IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пригожин: Не съм се опитвал да сваля руското правителство

Според лидера на "Вагнер" маршът срещу Москва е целял да покаже слабостта на вътрешната защита на Русия

21:48 | 26.06.23 г. 3
Автор - снимка
Създател
Снимка: EPA/БГНЕС
Снимка: EPA/БГНЕС

Уолъс подчерта, че войната в Украйна все още се води от началника на щаба Валери Герасимов и министъра на отбраната Сергей Шойгу – основните хора в руската система, срещу които се противопоставя Пригожин.

Въпреки това министърът на отбраната на Обединеното кралство добави, че способността на Пригожин да напредва в събота „само с около 2500 души“ е разкрила колко „изтъркани“ и „обтегнати“ са резервите на Русия.

През уикенда Кремъл каза, че съдебното дело срещу Пригожин „ще бъде прекратено“ и заяви, че той се е съгласил да замине за Беларус. Въпреки това в понеделник държавни медии съобщиха, че той все още е изправен пред съдебно преследване.

Пригожин критикува Герасимов и Шойгу от месеци, обвинявайки ги, че са убили десетки хиляди руски войници чрез корупция и лошо планиране.

Дългогодишната им вражда достигна връх през юни, след като бяха приети закони, които карат всички нередови военни сили – от които „Вагнер“ е най-голямата и най-известната – да се врекат във вярност на министерството на отбраната и да се включат в неговата структура.

Пригожин каза, че „Вагнер“ ще бъде разформирована до 1 юли. По думите му командирите и бойците не са склонни да преминат към армията, като се има предвид лошото ѝ представяне и риска, който това представлява за собственото им оцеляване.

И все пак „Вагнер“ е готова да действа, както е наредено, твърди Пригожин, като е събрала военното си оборудване миналата седмица, планирайки да се отправи към Ростов на Дон с конвой на 30 юни, за да предаде всичко на армията.

След това в петък базовите лагери на „Вагнер“ са станали жертва на въздушни удари от руската армия, което е взело над 20 жертви. Подобна информация беше отречена от руското министерство на отбраната в петък вечерта.

„Това беше повод за нас да решим да действаме незабавно“, коментира Пригожин.

По думите му „Вагнер“ не само е успяла да превземе Ростов на Дон – голям южен град и военен щаб, но също така е успяла да обезоръжи военните препятствия, поставени по пътя ѝ, и да превземе всички бази и летища по него.

Според Пригожин освен това жителите са били щастливи да видят преминаването на „Вагнер“. „Цивилни ни посрещнаха с руски знамена и знамена на „Вагнер“... Много от тях продължават да пишат думи на подкрепа, а други са разочаровани, че спряхме“.

От Кремъл не са отговорили веднага на запитването на Financial Times за коментар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:50 | 26.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 2
Alex Silver
преди 11 месеца
Хехе, изтриха ми двата поста. Що бре, гейроатлантици? Не щеге да знаете къде отива ЧВК "Вагнер" или не щете други да знаят това? Кого напсувах или обидих лично, че ми триете постовете? Ама като съдя по другите, псуването и личните обиди се поощряват. Но зависи за кого.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 8
evlogi
преди 11 месеца
Путин,Пригожин-все същите ла,***.Няма вероятност в обозримо бъдеще за някакво нормализиране в Северната Джамахирия
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 7
zelka007
преди 11 месеца
"не искахме да проливаме руска кръв" ... свалиха по едни данни 3 хеликоптера по други 6 и един самальот ... ?! ... като единият е бил щурмови к52 алигатор и е убил най-малко 13 пилоти ... ?! ... взривиха поне една нефтена база ... ?! ... унищожиха неизвестен брой камиони и складове с муниции на армията ... ?! ... не е искал да сваля правителството , а те се разбягаха като пилци всичките и ги изчакаха да напуснат рассия за да се върнат в масква ... корабче плува ли ми оченцето , я надникни ... :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още