IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Турция иска Швеция да екстрадира заподозрени кюрдски сепаратисти срещу членството в НАТО

Турция е поискала екстрадирането на над 130 лица, повечето от които кюрдски сепаратисти, твърдят източници

14:48 | 23.06.23 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Турция иска Швеция да започне с екстрадирането или експулсирането на заподозрени кюрдски сепаратисти преди следващата на НАТО следващия месец, за да подкрепи присъединяването на страната към алианса, съобщава Bloomberg, позовавайки се на запознати източници.

Швеция, заедно със съседна Финландия, поиска да стане член на НАТО след инвазията на Русия в Украйна през 2022 г. Финландия се присъедини през април тази година, но Турция блокира присъединяването на Швеция, обвинявайки я, че предлага убежище на политически активисти, издирвани по обвинения в тероризъм.

Швеция вдигна забрана за продажба на оръжие на Турция и измени антитерористичните си закони като част от споразумение, сключено миналата година за излизане от задънената улица. Президентът Реджеп Тайип Ердоган обаче сигнализира миналата седмица, че тези стъпки може да не са достатъчни, за да бъде спечелена подкрепата на Турция за кандидатурата на следващата среща на върха на НАТО в литовската столица Вилнюс.

Що се отнася до Анкара, за нея има още пространство за напредък в „ограничаването на дейностите на Швеция на групи“, считани от Турция за терористични, смята Алпер Коскун, старши сътрудник във Фондацията Карнеги за международен мир.

„Турция има интерес да осигури присъединяването на Швеция към алианса, но има продължаващи очаквания към Швеция“, коментира Коскун, който е бивш турски дипломат, на конференция на Атлантическия съвет в четвъртък. „Поради факта, че Турция има интерес Швеция да се присъедини към НАТО, мисля, че пътят е отворен за положителни очаквания“.

Турция иска Швеция да започне с екстрадирането или експулсирането на заподозрени, за да докаже колко е сериозна в прилагането на новите правила, казват източниците, поискали анонимност, за да споделят чувствителна информация. Турция е поискала екстрадирането на над 130 лица, повечето от които кюрдски сепаратисти.

Те включват заподозрени поддръжници на кюрдската въоръжена групировка PKK, която се смята за терористична организация от САЩ и Европейския съюз, както и на свързани лица с кюрдски YPG сили в Сирия и последователи на базирания в САЩ духовник Фетхуллах Гюлен. Ердоган твърди, че Гюлен е организирал опита за преврат в Турция през 2016 г.

Правителството на Турция не е отговорило на искане за коментар. Кабинетът на шведския външен министър е отказал такъв.

Исканията за екстрадиране в Швеция се обработват от съдебната система на страната. Правителството не може да отмени решения на своя Върховен съд, който е отхвърлял жалби от Турция на различни основания, включително заради риск от преследване.

Съюзниците от НАТО многократно са призовали Турция да одобри кандидатурата на Швеция навреме за срещата във Вилнюс, заявявайки, че страната отговаря на всички изисквания. Последният призив бе отправен от германския канцлер Олаф Шолц в четвъртък.

„Твърдо вярвам, че Швеция трябва да се присъедини към Финландия на масата на срещата на върха като нов съюзник“, каза Шолц пред парламента в Берлин. „И аз призовавам преизбрания президент на Турция Ердоган сега да разчисти пътя към това – както решихме всички заедно в Мадрид миналата година“.

Присъединяването на Швеция ще осигури контрол на НАТО над Балтийско море и ще даде на алианса надмощие в Арктическия регион – и двете стратегически зони за Русия – докато Москва е затънала в инвазията си в Украйна.

Финландия завърши процеса за присъединяване към алианса през април, оставяйки Швеция в безизходица относно перспективите си, докато Турция и Унгария са против членството ѝ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:48 | 23.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още