IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пригожин: Не съм се опитвал да сваля руското правителство

Според лидера на "Вагнер" маршът срещу Москва е целял да покаже слабостта на вътрешната защита на Русия

21:48 | 26.06.23 г. 3
Автор - снимка
Създател
Снимка: EPA/БГНЕС
Снимка: EPA/БГНЕС

Ръководителят на наемната военна група „Вагнер“ отрече да се е опитвал да свали руското правителство, но засили критиките си към отбраната на страната в първия си публичен коментар след неуспешния марш срещу Москва в събота, пише Financial Times.

В 11-минутен аудиозапис, публикуван в Telegram днес, Евгений Пригожин каза, че целта му е да протестира срещу скорошното решение за разпускане на „Вагнер“ и да покаже слабостта на вътрешната защита на Русия.

„Не целяхме да свалим съществуващия режим, който е законно избран, както сме казвали много пъти“, коментира Пригожин, без да споменава президента Владимир Путин по име.

По думите му вместо това е искал „да предотврати унищожаването“ на паравоенната група и да потърси отговорност от онези, които „със своите непрофесионални действия направиха огромен брой грешки“ по време на руската инвазия в Украйна.

Той твърди, че ако редовната армия е имала същото ниво на подготовка и морал като „Вагнер“, инвазията в Украйна, която започна на 24 февруари миналата година, „можеше да отнеме не повече от ден“.

„Ние демонстрирахме ниво на организация, каквото руската армия трябва да има“, коментира Пригожин, твърдейки, че силите му са преминали общо 780 км и са спрели само на 200 км от Москва. „Това беше майсторски клас за това как трябваше да изглежда 24 февруари 2022 г.“

До публикуването на днешното съобщение в следобедните часове, от Пригожин не се беше чуло нищо, откакто обяви, че конвоят му ще се върне обратно, вместо да продължи към Москва. За последен път той беше видян да се отдалечава от щаба на южната армия в Ростов на Дон – град, който неговите бойци бяха превзели в събота, преди да се оттеглят и от него.

„Нашето решение да се обърнем е свързано с два важни фактора“, допълва той. „Първият беше, че не искаме да проливаме руска кръв. Второ, ние поехме на този марш, за да изразим нашия протест, не да свалим правителството.“

Опитът за въстание на Пригожин в събота обаче се възприема като най-сериозната заплаха за управлението на Путин, откакто той встъпи в длъжност преди 23 години.

„Това беше част от проблемите в руската система“, коментира президентът на САЩ Джо Байдън в понеделник, като същевременно каза: „Ние нямаме нищо общо с това“.

Жозеп Борел, главният дипломат на ЕС, описа Пригожин като „чудовището, действащо срещу своя създател“ и каза, че хаосът през уикенда доказва, че „военната мощ на Путин се пропуква“.

Но британският министър на отбраната Бен Уолъс омаловажи влиянието на случилото се върху авторитета на Путин, посочвайки, че „не трябва непременно да придаваме прекалено голямо значение на дестабилизацията...“.

Последна актуализация: 21:50 | 26.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 2
Alex Silver
преди 10 месеца
Хехе, изтриха ми двата поста. Що бре, гейроатлантици? Не щеге да знаете къде отива ЧВК "Вагнер" или не щете други да знаят това? Кого напсувах или обидих лично, че ми триете постовете? Ама като съдя по другите, псуването и личните обиди се поощряват. Но зависи за кого.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 8
evlogi
преди 10 месеца
Путин,Пригожин-все същите ла,***.Няма вероятност в обозримо бъдеще за някакво нормализиране в Северната Джамахирия
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 7
zelka007
преди 10 месеца
"не искахме да проливаме руска кръв" ... свалиха по едни данни 3 хеликоптера по други 6 и един самальот ... ?! ... като единият е бил щурмови к52 алигатор и е убил най-малко 13 пилоти ... ?! ... взривиха поне една нефтена база ... ?! ... унищожиха неизвестен брой камиони и складове с муниции на армията ... ?! ... не е искал да сваля правителството , а те се разбягаха като пилци всичките и ги изчакаха да напуснат рассия за да се върнат в масква ... корабче плува ли ми оченцето , я надникни ... :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още