IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Украйна подаде молба за ускорено членство в НАТО

Киев е готов на преговори с Русия, но при друг президент, заяви украинският държавен глава Володимир Зеленски

18:04 | 30.09.22 г. 55
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: President.gov.ua
Снимка: President.gov.ua

След като руският президент Владимир Путин подписа договорите за анексирането на четири окупирани украински провинции - Донецка, Луганска, Запорожка и Херсонска, украинският президент Володимир Зеленски подписа молба за ускорено членство в НАТО.

"Де факто сме съюзници... де факто ние вече извървяхме пътя си към НАТО", пише той в изявление на сайта на украинското президенство и посочва, че Украйна кандидатства да го направи и де юре "по процедура, която е съобразена със значението на Украйна за защита на цялата общност".

Зеленски отбелязва още, че членството в НАТО изисква пълното единодушие на всички членове и е необходимо време за това. "И затова, докато това се случва, ние предлагаме да приложим нашите предложения относно гаранции за сигурност за Украйна и цяла Европа в съответствие с Киевския договор за сигурност, който беше разработен и представен на нашите партньори", пише той.

В изявлението не се дават повече подробности относно Киевския план, но в последните дни Володимир Зеленски проведе серия от срещи с европейски и световни лидери, включително с турския си колега Реджеп Тайип Ердоган, германския канцлер Олаф Шолц и канадския премиер Джъстин Трюдо.

Зеленски заявява още, че това е акт в защита на сигурността на целия свободен свят и допълва, че Русия едва ли щеше да се спре с Украйна, ако Киев не ѝ се беше противопоставил, и щеше да напредне към Прибалтийските страни, Полша, Молдова, Грузия, Казахстан. Украйна може да гарантира  границите на всички европейски държави и че никой няма да върне войната на континента.

"Цялата територия на страната ни ще бъде освободена от този враг – врага не само на Украйна, но и на самия живот, човечеството, закона и истината", заявава още украинският президент в своето изявление.

В своята реч Владимир Путин призова за преговори с Украйна, макар и да беше катеричен, че не става и дума за разговори относно анексираните украински територии. Украйна е готова на преговори, но не и с Путин, заявява обаче Зеленски. 

Цялата територия на страната ни ще бъде освободена от този враг – врага не само на Украйна, но и на самия живот, човечеството, закона и истината.
Володимир Зеленски
президент на Украйна

"Той (Владимир Путин - б.р.) не знае какво е достойнство и чест. Затова ние сме готови за диалог с Русия, но вече с друг президент на Русия", категоричен е украинският държавен глава.

Припомняме, че Русия започна война в Украйна на 24 февруари, а един от мотивите е защитата на сигурността си, визирайки исканото от Киев членство в НАТО и ЕС. По време на месеците, в които се водеха активните бойни действия, украинските власти не веднъж коментираха, че са разбрали, че не са желани в НАТО. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:34 | 30.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

55
rate up comment 2 rate down comment 0
baybay11
преди 1 година
До: DS66 Аз съм аполитичен човек, не членувам и не съм симпатизант на никоя наша политическа партия, но ако при Вас нещата са различни- дайте линковете на вашия председател на вашата политическа партия и му кажете- това не са бабини деветини, това е разработка под шапката на БАН- Българската академия на науките и държавния Институт по океанология. Дано поне ЕДНА политическа партия се заинтересува от този проект, защото той осигурява енергийната, а значи- и политическа независимост на България..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
54
rate up comment 2 rate down comment 0
baybay11
преди 1 година
До: DS66 Ами нали точно това пиша- че в България политиците МЪЛЧАТ ОГЛУШИТЕЛНО, защото всеки от тях, който има някакъв досег с този проект, е купен, ЗА ДА МЪЛЧИ И ДА НЕ КАЗВА нищо на обществото. Вместо сега на предизборните митинги да се правят предложения по този въпрос, всички политически партии у нас мълчат за него и само реват- ооо, ааа, нямаме избор, България няма находища на газ, зависими сме 100 процента от газпром и други тинтири- минтири....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
53
rate up comment 2 rate down comment 1
DS66
преди 1 година
Да го пускат този проект тогава, ако искаме да ползваме газ. Не знаех за него.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
52
rate up comment 0 rate down comment 1
DS66
преди 1 година
За технология която е патентована не знам. Да сега е момента, или по точно от сега нататък, защото газ никой няма да се натиска да ни продава, хората са наясно че чувала чрез шистовия добив се доизтупва и после следва ГАЗ НЯМА.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
51
rate up comment 2 rate down comment 0
baybay11
преди 1 година
До: DS66 '''...."В сравнение с традиционните газови находища това е една малка дълбочина. Затова тестването ще бъде 10-20 пъти по-евтино от обичайните сондажи. С около 10 сондажа на цена по-малка от цената на един дълбоководен сондаж може да се осигури за няколко години консумацията на метан за България."...'' това го казва " доц. д-р Атанас Василев от Института по океанология, който разработва целия този проект. Нямам никакво основание да не му вярвам.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
50
rate up comment 1 rate down comment 0
baybay11
преди 1 година
До: DS66 Вижте, май говорим на различни езици. Аз не се притеснявам за газпром, а твърдя, че България и специално нашето ресорно министерство, в качеството си на принципал, може преспокойно да разпореди да се бият плитките сонди, да се извадят газовите хидрати и те - като 100 процента собственост само и единствено на Р.България и на никоя друга държава или фирма, да захранят енергийно България за няколко години- докато трае енергийната криза. През това време- вече има патентована технология- дъ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
49
rate up comment 0 rate down comment 4
DS66
преди 1 година
Не става да се бият сонди, нищо няма да излезе само от там дори под вакум. Трябва да се затопля, да се вкарва топлина в сондажите, този лед като се топи процеса е ендотермичен и се охлажда и замръзва..не може.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
48
rate up comment 0 rate down comment 1
DS66
преди 1 година
Не се притеснявайте за Газпром, те решиха там газта да е на държавата и май решиха да не се изнася, а който иска да отиде да си направи фабрика която да ползва газта и да си взема печалбата в неща каквито там в Русия си произвежда. Както Китай, правиш си завода , произвеждаш и си изнасяш стока вместо печалба - пари в брой, стоката си я продаваш на Запад. В Китай само така работеха западните компании, там капиталовия контрол е 100%, пари от там не излизат, юана не е конвертируем.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
47
rate up comment 2 rate down comment 0
baybay11
преди 1 година
До: DS66 Ама Вие не разбрахте ли- НЯМА НУЖДА ГАЗПРОМ ДА ГИ ВАДИ, ЗАЩОТО МОЖЕ ПРОСТО ДА СЕ БИЯТ ОКОЛО 10ТИНА ПЛИТКИ СОНДИ И ВЕДНАГА, НА СЕКУНДАТА, ЩЕ ИМАМЕ МЕТАН САМО ОТ СОНДИТЕ, БЕЗ НИКАКВИ ДРУГИ ТЕХНОЛОГИИ, ЗА НЯКОЛКО ГОДИНИ, КОЕТО НИ РЕШАВА ЕНЕРГИЙНИЯ ПРОБЛЕМ. Сори за капс лока, Та- преспокойно България може да си ги извади- всичко ще струва около 10тина милиона евро, а това са осигуровките за 2 месеца на всички 120 000 ИТ служители в България...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
46
rate up comment 0 rate down comment 1
DS66
преди 1 година
Добре, Газпром наистина има интерес като всеки търговец да се продава неговата стока. Ами да дойдат да ги извадят тези хидранти, които няма как да се изчислят колко са, но това е работа за Борингкъмпани, не е за Шел, Шеврон..трябва да се изкопаят кухини, те да се топлят с вода от морето и хидрантите ще излизат и ще подаваме газ по газопровода Дружба, но наобратно. Мисля че наистина са огромно количество хидрантите, остава да налеят милиардите и да спечелят. Сега е момента за газта.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още