IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Столтенберг остави отворена възможността да се задържи като лидер на НАТО

Мандатът на сегашния генерален секретар беше удължаван три пъти и той трябва да се оттегли през септември

23:01 | 15.06.23 г. 3
Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг. Снимка: Bloomberg LP
Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг. Снимка: Bloomberg LP

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг остави отворена перспективата мандатът му да бъде удължен, след като високопоставени представители на страните членки на алианса открито подкрепиха идеята, включително един от потенциалните му наследници, предава Ройтерс.

Мандатът на Столтенберт вече беше удължаван три пъти и той трябва да се оттегли през септември след девет години като генерален секретар на военния алианс, който придоби още по-голямо значение след нашествието на Русия в Украйна, започнало през февруари 2022 г.

Но НАТО не успява да намери наследник, който може да спечели необходимия консенсус сред нейните 31 страни членки – от САЩ през Европа до Турция.

Запитан при посещение във Вашингтон дали е бил убеден да остане, Столтенберг заяви: „Аз съм отговорен за всички решения, които този алианс трябва да вземе, с изключение на едно. И то е за моето бъдеще. Това е нещо, което 31 съюзници трябва да решат“.

По традиция постът отива при високопоставена европейска политическа фигура, но никой не може да го заеме без подкрепата на САЩ, основната сила в НАТО.

Столтенберг, който е бивш премиер на Норвегия, заяви през февруари, че не се стреми към ново удължаване на мандата си.

Пред репортери днес в кулоарите на срещата на министрите на отбраната на страните от НАТО в Брюксел Столтенберг заяви, че не е променил решението си.

Но многократно отказа да заяви какво ще направи, ако страните членки на НАТО поискат да остане.

Първата жена ръководител на НАТО?

Британският министър на отбраната Бен Уолъс заяви открито, че иска поста, а датският премиер Мете Фредериксен е смятана за сериозен претендент макар да настоява, че не е кандидат, съобщават дипломати.

Но в четвъртък Фредериксен определи идеята Столтенберг да остане като „наистина добро решение“.

„Много харесвам работата си и смятам да я задържа. Така че не, не съм поела към НАТО“, заяви тя пред датската телевизия DR.

Уолъс не е смятан за сериозен претендент, тъй като много страни членки на НАТО считат, че постът трябва да отиде при бивш премиер или президент, за да се гарантира, че той ще има политическо влияние на високо ниво, особено когато на прага на алианса бушува война.

Освен това много страни от НАТО смятат, че е крайно време алиансът да има първата си жена председател, което насочи вниманието към Фредериксен, социалдемократ, която стана най-младият премиер на Дания през 2019 г. и спечели втори мандат миналата година.

Макар че някои страни, особено в Западна Европа, сигнализираха подкрепа за Фредериксен, други изразиха недоволство, защото Дания изостава значително от целта на НАТО за разходи за отбрана, равняващи се на 2% от БВП. А някои, особено в Източна Европа, се оплакаха, че тя ще бъде третият пореден ръководител на НАТО от скандинавска страна.

Германският министър на отбраната Борис Писториус заяви, че ако няма признак, че алиансът се е обединил около един наследник, ще приветства удължаване на мандата на Столтенберг.

„Ако не се договорим за кандидат за наследяването, НАТО няма да може да мине без генерален секретар. Затова, естествено, подкрепям удължаване, особено защото ценя сътрудничеството със Столтенберг“, заяви той пред репортери.

В отговор на въпрос за удължаването на мандата на досегашния генерален секретар финландският министър на отбраната Анти Кайконен заяви: „Този вариант не ми звучи зле“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:10 | 15.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

3
rate up comment 5 rate down comment 0
andy
преди 10 месеца
Едва ли ще намерят по добра малoyмна пиoнka от тоя! Прави всичко що му нареди шефа!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 1
0pk
преди 10 месеца
Да си го държат до последно, че по-хубав няма да намерят. :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 1
danchomentata
преди 10 месеца
Докато умните се наумуват лудите се наскачат https://***.theguardian.com/world/2022/jun/27/nato-300000-troops-high-alert-russia-threat-ukraine
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още