мре, да ***. И ние с тях, щото сме слуги на чужди интереси. Слуги на посолствотО и на посолствата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 12 rate down comment 19
penkiler1415
преди 10 месеца
И НАТО ще отговори. И Путин ще си получи заслуженото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още