IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Зеленски: Още виждам Украйна по пътя към НАТО

През тази седмица се забелязва добро "придвижване" към алианса, коментира украинският президент

09:40 | 09.04.23 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Omar Marques/Getty Images
Снимка: Omar Marques/Getty Images

Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че все още вижда страната си по пътя на присъединяването към НАТО, въпреки че агресивната война на Русия не дава признаци да бъде прекратена след 13 месеца сражения, предаде БТА, позовавайки се на ДПА.

През тази седмица се забелязва добро "придвижване към НАТО", което се изразява в нова военна помощ от Запада и други прояви на международна подкрепа, каза Зеленски във вечерното си видеообръщение от Киев.

Държавният глава каза това по повод предложението на Литва да покани Украйна да стане член на НАТО на срещата на върха на алианса във Вилнюс през юли. Той благодари на Литва.

Стремежът на Украйна да се присъедини към НАТО често се посочва от Кремъл като една от причините за пълномащабното нахлуване на Русия в страната през февруари 2022 година.

Миналата година Зеленски настояваше за "ускорено" присъединяване на Украйна към НАТО, като се надяваше на преференциално отношение. САЩ и други страни членки на НАТО, като Германия например, изразиха резерви по този въпрос, имайки предвид, че едно от предварителните условия за присъединяване към алианса е държавата кандидат да не участва в международни конфликти.

Междувременно стана ясно, че украинските власти са си върнали 31 украински деца след предполагаемото им депортиране в Русия, предаде Ройтерс, като се позова на изявление пред журналисти на основателя на хуманитарната организация "Спасете Украйна" Микола Кулеба.

Децата са били събрани тази седмица със семействата си в Украйна след дълга операция за връщането им от Русия, където са били отведени от окупирани от руските сили във войната украински територии.

По оценки на Киев близо 19 500 украински деца са били отведени в Русия, откакто Москва нахлу в Украйна през февруари миналата година. Украйна осъжда това като незаконно депортиране.

Москва, която контролира части от източната и южната част на Украйна, отрича да е отвличала деца и твърди, че те са били транспортирани заради собствената им сигурност.

"Сега петата спасителна мисия е към своя край. Тя беше специална заради броя на децата, които успяхме да върнем, а също и заради сложността ѝ", казва Кулеба.

Организацията "Спасете Украйна" е помогнала на украинските роднини на деца, които са били отведени в Русия, с логистиката, транспорта и планирането, необходими за предприемане на дългото пътуване, за да върнат обратно и да приберат своите деца.

Според Кулеба, който е бивш украински комисар за защита правата на децата, всички върнати в Украйна от организацията "Спасете Украйна" деца са заявили, че никой в Русия не се е опитал да открие техните родители в Украйна.

Децата са били отведени в т. нар. от руските власти "места за престой в летни лагери" от окупираните части на Харковска и Херсонска област в Украйна, казва Кулеба.

Руското външно министерство още не е отговорило на искането за коментар на Ройтерс, посочва БТА.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:28 | 09.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 6
mr. Yoda
преди 1 година
Удари му една пътечка Зеля и ще ти мине желанието. Ще имаш други желания за безкрайни бели пътища. Тях само Сибир може да ти ги осигури. Зад Полярният кръг.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 8
danchomentata
преди 1 година
British banking is about 10 to 15 years more technologically advanced than US banking.https://***.quora.com/What-is-the-coding-language-of-ATM-machines-How-are-ATM-machines-built
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още