IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

За източноевропейските съюзници в НАТО войските на „Вагнер“ в Беларус са проблем

НАТО ще защити всеки съюзник и всеки сантиметър територия на НАТО, заяви генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг

08:04 | 28.06.23 г.
Ръководители на страни членки на НАТО и генералният секретар Йенс Столтенберг позират за семейна снимка на среща в Нидерландия. Снимка: EPA/БГНЕС
Ръководители на страни членки на НАТО и генералният секретар Йенс Столтенберг позират за семейна снимка на среща в Нидерландия. Снимка: EPA/БГНЕС

Източноевропейските страни от НАТО предупредиха, че преместването на руските наемнически войски „Вагнер“ в Беларус ще създаде по-голяма регионална нестабилност, но генералният секретар Йенс Столтенберг заяви, че алиансът е готов да се защити срещу всяка заплаха, предава Ройтерс.

„Ако „Вагнер“ разположи собствените си серийни убийци в Беларус, всички съседни страни са изправени пред още по-голяма опасност от нестабилност“, заяви литовският президент Гитанас Науседа след срещата в Хага със Столтенберг и правителствени ръководители на още шест съюзници в НАТО.

„Това е наистина сериозно и много притеснително и трябва да вземем много категорични решения. Това изисква много, много твърд отговор от страна на НАТО“, добави полският президент Анджей Дуда.

Ръководителят на „Вагнер“ Евгений Пригожин пристигна в Беларус във вторник съгласно споразумение, договорено от беларуския президент Александър Лукашенко, което прекрати бунта на наемниците в Русия в събота.

Руският президент Владимир Путин заяви, че бойците от „Вагнер“ ще имат избора да се преместят там.

Столтенберг заяви, че е твърде рано да се каже какво може да означава преместването на „Вагнер“ в Беларус за съюзниците от НАТО и изтъкна засилената отбрана по източния фланг на алианса през последните години.

„Изпратихме ясно послание на Москва и Минск, че НАТО е тук да защити всеки съюзник, всеки сантиметър територия на НАТО“, каза Столтенберг.

„Вече засилихме военното си присъствие в източната част на алианса и на предстоящата среща на върха ще вземем допълнителни решения за по-нататъшно укрепване на колективната отбрана с повече сили с висока степен на готовност и повече способности“, допълни той.

Столтенберг заяви, че метежът е показал, че „незаконната война“ на Путин срещу Украйна е задълбочила разделенията в Русия.

„В същото време не трябва да подценяваме Русия. Затова е още по-важно да продължим подкрепата си на Украйна“, изтъкна той.

Дуда изрази надежда, че заплахата, която представляват силите на „Вагнер“, ще бъде включена в дневния ред на срещата на върха на всички 31 страни членки на НАТО във Вилнюс, Литва, на 11 и 12 юли.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:12 | 28.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още