IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ердоган продължава да се противи на членството на Швеция в НАТО

Дори след приетото антитерористично законодателство турският президент не смята, че Швеция е свършила достатъчно

15:56 | 14.06.23 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Архив Ройтерс
Снимка: Архив Ройтерс

Швеция може да не спечели подкрепата на Турция за членство в НАТО следващия месец, тъй като новото антитерористично законодателство на страната не успява да овладее кюрдските екстремисти, заяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган.

„Очакванията на Швеция не означават, че ние ще ги изпълним“, казва Ердоган за турска медиа. „Швеция трябва първо да изкорени всичко, което тази терористична организация прави. В това отношение не можем да имаме положителен подход“, посочи той.

Коментарите на Ердоган предполагат, че нежеланието му да одобри присъединяването на Швеция към НАТО ще продължи и след предстоящата среща на алианса във Вилнюс, Литва, следващия месец, предава Bloomberg. Това ще удължи периода на безизходица за скандинавската страна, продължаващ откакто тя поиска да се присъедини към алианса заедно със съседна Финландия след нахлуването на Русия в Украйна през 2022 г.

Финландия беше одобрена да стане член през април. Съюзниците от НАТО призовават Ердоган да позволи на Швеция да последва примера, като всички членове трябва да дадат съгласието си за стъпката. Кюрдският въпрос остава пречка, тъй като Турция отдавна се бори със сепаратистки бойци от етническата група в собствената си страна.

Швеция настоява, че е изпълнила споразумението, сключено на срещата на върха на НАТО в Мадрид преди година, което позволи на процеса на разширяване да продължи напред. Нов закон срещу тероризма влезе в сила в Швеция на 1 юни тази година, но Ердоган каза, че досега той не е успял да предотврати или разпръсне антитурските протести там.

Представители на Турция, Швеция и Финландия се срещат в сряда, за да обсъдят въпроса.

Съюзниците в НАТО смятат, че присъединяването на Швеция ще затвърди контрола на НАТО над Балтийско море и ще даде на алианса надмощие в Арктическия регион – и двата стратегически пътища за Русия – докато Москва е затънала в инвазията си в Украйна.

Ефективни мерки

Президентът на Турция призова шведските сили за сигурност да наложат ефективни мерки срещу кюрдските екстремисти, за да спазят напълно споразумението от Мадрид.

„Вече има правомощия, дадени на силите за сигурност, съгласно законите, конституцията. Използвайте тези права“, каза Ердоган, припомняйки битката на Турция срещу сепаратистките кюрдски бойци в югоизточната част на страната. „Ако няма да използвате тези правомощия, тогава къде е борбата на НАТО срещу тероризма? НАТО трябва да реши това. В противен случай не бихме казали „да“ във Вилнюс“, посочи той.

Швеция твърди, че с въвеждането на новия закон за тероризма е изпълнила всичките си задължения по споразумението и заявява, че е от взаимен интерес с Турция да координират по-тясно усилията срещу тероризма и организираната престъпност.

Включването на Швеция в състава ще опрости планирането на отбраната за алианса. НАТО ще се възползва не само от бойните самолети, военноморската мощ и други военни активи на Швеция, но също така ще може лесно да превозва войски или оборудване през скандинавската държава.

Непреклонната позиция на Ердоган по отношение на кандидатурата на Швеция за членство в НАТО сигнализира, че той не желае да балансира подхода си с получаването на подкрепа от Конгреса на САЩ за закупуването от Турция на американски изтребители F-16.

Унгария е другата държава, която засега казва „не“, но се очаква да подкрепи членството на Швеция веднага щом Турция сигнализира, че планира да даде съгласието си, както вече направи с кандидатурата на Финландия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:57 | 14.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още