IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Планове на НАТО за подкрепа на Украйна се озоваха в социалните мрежи

Според Украйна публикациите приличали на руска дезинформационна операция

12:50 | 08.04.23 г. 4
Снимка: EPA/БГНЕС
Снимка: EPA/БГНЕС

Ръководителите на Украйна са обсъдили начини за предотвратяване на изтичането на военна информация в петък, след като тайни документи с подробности за усилията на САЩ и НАТО да помогнат на страната да планира контраофанзива срещу нашествието на Русия се озоваха в социалните мрежи, предава Ройтерс.

New York Times информира в четвъртък, позовавайки се на високопоставени американски представители, че класифицирани военни документи са били публикувани тази седмица в Twitter и Телеграм, които се използват широко в Русия.

Украински представител заяви пред Ройтерс, че документите съдържали „много голямо количество фалшива информация“, а публикациите приличали на руска дезинформационна операция за всяване на съмнения за офанзивата, която изисква модерни западни оръжия.

„Това са просто стандартни елементи от оперативни игрички на руското разузнаване и нищо повече“, заяви представителят на украинското президентство Михайло Подоляк в комюнике.

В съобщение на президентската администрация за разговори в петък в щаб-квартирата на въоръжените сили с представители на върховното командване, на която присъствал и президентът Володимир Зеленски, не се споменаваше нищо за изтичане на информация.

„Участниците в срещата се съсредоточиха върху мерки за предотвратяване на изтичането на информация относно плановете на украинските сили за отбрана“, се казваше в съобщението.

Не е ясно дали разговорите са били съсредоточени около предотвратяване на изтичането на информация от Украйна или сред западните партньори, с които сега страната споделя информация.

Times съобщи, че документите не разкривали кога и къде може да се състои офанзивата, но изтичането на информация може да засегне доверието между съюзниците, тъй като в нея има графици за доставката на оръжия и подробности за обучението на украински войници от Запада.

На молба за коментар говорител на Пентагона заяви: „Наясно сме със съобщенията за публикации в социалните мрежи и министерството прави преглед по въпроса“.

Трима американски представители заявиха пред Ройтерс във Вашингтон, че Русия или проруски елементи вероятно стоят зад изтичането на информация.

Според един от публикуваните в социалните мрежи документи 16 хил. до 17 500 руски войници са били убити от началото на нашествието. Според САЩ цифрата е много по-висока – около 20 хил. убити и ранени руснаци, твърдят официални представители.

Бахмут в риск

Британското разузнаване съобщи по-рано, че руските сили заплашват ключов маршрут за доставките до Бахмут, фокусът на нападенията им от месеци. Украйна твърди, че защитава града, за да изтощи нашествениците преди контраофанзивата си.

Украинската армия съобщава, че държи града, но положението е тежко.

В сряда Зеленски заяви, че ако войските му бъдат изложени на опасност от обграждане, ще се изтеглят от Бахмут, един от последните градски центрове в източната украинска област Донбас, който все още не е попаднал в ръцете на руските сили.

Ежедневният доклад в петък на британското разузнаване се различаваше от обичайния фокус върху украинските успехи.

„Ключовият маршрут за доставки на Украйна 0506 на запад от града вероятно е сериозно застрашен", съобщи разузнаването. Украинският военен експерт Владислав Селезньов заяви, че Украйна ще трябва да се изтегли, ако маршрутът за получаване на доставки и изнасяне на ранени бъде застрашен.

Говорителят на Източното военно командване Серхий Череватий заяви пред Ройтерс, че Украйна контролира положението в Бахмут и разбира руските намерения.

Западни анализатори отбелязват, че и двете страни губят много военни в битката за Бахмут, регионален транспортен и логистичен хъб, голяма част от който сега е в руини.

Миналия месец Зеленски заяви пред CNN, че се опасява, че руските сили ще имат „отворен път“ към два по-големи града в Донецк – Краматорск и Славянск, ако завземат Бахмут.

Кремъл твърди, че няма да обмисли мир в Украйна, докато Киев не приеме загубата на териториите, анексирани от Русия. Украйна заяви, че не е отправяла заплахи към Русия и не може да се водят преговори, докато Москва не изтекли всичките си сили.

Турция е притеснена от потенциално засилване на конфликта през пролетта, заяви турският външен министър на пресконференция с руския си колега Сергей Лавров в Анкара.

Лавров повтори, че опасенията на Русия в областта на сигурността са били до голяма степен игнорирани от Запада и допълни, че интересите на страната трябва да бъдат взети предвид. На въпрос дали ще се срещне с американския си колега Антъни Блинкен в централата на ООН Лавров заяви, че Москва никога не е отказвала сериозни предложения за диалог.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:50 | 08.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

4
rate up comment 3 rate down comment 16
khao
преди 1 година
До: zelka007 започнаха все по често да ги чешът и на юг :)... сещай се сега за великден какво чуукане с яйца ще има. :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 19 rate down comment 14
sssaaa
преди 1 година
Зелкич, 200к за жертвите на Украински военни, а около 23к на Рашките. Стига чети Украински сайтове и влез малко в реалния живот. Знаем, че браниш Евроатлантическите ценности редом с тези на джeндъpите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 7
mr. Yoda
преди 1 година
Тия планове е ясно, че са партенки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 35
zelka007
преди 1 година
не 20х а 200х е цифрата ... иначе за какво ще правят мобилизация от 300х + 150х ... да ги раздвижат малко , щото водят заседнал начин на живот ... ?! ... украинците се изтеглят контролирано от Бахмут , възможно вече да е напуснат ... което означава , че освобождават ресурси за нещо ... :))) ... иначе в изтеклите документи почти няма нищо неизвестно публично , ще си запазя мнението в тайна , но това не са тактически военни карти ... това са логистични карти , има ги във всеки търговски офис ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още