IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Призив за военен преврат - руските власти предприемат действия срещу Пригожин

Конфликтът между наемниците на „Вагнер“ и руската армия се разгаря. Пригожин вече е смятан за възможен пучист в очите на Кремъл 

02:58 | 24.06.23 г. 12
Автор - снимка
Създател
Снимка:  EPA/ANATOLY MALTSEV
Снимка: EPA/ANATOLY MALTSEV

Русия започна наказателно дело срещу влиятелния ръководител на наемническата групировка „Вагнер", след като той заплаши да нападне Министерството на отбраната на страната заради предполагаемо изстрелване на ракети по неговите бойци, докато напрежението между двата враждуващи лагера в Кремъл заради войната в Украйна нараства. 

Министерството на отбраната отхвърли твърденията на Евгений Пригожин, че е атакувало базите на „Вагнер" в Русия, като в изявление късно в петък нарече твърденията му „провокация". Прокурорите започнаха наказателно разследване срещу Пригожин заради твърдения, че е призовавал към „въоръжено въстание". Федералната служба за сигурност заяви, че се стреми да го задържи, и призова войниците си да не изпълняват неговите „престъпни заповеди".  

Властите засилиха мерките за сигурност в Москва, включително около правителствените сгради, и поставиха в готовност полицията за борба с безредиците, съобщи ТАСС. Главният държавен телевизионен канал показа рядко срещани късно вечерта специални новини, в които преразказа официалните обвинения срещу Пригожин и отхвърли твърденията му.

Президентът Владимир Путин е информиран за всички събития, свързани с Пригожин, и са предприети „необходимите мерки", заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран отинформационната служба „Интерфакс“.

По-рано шефът на наемниците публикува серия от аудиосъобщения в канала си в Telegram, в които се заканва да „накаже" руските военни ръководители за предполагаемото нападение и загубите на „десетки хиляди" руски войници във войната. Той обвини министъра на отбраната Сергей Шойгу, че е наблюдавал операция за „унищожаване" на Вагнер.

Няма непосредствени признаци, че бойците на „Вагнер“ са се мобилизирали, за да изпълнят заплахата на Пригожин, която отбеляза най-драматичната ескалация във враждата между лидера на наемниците и руското отбранително ведомство, която се разраства със затягането на войната.

„Ние сме 25 000 души и ще разберем защо в страната се случва беззаконие", заяви Пригожин. „Всеки, който иска да се присъедини към нас, трябва да сложи край на тази бъркотия".

Въпреки че заплаши да унищожи „всеки, който ще се опита да се съпротивлява", Пригожин заяви, че „това не е военен преврат. Това е поход на справедливостта“. 

Висшият антитерористичен орган на страната поиска от Пригожин да прекрати незаконните действия и заяви, че Федералната служба за сигурност разследва коментарите му, съобщи държавната информационна служба ТАСС. Двама високопоставени генерали, които в миналото са работили в тясно сътрудничество с „Вагнер“, призоваха бойците на групировката да игнорират призивите на Пригожин.   

Въпреки че все още не е сигурно дали Пригожин ще изпълни заплахите си, според Татяна Станоева, основател на фирмата за политически консултации R.Politik, „реакцията на властите е ясна - те потушават бунта".

„Според мен това е краят на „Вагнер", каза тя пред Bloomberg. „Системата не може повече да търпи неговата активност“. 

62-годишният Пригожин от месеци обвинява Шойгу и Министерството на отбраната, че не са оказали адекватна подкрепа на силите на „Вагнер“, които се сражават в Украйна, особено по време на сраженията за източния украински град Бахмут. През май Пригожин заплаши, че ще изтегли войските си от операцията, ако не получат доставки, но по-късно се oтрече.

През последните седмици напрежението отново се покача, след като Шойгу постави краен срок до 1 юли за всички доброволчески части да подпишат официален договор с Министерството на отбраната - заповед, която досега бе категорично отхвърлена от Пригожин. Миналата седмица Путин подкрепи искането на министерството по време на среща с руски журналисти и военни блогъри.

По-рано в петък Пригожин публикува в Telegram видеоклип, в който обвинява Министерството на отбраната, че „заблуждава" руснаците и Путин относно войната, като оспорва оправданията на Кремъл за нахлуването в Украйна през февруари 2022 г.

Лидерът на наемниците все по-често се поставя в противоречие с кремълския наратив за войната, като същевременно предупреждава руснаците, че пълната мобилизация и военното положение са необходими, за да се избегне поражение в Украйна.

В интервю с местен журналист миналия месец той засипа с похвали представянето на украинските военни и презря целите за „денацификация и демилитаризация", които Путин и висши служители на Кремъл използваха като оправдание за войната. „Как я демилитаризирахме? Всъщност ние я милитаризирахме", каза той. „Сега това е една от най-силните армии“. 

Той също така обвини висшите служители на Русия в областта на отбраната, че са използвали войната, за да се обогатят, и са оставили страната без защита след нахлуването по границата на нападатели, преминали от Украйна.

Междувременно се появяват все повече кадри с военна техника в центъра на Москва и Ростов на Дон. А части от района на Ростов, където се намира щабът на Южния военен окръг, са отцепени. В Москва има бронетехника в центъра на града.  Според The Moscow Times в Ростов на Дон още преди няколко часа са пристигнали отряди на спецназ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:05 | 24.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

12
rate up comment 16 rate down comment 48
Скъсана_Ушанка
преди 10 месеца
До: Tikva007 ... миризмата на пос-рани копейки рано сутринта. :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 16 rate down comment 28
data
преди 10 месеца
Хотели как лучше, а получилось как всегда !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 25 rate down comment 16
Tikva007
преди 10 месеца
Чети умни мисли и пълней! Глуппацитте коментират, тъппацците прогнозират, деббиллите се радват, един от тях стиска палци на *пригожката*, а друг - Търчилъжи - съветва Залужни с военни стратегии. ***, Залужни още не е стигнал твоето ниво на WoT - полека! Някой ще попита: а умните какво правят? Умните гледат още от 24.02.22 с безпокойство, но в момента - към 1917 г., когато при подобни обстоятелства в Русия се роди монстър, който държа света за заложник почти един век, вкл. и днешните събития.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 26 rate down comment 7
SporqZaKef
преди 10 месеца
Абе писах аз от онези дни, че много се омълчаха всички страни последните 10на дни и, че май май ще се нагледаме на събития едно след друго.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 20 rate down comment 32
zelka007
преди 10 месеца
а това е едно клипче , с танковете на вагнер в ростов на дон и колоните им от военна техника ... :))) ... мазало от най-висша класа ... е сега е момента украинците да ударят с всичката си сила в поне 2 слаби точки в линията на съприкосновение и ще попилеят целият фронт за по-малко от седмица ... https://***.youtube.com/watch?v=uecGBt4JjJY
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 26 rate down comment 37
zelka007
преди 10 месеца
смешната и жалка 1/8 от земната суша в пореден недъгав опит за държавност ... населението й били хора ... хаххаххааоохоохо ... управниците й били велики умове и пътеводители ... хаххаххааоохоохо ... къде в нормалният свят е възможно такова нещо въобще , замислете се ... :))) ... и шuбaняците от *** , атака , бесни страшни пенции и има такива нефелници искат да ни откъснат от белият свят и да ни прикачат към това ypyодливо средновековно подобие на организирано общество ?!??!?!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 9 rate down comment 9
danchomentata
преди 10 месеца
По синему пока ездить не стоит.Расстояние Харьков Воронеж по трассе составляет 336 км, а по прямой - 280 км. https://***.drive2.ru/b/288230376152253368
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 12 rate down comment 13
danchomentata
преди 10 месеца
Добре ,че магистрала Хемус е в ремонт та нема да додат да ги избомби мосю Тагарев .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 11 rate down comment 12
danchomentata
преди 10 месеца
В этом году в Воронежской области направят межбюджетный трансферт в 100 млн рублей от правительства РФ на ремонт участков самой протяженной в регионе автотрассы "Воронеж - Луганск", построенной еще в 1971 году. https://tass.com/russia/1637481
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 56 rate down comment 2
evlogi
преди 10 месеца
До: Импeраторът Аз лично не се радвам.Голяма мизерия може да забъркат...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още