IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Зеленски: Намалихме мащаба на войната благодарение на оръжието, което получихме

Не искам да подценявам българската армия, но и на нас не ни стигна оръжието, когато ни нападна Русия, каза украинският президент

21:55 | 06.07.23 г. 9
Снимка: President.gov.ua
Снимка: President.gov.ua

Коментарите, че предоставяне на военна помощ само разширява и удължава военен конфликт е дезинформация, която трябва да бъде веднага опровергавана. Това заяви украинският държавен глава Водомир Зеленски по време на дискусия, организирана от премиера акад. Николай Денков и вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел.

"Ние успяхме да намалим съществено мащаба на тази война благодарение на оръжието, което получаваме", категоричен беше Зеленски и допълни, че украинските военни са освободили около 1900 населени места от 24 февруари 2022 година насам.

Той коментира още, че заради разпространението на дезинформация през последните 30 години хората в Руската федерация вече не анализират какво се съобщава от медиите и вярват на един "фашистки режим".

По време на войната през последните 18 месеца украинските военни са блокирали окупацията на северните части на Украйна и доказаха, че Русия няма ракети, които не могат да бъдат свалени. В същото време втората армия в света се нуждае от помощ и не може да защити и собствената си територия - собственикът на ЧВК "Вагнер" Евгений Пригожин показа, че всеки може да влезе в Кремъл.

Войната в Украйна е успяла да обедини Европа и НАТО по начин, по който и коронавирусът не успя, смята още украинският президент.

Руският режим е последният поробител в Европа и трябва да загуби в Украйна, за да бъдат защитени европейците, допълни Зеленски. Той посочи, че срещата на НАТО във Вилнюс в началото на следващата седмица ще е от ключово значение за страната му. Премиерът Николай Денков заяви по-рано днес, че очаква да се срещнат на събитието. Володимир Зеленски коментира преди време, че ще бъде в Литва само ако има конкретни гаранции и ангажименти към Украйна от страна на Алианса.

Зеленски коментира, че е дошъл в България заради дефицити - на оръжия и на време. Той припомни, че през миналата зима Русия е предизвикала криза в енергийната система и ако в Европа тя се е изразявала в повишаване на цените, то в Украйна не е имало електричество дори и за болниците. Без ток няма и питейна вода и хората са били принудени да използват вода за технологични нужди.

"Русия умишлено предизвика тези дефицити", обясни още Зеленски. Според него Киев няма много време да се подготви за следващата зима, особено в енергийния сектор, визирайки подписания меморандум за сътрудничество именно в тази област.

Има забавяне на контраофанзивата, призна Володимир Зеленски и допълни, че това се дължи на различни фактори. Преди няколко месеца Русия е имала само една отбранителна линия, но забавените доставки на оръжия са позволили изграждането на три линии. Русия е заминирала огромни площи, дори и окупираните територии. Украйна преговаря за машини за разминиране, но те вървят бавно. При това положение украинските военни разминират полетата пеша, а зад тях върви техниката.

"Има разлика, ако е наобратно и не можем просто да хвърлим хората напред като месо", допълни още Зеленски.

Но дори и със забавени доставки Украйна все пак започна своята контраофанзива, защото не "можеш да водиш война от окопите". "Не можеш да седиш цяла година в окопите и да чакаш снарядите. Това действа прекалено демотивиращо за всеки енергичен човек", заяви още украинският държавен глава. Според него при това положение Киев рискува и да загуби търпението и на партньорите, което би било сериозен риск за страната му.

По-рано по време на срещата в Президентството Володимир Зеленски предупреди, че България няма да може да устои дори и с всичкото си оръжие на нападение на Русия. "Не искам да унижавам или подценявам вашата армия - на нас също не ни стигна оръжието, защото Русия има огромни запаси. Ние ги намалихме десетки пъти, но на каква цена", допълни по време на дискусията той. Той допълни, че уважава изборът на българския президент Румен Радев и допълни, че не може да бъде критичен, защото е на гости.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:43 | 06.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

9
rate up comment 2 rate down comment 4
andy
преди 10 месеца
До: sssaaaВсъщност точно президентът докара сегашните плyжaцi на власт. Той е слъзгав като мокра връв и с него трябва де се внимава! Направи много зyлyми в миналото. Те го АЛАБАЛНАХА и може би това е една от причините да е против плyжaцiте. Иначе, да, БРАВО за позицията му от вчера! Продължаваме да следим дейстрията му.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 4
sssaaa
преди 10 месеца
Браво на нашия Президент, мен лично ме спечели и ще гласувам за първи път на следващите избори за него. Един истински и достоен Българин, който пази с цената на всичко Националния ни интерес. Сигурен съм, че ако се пусне референдум до всички граждани на коя страна да застанем - Тази на Украйна или тази на Русия, то тогава ще стане ясно какво мислят истинските Българи, а не като сегашните Евроатлантически Национални предатели, готови да загърбяг с лека ръка дори Българския Лев!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 4
andy
преди 10 месеца
До: zelka007Щото си вечен, казваш?! ;-)В лудата човешка история е имало много мераклии като теб и всички са завършили трагично. Според думи приписвани на Айнщайн: "Познавам 2 безкрайни неща - вселената и човешката глупост. За първото все пак не съм много сигурен." И да не са негови, са много верни! Скоро ще видим трагичния край на сегашните политици българоубийци!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 8
zelka007
преди 10 месеца
До: andy ... ти си пали свещичка некой като мен да не се докопа на достатъчно висока позиция , че тогава затварям границите , гоня всички репортери от държавата и започвам по ред на заслугите ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 7
andy
преди 10 месеца
Уkpoнациста Зеленко изтpeбвa народа на Украйна за да покаже верността и послушанието си пред господарите. Мисля, че скоро ще има Видов ден за него!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 24
Скъсана_Ушанка
преди 10 месеца
До: aldy Освен това няма такова нещо, като лнр или днр. Това са области в Украйна, признати от пPaccия, както и Крим с договор от 1991 и 1994. Любимата ти пPaccия потъва във фeкалната яма, а целия богат и свободен свят подкрепя Украйна, за ужас на вас, лузърите, чакащи да обират мандри и домове, като през 1944та!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 25
Скъсана_Ушанка
преди 10 месеца
До: aldy Винаги съм се чудел как е възможно някой да плямпа глупости, базирани върху нулеви познания или опит?! Да, ти си пример, опърпана копейко. По време на изборите се видя подкрепата за руските партии - макс 10% в източна Украйна. Същите тyпaни като тук от вГъ3раждане. Кви половини бягали в пPaccия бе? Още от началото opките даваха път за излизане от окупираните селища само към пPaccия. Нищо не знаеш, копейко лузър, нищо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 14 rate down comment 14
aldy
преди 10 месеца
Мащаба на войната не определя ли агресора, бе *** напудрен? Или ще излезе вярно, че сте се канили да нападнете ДНР и ЛНР и да достигнете до Крим? Та затова Путин ви изпревари с 3 дни и сега територията ви е станала на швейцарско сирене. А хората бягат, където им видят очите. Половината бягат в РФ, половината бягат на запад. А укрия вече е под 25 милиона. А беше 43 милиона. И за това Ze има особени заслуги.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 12
zelka007
преди 10 месеца
топ коментарът на politico.eu за срещата Зеленски/Радев е 1 ... кърти фаянса ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още