IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Украйна чака ясен сигнал за членство в НАТО, но може да бъде разочарована

И Украйна, и Русия намалиха реториката около Запорожката АЕЦ, смятат военни наблюдатели

08:12 | 07.07.23 г. 6
Снимка: НАТО
Снимка: НАТО

Украйна очаква ясен сигнал, че ще бъде част от НАТО след края на войната, а повторението на обещанието за отворените врати ще бъде недостатъчно. Това коментира украинският президент Володимир Зеленски по време на брифинг в Прага. "Просто имаме нужда от покана", допълни той и посочи, че подкрепата за Украйна ще бъде предизвикателство за всички членове, но сега е моментът Алиансът да покаже, че не се страхува от Русия.

В интервю за CNN, излъчено преди ден, украинският президент беше категоричен, че поканата за членството на Киев е в ръцете на американския президент Джо Байдън. Без подкрепата на САЩ конфликтът ще бъде замразен, убеден е той. 

Част от членовете на НАТО, включително и България, подкрепят началото на преговори за членство след края на войната.

Украйна в НАТО е основната тема на следващата среща на лидерите на организацията, която ще се проведе на 11-12 юли във Вилнюс. Пред The Times ръководителят на украинското военно разузнаване Кирило Буданов коментира, че е видял подготвени документи за срещата и покана за членство няма да има, което е в разрез с очакванията на украинското общество.

Володимир Зеленски посети чешката столица часове, след като българският парламент гласува декларация, с която подкрепи членството на страната му в Алианса. От София Зеленски си тръгна и с обещание за военна помощ и Меморандум за сътрудничество в областта на енергетиката, част от който са и плановете за преговори за покупката на ядрените реактори, които България купи за АЕЦ "Белене".

Заплахата Запорожка АЕЦ

В Прага украинският президент коментира, че се надява на "добра развръзка" по отношение на много опасната ситуация в Запорожката АЕЦ. Той поясни, че Международната агенция за атомна енергетика (МААЕ) преговаря с Москва, за да бъде избегнат рискът от инцидент в централата, предизвикан от руските военни.

Сателитни снимки показват предмети върху покрива на четвърти реактор, появили се в последните дни. Преди ден Киев предупреди, че руските военни планират провокация в централата и са минирали съоръжения.

В същото време Институтът за изучаване на войната (ISW) отбелязва в своя обзор за 498-я ден от войната, че и Русия, и Украйна намаляват реториката за Запорожката АЕЦ. Буданов отбеляза, че заплахата за централата е съществено намалена, а съоръженията бяха посетени от началника на кабинета на руския президент Сергей Кириенко, който години ръководеше "Росатом" и от назначения от Русия управител на Запорожката област Евгений Балитски. Те споделят снимки от сухото хранилище в централата и отбелязват, че централата работи в нормален режим под руски контрол.

Победата е да си върнем "всичко свое"

За Украйна победата означава връщане на "всичко свое", коментира пред CNN Володимир Зеленски и допълни, че "свобода" и "демокрация" за украинците не са просто думи, а животът им, за който се борят. При това положение войниците не могат да загубят мотивация, категоричен беше той.

В момента инициативата на фронта е в Украйна и вървим напред,а не отстъпваме, поясни още украинският президент.

Основните усилия на руските военни са в направленията Лиман, Бахмут, Авдеевка и Маринка, отбелязва Генералният щаб на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) в своя обзор на 498-я ден от войната. Има данни за преноса на руски военни в Украйна от територията на Беларус, където са преминали бойна подготовка, посочват още оттам.

В сутрешните часове на 6 юли руските военни извършиха най-сериозното нападение над западния град Лвов от началото на войната. По града са били изстреляни 10 ракети "Калибър", от които 7 са свалени. При атаката са загинали петима души, а пострадалите са повече от 35, съобщават властите в Украйна. Според ВСУ ракетите са изстреляни от акваторията на Черно море и първоначално са следвали курс на север, следвайки течението на р. Днепър, а след това рязко са сменили курса си на запад.

Руски военни кореспонденти коментират, че мобилизираните военни в Запорожката област не са имали ротация от октомври 2022 година, отбелязва ISW. Според тях причината е, че Русия просто няма с кого да замени воюващите. 

Военните наблюдатели коментират, че има снимкови доказателства за напредък на украинските части в Бахмут, водят се боеве и в направлението Сватово - Кремена.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:12 | 07.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

6
rate up comment 6 rate down comment 6
OHЯ
преди 10 месеца
Всички любители на Късия с ботокса са с умcTBeния капацитет на Данката ! Форумното иDioTче :):):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 7
danchomentata
преди 10 месеца
Блажени са вярващите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 7
zelka007
преди 10 месеца
До: данчонефелнатарубля ... пак те е напънало нещо , а ?! увеличаваш нормата , щото 100 рубли за евро вече ... а тук таван нема ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 9
danchomentata
преди 10 месеца
corporate donors to provide financial support to the Ukrainian energy sectors efforts to repair that damage and keep functioning.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 9
danchomentata
преди 10 месеца
Наште абдали търговци на атомни съединители радиатори и так далеее не могат да донесат на Кадри на малешката вода https://euneighbourseast.eu/news/latest-news/energy-community-secretariat-supports-certification-of-ukrtransgaz/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 9
danchomentata
преди 10 месеца
Леидис и джентлеменс медамс и мосюс дамен унд херен.Дирника Ви да е здрав като на еврогеиски данъкоплатец https://***.energy-community.org/Ukraine/Fund.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още