IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вратите на НАТО започват да се открехват за Украйна

Бъдещето на Украйна е в евроатлантическото семейство, в НАТО, коментира Йенс Столтенберг в Киев

11:12 | 21.04.23 г. 10
Снимка: НАТО
Снимка: НАТО

През 2008 г. Украйна получи уверения за "широко затворените врати" на НАТО, което според много анализатори е сериозна грешка. По време на срещата в Будапеща Алиансът коментира, че вратите са отворени за всеки, желаещ да се присъедини към блока, но с пълното съзнание, че това едва ли ще се случи по отношение на Украйна.

Днес обаче тази теза изглежда започва да се пропуква. Германският министър на отбраната Борис Писториус коментира по време на вечерното шоу Maybrit Illner на ZDF, че вратите на НАТО започват да се открехват, но е твърде рано да се дискутира членството на Украйна в Алианса.

"Такова решение трябва да бъде взето с хладен разум и горещо сърце, а не наобратно", заяви той по време на дискусията, посветена на офанзивата в Украйна. По-късно днес (21 април) ще се проведе и 11-ата среща от формата "Рамщайн", на която ще бъдат обсъдени нуждите на украинската армия.

Снимка: President.gov.ua Снимка: President.gov.ua

В навечерието на срещата в Киев за първи път от началото на войната пристигна генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг. Визитата му беше необявена, както са повечето посещения на световните лидери в Украйна по време на войната, но и неочаквана за повечето анализатори. Украинският президент Володимир Зеленски коментира, че в Киев смятат това посещение за знак, че НАТО е готова за "нова глава" в отношенията си с Украйна.

По време на съвместната пресконференция, която имаше след срещата си със Зеленски, Столтенберг потвърди това мнение. Той направи традиционното си заявление, че Алиансът ще подкрепя Украйна в тази война, колкото е необходимо. Но и отбеляза, че съюзниците вече са съгласни, че бъдещето на страната е в в евроатлантическото семейство, в редиците на организацията.

Сега погледите са насочени към срещата на НАТО във Вилнюс, за която Зеленски вече има покана да посети лично. "Благодарен съм за поканата да присъствам на срещата, но е важно и Украйна да получи съответната покана", коментира той по време на брифинга си със Столтенберг.

На заседанието, планирано за 11-12 юни, основната тема, която интересува Киев, са гаранциите за безопасност, които страната иска да получи. Но те са само допълнение, а не вместо членството на страната в организацията, отбеляза още украинският държавен глава и допълни, че няма нито една обективна причина, която да ограничи членството на Украйна в НАТО.

"Не разглеждаме това като компромис", каза още Зеленски. Той беше категоричен също, че Украйна не е готова за "алтернативно членство в НАТО".

В края на септември 2022 г. Володимир Зеленски подписа молба за членство на Украйна в НАТО по ускорена процедура. Още тогава украинските власти признаха, че не очакват страната им да бъде част от Алианса, докато трае войната с Русия, но се надяват да започнат преговорите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:13 | 21.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

10
rate up comment 1 rate down comment 3
khao
преди 11 месеца
цял ден... а само десет минуса, май са останали са полезните идддиоти, свършили са парите за платената сгггган!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 0 rate down comment 12
khao
преди 11 месеца
До: ratten а ти изми ли лицето, че вече мина месец от както се изхвърлих, уличницеее!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 1 rate down comment 13
khao
преди 11 месеца
До: 0pk офф, доста си глууупав човече, старая се да пиша възможно най просто зада разбереш и пак имаш трудности. Трудно се говори с функционално неграмотен лъжжец като теб! ... кви французи, кви шведи намеси, май пак имаш *** пристъп! ... и сега утре ако го застрелят, сигурно пак ще си недоволна, що не са го обесили както съм казал!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 11
zelka007
преди 11 месеца
До: 0pk... така е ... в Киев в понеделник ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 8 rate down comment 7
0pk
преди 11 месеца
До: zelka007 зелкич, Усраинците загърбиха гаранциите за безопаснот в мига, в който тръгнаха да говорят за присъединяване към НАТО. Сега натовците се преструват, че могат да са им новия гарант, знаейки че такава държавата скоро няма да има на картата :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 16 rate down comment 7
ratten
преди 11 месеца
кажи му "кухао" и повече не се занимавай с него :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 27
zelka007
преди 11 месеца
До: 0pk... ти кво не разбра от "демагогията" ?! Украйна търси за в бъдеще още по-сигурен и перспективен гарант за сигурността си ... след като наритат решибозуците , ще сключат договор с НАТО като гарант за сигурността , щото договорите с рассийката не струват и хартията в/у която са написани ... очевадно е , че ОДКС не работи и не става за нищо ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 19 rate down comment 10
0pk
преди 11 месеца
До: khao, кухич, ти сам писа, че руснаците няма да бишнат Путин, шот са страхливи и не разбират от демокрация, като французите например. Сега твърдиш, че първо трябва да се обеси Путин. Вземи реши в крайна сметка каква ти е полезната позиция, щот излиза, че статията е демагогия и неприкрити лъжи. :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 24
khao
преди 11 месеца
До: 0pk колкото и измислици и опорки да спускаш, както виждаш случва се квото ти казахме от самото начало тъъъпа кратуууно! Ще ги приемат чак след като обесите путин и подпишете мирен договор... :):) Цирка е в масква, и няколко клоууна като теб по нашите земи
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 20 rate down comment 11
0pk
преди 11 месеца
Голям цирк за пред хората. Актьор до актьора. Но пък щом МВФ вече отпуска кредити на воюващи държави, като нищо и НАТО ше вземе да приеме такава, за да може активно да се защитава срещу злите азиатски oрди. :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още