IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Коя е "Вагнер груп"?

Русия я определя като "частна военна компания", а за други е просто наемническа група

16:07 | 24.06.23 г. 12
Автор - снимка
Създател
Снимка: EPA/БГНЕС
Снимка: EPA/БГНЕС

Ръководителят на „Вагнер груп“ Евгений Пригожин отдавна е в спор с руските военни лидери относно действията в Украйна, но в петък враждата между тях достигна ново ниво, след като Пригожин отправи обвинения, че неговите бойци са били ударени и се закле да отмъсти.

Заплахата, отправена през официалния му канал в Telegram, предизвика нещо, което вече прилича на криза в Русия, пише CNBC.

Службата за сигурност в страната (ФСБ) призова частната армия на „Вагнер груп“ да не се подчинява на заповедите му и да го задържи и започна наказателно разследване за „организиране на въоръжен бунт“, обявиха от офиса на главния прокурор.

По руската телевизия RBK генерал-лейтенант Владимир Алексеев нарече случващото се удар с нож в гърба и го определи като „държавен преврат“.

Скоро след изявленията на Пригожин стана ясно, че руският държавен глава Владимир Путин е бил информиран и „се вземат необходимите мерки“, обяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. Изявлението на Путин не закъсня.

Какво е „Вагнер груп“?

„Вагнер груп“ е определяна от Русия като „частна военна компания“. Американските власти я смятат за прокси сила, а според други е наемническа група.

Тя е основана през 2014 г. и е собственост на 61-годишния Пригожин, който преди беше известен като „главния готвач на Путин“, отговарящ за кетъринга на държавни събития.

През декември САЩ смятаха, че „Вагнер груп“ има около 50 хил. служители в Украйна – около 10 хил. изпълнители и 40 хил. осъдени от руски затвори, каза говорителят на Съвета за национална сигурност на САЩ Джон Кърби.

Русия отрича участието на „Вагнер“ в официални военни операции, но вашингтонският мозъчен тръст Център за стратегически и международни изслевания казва, че тя е пряко свързана с руската държава. Освен това е изиграла роля в операциите на Русия в Украйна през 2014 и 2015 година.

„Вместо да използва руската версия, според която „Вагнер“ е частна военна компания, „Вагнер“ трябва да се разглежда като класическа прокси организация“, допълва той.

Участие по света

„Вагнер груп“ е участвала и в други части на света, включително в Африка.

Тя се е включила в гражданския конфликт в Либия, а Русия изпрати военно оборудване, включително изтребители и бронирани превозни средства, за да може да се сдобие с позиции в страната, обяви американското министерство на отбраната през 2020 г.

Освен това „Вагнер“ беше изпратена и в Централноафриканската република, където групата беше обвинена в екзекуцията на цивилни, нападение на мироопазващите сили на ООН и насочване към предимно мюсюлмански общности.

Висши западни дипломати заявиха, че „Вагнер“ е поела контрол над златна мина там. В доклад на Human Rights Watch се посочва, че заподозрените сили на „Вагнер груп“ са извършили зверства, включително екзекуции на невъоръжени мъже. През януари САЩ определиха „Вагнер“ за международна престъпна организация.

Войната в Украйна помогна на „Вагнер“ да натрупа влияние, коментира още Кърби, говорителят на Съвета за национална сигурност на САЩ.

„Нейното влияние се увеличава. Независимостта на „Вагнер“ от руското министерство на отбраната само се засили през 10-те месеца на тази война“, допълни Кърби по време на брифинг през декември.

Руските военни разчитат на бойците на „Вагнер“ в Украйна, а в някои случаи руските военни служители са били подчинени на командването на „Вагнер“, каза той.

Пригожин обещава отмъщение

Пригожин обвини руското военно ръководство в некомпетентност в Украйна, но в петък публично го обвини, че е нанесло удар по неговите сили. По думите му е имало ракетна атака в тиловите лагери.

Освен това Пригожин твърди, без да предостави доказателства, че руското военно ръководство е отговорно за смъртта на 2000 бойци.

„Тези, които унищожиха нашите момчета, които унищожиха живота на десетки хиляди руски войници, ще бъдат наказани. Моля никой да не оказва съпротива“, обяви Пригожин в серия от гласови съобщения в официалния си канал в Telegram.

Руската служба за сигурност ФСБ отговори като започна наказателно дело срещу него заради призив за въоръжен бунт.

ФСБ твърди, че „действията му са нож в гърба на руските военнослужещи“ и призова бойците на „Вагнер“ да не се подчиняват на заповедите на Пригожин и да го задържат.

Сигурността в Москва беше повишена, съобщи държавната информационна агенция ТАСС. Видео, разпространено от Ройтерс, показа военни бойни машини близо до руския парламент рано тази сутрин.

Пригожин отрича това да е въоръжен бунт, а го определи като „марш на справедливостта“. Според него силите му са влезли в Русия и вече са в Ростов на Дон – град в южната част на страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:07 | 24.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

9
rate up comment 0 rate down comment 0
aldy
преди 10 месеца
Подполковникът е бил издирен и арестуван. Сега Пригожин отива да се разбере с офицерите в Щаба на ВВСРФ, който е в Лостов на Дон, защо са обстрелвали с авиация тиловите лагери на ЧВК. Със същата цел Пригожин тръгва към Москва. По пътя го обстрелват от хеликоптери, които успешно са унищожени. Но тези хеликоптери са си позволили да стрелят и по граждански коли и автобуси и има убити цивилни. Та така със "звяра" Пригожин. Нетърпимо активен и не дава да го ликвидират. Безобразник!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 0 rate down comment 0
aldy
преди 10 месеца
Шойгу и Герасимов някъде са изчезнали. Какво става в действителност няма да разберете от официалните "***". А причината да се стигне до т.н. метеж са опитите за ликвидиране на най-ефективната воинска част в СВО, трън в тлъстите *** на висшите военачалници, заети основно с далавери, кражби и безхаберие. Още в Сирия подставиха вагнеровците на американците и бяха убити над 200 души. Сега при изтеглянето от Бахмут по заповед на някакъв подполковник ЧВК са били минирани и обстрелвани в гръб.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 8 rate down comment 45
Скъсана_Ушанка
преди 10 месеца
Кво става, копейли :))) за един прЕАтел питам...Хахааааааааа! :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 12 rate down comment 21
Jorkata
преди 10 месеца
Мурзилажа яко е спекъл :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 12 rate down comment 24
zelka007
преди 10 месеца
хех ... правителственият ту214 , който обикновенно вози зануленият детеубиец е излетял от масква в северна посока според портала flightradar24 , частните самальоти на богаташите също масово излитат от масква , самолетни билети от масква за тбилиси , астана и истанбул вече не се предлагат ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 18 rate down comment 11
Tikva007
преди 10 месеца
До: zelka00: Толкова време се чудех каква ти е точно функцията тук и днес се сетих - ти си радиоточка. Едно време в ранния соц е имало такива информационни уссройства във всяка къща - само говорител в кутия, вързан с жица за държавното радио. За коммундетата не е било ОК всеки да си има радиоприемник и да върти и слуша безконтролно станциите в ефира, затова - радиоточка. Официалното радио спуска избраната информация по жица до всеки дом. Въпросът е, твоята жица до Киев ли ходи, или само до Козяк
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 17 rate down comment 9
Tikva007
преди 10 месеца
*Русия я определя като "частна военна компания", а за други е просто наемническа група* - И в какво *другите* виждат разликата? Това, заради което руската държава вдигна специални части на армия с авиация, специални части на МВР, да обявява специални режими на действие на държавата, не е точно *група*, независимо кои са *другите*, за които *Вагнер* е *просто наемническа група*. *Просто наемническа група* с авиация, логистика, планиране, финансово-стопански структури имеждународна дейност - да бе
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 25
zelka007
преди 10 месеца
Литва е затворила напълно границата с рассийката ... музикантите вече са на 300км от масква ... вероятно до няколко часа започват сраженията в предградията ... излезна информация , че има пилоти на хеликоптери и самальоти , които са отказали да стрелят по колониТЕ (щото се оказа че не е само една) с военна техника на музикантите ... :))) ... мдааа , започва да се заплита ситуацията лекинко ... де сте ве копекопоклонници ?! некой блиц коментар ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 11
danchomentata
преди 10 месеца
Смокинов лис
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още