IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Украйна подаде молба за ускорено членство в НАТО

Киев е готов на преговори с Русия, но при друг президент, заяви украинският държавен глава Володимир Зеленски

18:04 | 30.09.22 г. 55
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: President.gov.ua
Снимка: President.gov.ua

След като руският президент Владимир Путин подписа договорите за анексирането на четири окупирани украински провинции - Донецка, Луганска, Запорожка и Херсонска, украинският президент Володимир Зеленски подписа молба за ускорено членство в НАТО.

"Де факто сме съюзници... де факто ние вече извървяхме пътя си към НАТО", пише той в изявление на сайта на украинското президенство и посочва, че Украйна кандидатства да го направи и де юре "по процедура, която е съобразена със значението на Украйна за защита на цялата общност".

Зеленски отбелязва още, че членството в НАТО изисква пълното единодушие на всички членове и е необходимо време за това. "И затова, докато това се случва, ние предлагаме да приложим нашите предложения относно гаранции за сигурност за Украйна и цяла Европа в съответствие с Киевския договор за сигурност, който беше разработен и представен на нашите партньори", пише той.

В изявлението не се дават повече подробности относно Киевския план, но в последните дни Володимир Зеленски проведе серия от срещи с европейски и световни лидери, включително с турския си колега Реджеп Тайип Ердоган, германския канцлер Олаф Шолц и канадския премиер Джъстин Трюдо.

Зеленски заявява още, че това е акт в защита на сигурността на целия свободен свят и допълва, че Русия едва ли щеше да се спре с Украйна, ако Киев не ѝ се беше противопоставил, и щеше да напредне към Прибалтийските страни, Полша, Молдова, Грузия, Казахстан. Украйна може да гарантира  границите на всички европейски държави и че никой няма да върне войната на континента.

"Цялата територия на страната ни ще бъде освободена от този враг – врага не само на Украйна, но и на самия живот, човечеството, закона и истината", заявава още украинският президент в своето изявление.

В своята реч Владимир Путин призова за преговори с Украйна, макар и да беше катеричен, че не става и дума за разговори относно анексираните украински територии. Украйна е готова на преговори, но не и с Путин, заявява обаче Зеленски. 

Цялата територия на страната ни ще бъде освободена от този враг – врага не само на Украйна, но и на самия живот, човечеството, закона и истината.
Володимир Зеленски
президент на Украйна

"Той (Владимир Путин - б.р.) не знае какво е достойнство и чест. Затова ние сме готови за диалог с Русия, но вече с друг президент на Русия", категоричен е украинският държавен глава.

Припомняме, че Русия започна война в Украйна на 24 февруари, а един от мотивите е защитата на сигурността си, визирайки исканото от Киев членство в НАТО и ЕС. По време на месеците, в които се водеха активните бойни действия, украинските власти не веднъж коментираха, че са разбрали, че не са желани в НАТО. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:34 | 30.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

25
rate up comment 0 rate down comment 4
Zlato
преди 1 година
До: baybay11... Тази Резолюция 3314 на ООН за военната агресия от скоро ли е в сила, че явно не е важала едно време за Ирак, Бивша Югославия, Либия, Сирия, Афганистан или те не са членки на ООН. Да разтълкуваш там как стоят нещата. В Ирак даже парламентът каза на САЩ да се разкарат, а те нещо се услушват още. В Сирия САЩ отидоха да защитават населението, а как така се окопаха точно около нефта. С приходите от нефта явно захранват някакъв фонд за бъдещето на сирийските деца. Досега $100 млрд. : ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 7 rate down comment 0
penman
преди 1 година
До: Р?РРРСРСРССЧервеи са такива гъзеблизци като теб
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 7 rate down comment 1
penman
преди 1 година
До: Р?РРРСРСРССЩе изчезне фашисткия режим на Путин и той самия ще се пренесе в Ада.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 6 rate down comment 0
baybay11
преди 1 година
До: DS66 И защо, моля, да е необходимо да се разпада Украйна, след като и тя е унитарна държава- като България, турция, Румъния, а не е федеративна държава като русия, Германия, Австрия, Швейцария...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 0 rate down comment 4
DS66
преди 1 година
До: baybay11, да речник ще ти правят, качи им заплатите..знаеш ли колко са малки за тази сфера ай ти...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 1 rate down comment 6
DS66
преди 1 година
Не се ли разпадне, ще бъде разрушена физически...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 1 rate down comment 0
baybay11
преди 1 година
Ееее, хайде стига, де инвестор- от кога ''к111ора'' е *** дума.. Написах български идиом- ''от к111ора до к111ора'' , т.е. от А до Я, от началото до края... Направете един речник на забранените думи, които не трябва да присъстват в коментарите ни и да се приключи въпроса...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 3 rate down comment 0
baybay11
преди 1 година
До: DS66 ;0 Еврото не може да го няма, защото съществуването му и правомощията на ЕЦБ са описани в основополагащия договор за ЕС, който се нарича ДФЕС/ Договор за функционирането на ЕС/. Та- колкото и да се изкарват американците супер прости, все сред тях ще има поне един юрист, който поне да изчете от *** до *** ДФЕС и да разбере, че еврото не може просто да изчезне ей така, след като е част от 1 от 3та основни договора за ЕС- Лисабонския, ДЕС/ Договор за ЕС/ и ДФЕС/ Договор за функциониране
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 0 rate down comment 5
DS66
преди 1 година
Как да нямат общо, нали така с обиди се предизвиква агресия, хвани един на улицата и почни да го обиждаш да видиш няма ли да ти посегне със сила, такава е човешката природа. Толкова ли няма кой да им каже на тези в Европа, американците като са решили да го направят това нещо, те ще успеят, те са сливаците в Света.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 0 rate down comment 6
DS66
преди 1 година
До: baybay11Да в Китай има над 30 трилиона долара които чакат да бъдат похарчени изгодно, и само ако еврото го няма и Европа стане най евтината..те ще се похарчат в Европа и САЩ след това ще си девалвират долара. Агресията може да се предизвика, всички знаят че ООН е една ..к..ва. А играта е такава, тя е жестока за Европа. Сега с атомни бомби ли трябва да я подпукат за да им уврат главите или като хора на възраст просто да се съберат да вземат решение за разпускане.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още