IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Украйна подаде молба за ускорено членство в НАТО

Киев е готов на преговори с Русия, но при друг президент, заяви украинският държавен глава Володимир Зеленски

18:04 | 30.09.22 г. 55
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: President.gov.ua
Снимка: President.gov.ua

След като руският президент Владимир Путин подписа договорите за анексирането на четири окупирани украински провинции - Донецка, Луганска, Запорожка и Херсонска, украинският президент Володимир Зеленски подписа молба за ускорено членство в НАТО.

"Де факто сме съюзници... де факто ние вече извървяхме пътя си към НАТО", пише той в изявление на сайта на украинското президенство и посочва, че Украйна кандидатства да го направи и де юре "по процедура, която е съобразена със значението на Украйна за защита на цялата общност".

Зеленски отбелязва още, че членството в НАТО изисква пълното единодушие на всички членове и е необходимо време за това. "И затова, докато това се случва, ние предлагаме да приложим нашите предложения относно гаранции за сигурност за Украйна и цяла Европа в съответствие с Киевския договор за сигурност, който беше разработен и представен на нашите партньори", пише той.

В изявлението не се дават повече подробности относно Киевския план, но в последните дни Володимир Зеленски проведе серия от срещи с европейски и световни лидери, включително с турския си колега Реджеп Тайип Ердоган, германския канцлер Олаф Шолц и канадския премиер Джъстин Трюдо.

Зеленски заявява още, че това е акт в защита на сигурността на целия свободен свят и допълва, че Русия едва ли щеше да се спре с Украйна, ако Киев не ѝ се беше противопоставил, и щеше да напредне към Прибалтийските страни, Полша, Молдова, Грузия, Казахстан. Украйна може да гарантира  границите на всички европейски държави и че никой няма да върне войната на континента.

"Цялата територия на страната ни ще бъде освободена от този враг – врага не само на Украйна, но и на самия живот, човечеството, закона и истината", заявава още украинският президент в своето изявление.

В своята реч Владимир Путин призова за преговори с Украйна, макар и да беше катеричен, че не става и дума за разговори относно анексираните украински територии. Украйна е готова на преговори, но не и с Путин, заявява обаче Зеленски. 

Цялата територия на страната ни ще бъде освободена от този враг – врага не само на Украйна, но и на самия живот, човечеството, закона и истината.
Володимир Зеленски
президент на Украйна

"Той (Владимир Путин - б.р.) не знае какво е достойнство и чест. Затова ние сме готови за диалог с Русия, но вече с друг президент на Русия", категоричен е украинският държавен глава.

Припомняме, че Русия започна война в Украйна на 24 февруари, а един от мотивите е защитата на сигурността си, визирайки исканото от Киев членство в НАТО и ЕС. По време на месеците, в които се водеха активните бойни действия, украинските власти не веднъж коментираха, че са разбрали, че не са желани в НАТО. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:34 | 30.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

35
rate up comment 3 rate down comment 0
baybay11
преди 1 година
До: DS66 ''...САЩ въобще нямат такава военна способност да те защитят от ядрен удар...'' Тцъ, тцъ, тцъ- вие сте генералисимус на русия и затова знаете какво имат и какво нямат американците, защото разполагате законно със съдържанието на всички документи с гриф ''Строго секретно'' и имате законен достъп до тях по силата на служебното си положение;0 Хайде стига приказки за пазара- мислих, че разговора е на по-високо ниво, но явно съм се заблудила...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34
rate up comment 0 rate down comment 5
DS66
преди 1 година
Бебе, САЩ въобще нямат такава военна способност да те защитят от ядрен удар нанасяйки те първия, те имат 150 боеспособни ракети които са далече, целите които трябва да ударят са 1550..сега дали има 1550 боеспособни да излетят ракети не е важно дори, но за да спрат боеспособните трябва да ударят 1550 .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 3 rate down comment 0
baybay11
преди 1 година
50 километра от брега. Размерите му са 65 на 20 километра. Разположено е на дълбочини между 800 и 1800 метра, а под дъното - на 300-400 метра. В един обем газов хидрат има над 150 обема метан."В сравнение с традиционните газови находища това е една малка дълбочина. Затова тестването ще бъде 10-20 пъти по-евтино от обичайните сондажи. С около 10 сондажа на цена по-малка от цената на един дълбоководен сондаж може да се осигури за няколко години консумацията на метан за България."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 1 rate down comment 0
baybay11
преди 1 година
по океанология към Българската академия на науките (БАН): "Ресурсната оценка показва, че за този век може да сме обезпечени напълно, дори при нарастване на потреблението, което не е голямо около 3 милиарда кубически метра годишно." Експлоатацията на находището може да започне бързо, дори без да е създадена специална технология за добив на метан от газови хидрати, обясни д-р Василев. Находището е в изключителната икономическа зона на България на континенталния склон в Черно море. . Намира се на
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 2 rate down comment 0
baybay11
преди 1 година
До: DS66 Като сме на тема ''природен газ'', Вие какво знаете за българското находище на газови хидрати- например- това известно ли Ви е- ''...Д-р Атанас Василев от БАН:Газовите хидрати обезпечават България до края на века публикувано на 05.05.22 в 10:34 Автор: Емилия Николова БНР В изключителната икономическа зона на България в Черно море се намира едно от най-големите и перспективни за добив на метан находище на газови хидрати в Европа. Това съобщи за Радио Варна д-р Атанас Василев от Институ ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 4 rate down comment 0
baybay11
преди 1 година
До: DS66''...Защото в тези области живеят хора които се смятат за руснаци...'' Хм, че откога е така- дали не е така от... началото на 20 век, когато имперска русия, а след това- ссср, умишлено заселваше там лица с руско самосъзнание.м.. За голодомора в Украйна през 30те години на 20 век, кой беше виновен- САЩ, нали- те изземваха цялата зърнена продукция на украинците, нали;0
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 0 rate down comment 5
DS66
преди 1 година
България позва 3 милиарда куб. м газ, някой да си е направил труда да ги умножи по 2000 долара. Това са 6 милиада долара за газ, при положение че в България газ се ползва само в краен случай, в индустрията. България от еврофондове 6 милиарда на година не е получаала никога, този внос трябва да се покрие с износ..то пък износа ни е само за евро което като девалвира, ще стане за жълти стотинки и газ ще има но няма да имаме въобще с какво да я купим, дори няма и да си помислим да я купуваме.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 5 rate down comment 0
baybay11
преди 1 година
До: Zlato И защо така разговора все се върти около САЩ, като уж тръгна от ЕС, а... Всички българи, които познавам, се интересуват милион пъти повече от това дали в ЕС, а не в САЩ, ще се вдигнат лихвите по ипотечните кредити. Защо мислите, че има изключително силна взаимовръзка между САЩ и ЕС. Лично мен сащ ме интересуват само в една единствена посока- да ни защитят от първи руски ядрен удар, като изпреварят русия и сащ нанесат първи ядрения удар по нея. Нямам роднини в САЩ, така, че ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 0 rate down comment 4
Zlato
преди 1 година
До: DS66 ...."Но причината е Европа да бъде ударена." Буквално и преносно :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 2 rate down comment 8
DS66
преди 1 година
Защото в тези области живеят хора които се смятат за руснаци и над половината са такива. Да беше станала федеративна или да бяха отделили тези области в отделна държава, която да е федеративна. Ами факт е над половината там се смятат за руснаци и в Крим е така, за украинци се смятат много малко. Но причината е Европа да бъде ударена. Санкциите направо и нокаутират икономиката.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още