IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Готви се "осакатено" членство на Украйна в НАТО?

Украинската армия има мяста в Алианса със своя реален военен опит, смята чешкият президент Петър Павел

08:23 | 26.02.23 г. 19
Автор - снимка
Създател
Украйна подаде молба за ускорено членство в НАТО.Снимка: President.gov.ua
Украйна подаде молба за ускорено членство в НАТО.Снимка: President.gov.ua

Великобритания, Германия и Франция готвят предложение, което е далеч от очакванията на Украйна относно членство в НАТО, пише The Wall Street Journal в своя публикация. Изданието посочва, че според готвения пакт Киев ще получи модерно въоръжение и муниции, но не и защитата на чл. 5, нито ще бъдат разположени бази на Алианса на територията на Украйна. Целта е да бъде принудена страната да преговаря за мир с Русия по-късно тази година, след като осъществи своята офанзива, като на Запад започват да растат опасенията, че украинците няма да могат да си върнат всички окупирани територии.

Пактът вероятно ще бъде разискван по време на срещата на върха на организацията през юни. Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг вече покани украинският президент Володимир Зеленски да участва в заседанието, което ще се проведе във Вилнюс.

Също така източниците на американското издание коментират, че едва ли Западът и Украйна ще издържат на продължителна война, каквито и заявки да прави официално президентът на САЩ Джо Байдън за подкрепа "колкото е необходимо".

Не е ясно доколко този план ще има успех, пише Институтът за изучаване на войната (ISW) в своя обзор за 367-я ден от началото на войната в Украйна. Според анализаторите руският президент Владимир Путин не показва никакви индикации, че е склонен да отстъпи от някоя от целите си, включително и демилитаризация и неутралитет за Украйна, както и смяната на правителството на страната.

Украйна подаде молба за ускорено членство в Алианса на 30 септември 2022 година, в отговор на руското анексиране на четири окупирани украински области.

Петър Павел: Украйна има право и място в НАТО

Украйна има своето място място в НАТО, смята от своя страна новоизбраният чешки президент Петър Павел в интервю за украинското издание "Суспилне новини". Според него украинската армия ще бъде с най-големия реален военен опит в Европа. Украйна изпълнява още няколко принципа, които са водещи при оценката на молбите за членство - техническата съвместимост на армиите, както и ценности и дългострочни стратегически интереси.

Но докато трае военният конфликт или териториални спорове, не може да става въпрос за влизаето на Украйна в Алианса. "НАТО ще стане страна в този конфликт. Човек може само да си представи колко мащабен ще бъде той тогава, най-вероятно дори с използването на ядрени оръжия", каза чехкият президент.

Но той е категоричен, че Украйна заслужава да бъде считана за член на НАТО, защото армията поддържа стандарти, защитава ценностите, които са важни за всички в орагиназията. "Има всички основания да осмислим членството на Украйна в НАТО веднага след войната", отбелязва той.

Петър Павел беше ръководител на Военната комисия на НАТО, един от най-важните постове в организацията. В своето интервю признава, че не е очаквал руският президент Владимир Путин да нападне Украйна, защото това би било грешка от гледна точка на националните интереси на Русия. Според него в Кремъл не са очаквали, че украинците ще имат такава решимост да се бият, както и че Западът ще бъде единен в отговора си. "Отпорът на украинската армия, съпротивата на населението и нивото на лидерството на президента Зеленски се оказаха впечатляващи", допълни той.

Директорът на ЦРУ: Имаме информация, че Китай обмисля доставката на оръжия за Русия

Имаме информация, че Китай обмисля доставката на тежко въоръжение за Русия, но решението все още не е взето, коментира директорът на ЦРУ Уилям Бърнс пред CBS News. "Няма световен лидер, освен [китайския президент - б. р.]Си Дзинпин, който да наблюдава с по-голямо внимание действията на [руския президент - б.р.] Владимир Путин и развитието на войната в Украйна", каза още Бърнс.

Според него китайският лидер е до голяма степен смутен и отрезвен от видяното.

Си Дзинпин и Владимир Путин разгоравяха няколко седмици преди 24 февруари 2022 година и тогава двамата обявиха своята безрезервна подкрепа един към друг. Китай обаче до този етап не е взела ясна позиция в подкрепа на някой от двамата участници в конфликта.

Украинските военни удържат линията в Бахмут

Украинските военни засега удържат позициите си около Бахмут, съобщават от Генералния щаб на Въоръжените сили на Украйна в своя профил във Facebook. Съобщават се за отбити атаки около града, както и в района на Лиман и Купанск. Руснаците са провели офанзива и край Авдеевка и Шахтарск, става ясно още от отчета. Извършени са 71 руски атаки в тези направления.

Руските военни изграждат укрепления в окупирания през 2014 година Крим, сочат още данните на украинските военни. Те съобщават още за тяхно настъпление в Запорожката и Херсонската област, коети е отблъснато.

Ситуацията на юг от Бахмут е стабилна, но от север е по-трудната част от фронтовата линия, коментира и един от участниците във военните действия в Бахмут - кап. Юрий Майдар. От ЧВК "Вагнер" съобщават за превземането на с. Яхидне, което се намира на север от Бахмут, пише CNN и допълва, че на този етап няма потвърдена от независим източник информация.

От началото на войната Русия е изстреляла повече от 5 хил. ракети (от различни видове) и е извършила повече от 3,5 хил. въздушни обстрела над Украйна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:37 | 26.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

19
rate up comment 4 rate down comment 1
khao
преди 1 година
100% осакатена пропагандна статия...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 4 rate down comment 1
baybay11
преди 1 година
До: zelka007 ''....УСАто и Кралството са гаранти по меморандума от Будапеща за целостта и суверенитета на Украйна ... !! .'' Абсолютно вярно- Текст меморандума1. Российская Федерация, Соединенное Королевство Великобритании и Северной Ирландии и Соединенные Штаты Америки подтверждают Украине свое обязательство в соответствии с принципами Заключительного Акта СБСЕ уважать независимость, суверенитет и существующие границы Украины.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 9 rate down comment 3
zelka007
преди 1 година
До: Alex Silver ... изрожденче , УСАто и Кралството са гаранти по меморандума от Будапеща за целостта и суверенитета на Украйна ... !! ... Затова в Украйна няма в момента ядрено оръжие ... Докато договорите и меморандумите с кремля не струват и хартията в/у която са написани ... исторически факт !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 8 rate down comment 2
zelka007
преди 1 година
До: Tikva007... смехурко , ти НИКОГА не си писал коментар под икономически материал , освен в случаите когато трябва да оплюеш ЕС , УСАто , България и да изтъкнеш могъществото на бензиноколонката ... :))) ... нито с този ти акаунт , нито с другите два известни ми на мен ... твоите са пропити с иделогически опорки от първата до последната буква и обикновено не почиват на реални данни ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 7 rate down comment 10
Alex Silver
преди 1 година
Докато не докарат ядрената тояга връз дебелите си кухи гаванки, няма да мирясат. Какви интереси имат фащ в укрия? И от какъв зор се намесват в държава, която е на границата с РФ? Ако РФ направи същото в Мексико, ще го търпят ли? Путин е прекалено мек и това може да доведе до ядрена война, защото наглеците в своята обсесия смятат, че РФ е слаба, затова не отговаря адекватно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 2 rate down comment 5
ratten
преди 1 година
До: плешивия застраховател от люлинските гeтаa какви курсове, какви имоти, бе ***. тя плетарката ти дори я няма в кадастъра
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 2 rate down comment 5
ratten
преди 1 година
До: зеленчук 007 ей, само краставици са ви в кратуните :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 6 rate down comment 9
Tikva007
преди 1 година
До: zelka00: Плюс това никой не иска да затрива Запада, за да се лишават Индия и Китай от алъш-вериша си с тях. То и Русия с удоволствие би си търгувала с него, даже повече от преди. Просто самият Запад го закъса и се опитва да се спасява с непочтени средства. Ще трябва време, за да проумее, че вече не е сам и изключителен, че светът е шарен и това му е хубавото, че трябва да яде и харчи колкото изработва и тогава всичко ще си дойде по местата. Но без размяна на шамари явно няма да стане.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 4 rate down comment 7
Tikva007
преди 1 година
До: Имитаторът: Днес отрано си на черешата. Преди да се впускаш в бизнес-активност, трябва да отговориш на сакралния си въпрос *Бахмут или Сватове?* До тогава нищо не таксувай, освен лекарствата си по НЗОК и нищо не продавай, докато не си успял да купиш нещо. Съвет от мен, в качеството ми на професионален рентиер. Не продавай това, което поколения преди теб с пот и кръв са спастрили.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 6 rate down comment 8
Tikva007
преди 1 година
До: zelka00: Индия подкрепи ли я? Индия подкрепи ли резолюцията в ООН? Тази бензиноколонка я слушаме от 30 години. Саудитска Арабия е бензиноколонка и се споменава 2-3 пъти в годината в статии за бензина. Вие се прехранвате от години тук с оня Пурко под теб и останалите от агитката ви с коментари в режим 24/7 под ежедневните статии, анализи и идеологически бози, специално посветени на Русия. Бивши мега делови медии се превърнаха в спец наблюдатели на Русия и си отгледаха спец екипи за нея.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още