IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Украйна е ударила руска военна база в окупирания юг

Ударът е последният от поредица атаки, целящи да отслабят руските сили в южната част на страната по ключов сухопътен коридор към окупирания Крим

21:32 | 07.04.23 г. 6
Автор - снимка
Създател
Снимка:  EPA/OLEG PETRASYUK
Снимка: EPA/OLEG PETRASYUK

Украйна нанесе удар по руска военна база в окупирания юг, съобщиха официални лица от Киев. Това е последният от поредицата удари, насочени срещу ключов руски маршрут за доставки към Крим, докато Украйна се подготвя за пролетна офанзива, пише The Wall Street Journal.

Кметът на южния град Мелитопол в изгнание Иван Федоров заяви, че Украйна е ударила базата в близкия град Веселе.

Ударът e последният в разрастващата се кампания на украинските сили за отслабване на позициите на Русия в южната част на страната. През изминалата седмица имаше експлозии в близост до железопътно депо и военна аерогара, а руски служител беше тежко ранен при очевидно нападение с кола бомба в града.

„Втора поредна седмица е адска за окупаторите на Мелитополска област", заяви  Федоров в социалните мрежи в петък.

От няколко дни Русия изпраща там военен персонал и превозни средства, след като изключи интернет и мобилните връзки в града, за да попречи на местните жители да информират украинските власти за движението им, каза Федоров. „Но те не можаха да го скрият", каза той.

Руските сили превзеха Мелитопол в първите дни на инвазията миналата година - голям град на ключова ивица земя по южното крайбрежие на Украйна, която свързва континентална Русия с Кримския полуостров, който руските сили окупираха през 2014 г. Крим предостави на руснаците важна отправна точка за инвазията им в Украйна от юг, но е уязвим поради ограничените си връзки с континентална Русия. 

Киев не е заделил при тази операция почти нищо от планираната си пролетна офанзива, но анализатори предполагат, че може да се опитат да се вклинят на юг към Мариупол до Азовско море, за да прекъснат руските линии за доставки.

От северния бряг на това море украинските сили може да успеят да ударят моста през Керченския проток, който Русия отвори през 2018 г., за да свърже континенталната си част с Крим. През октомври мостът беше засегнат от взрив, който сериозно повреди конструкцията му и възпрепятства руския транспорт към Крим. Русия все още работи по ремонта му.

Два пътя към Крим минават през блатист провлак от контролирания от Русия сухопътен мост.

Военното командване на Украйна заяви в петък, че Русия укрепва укрепленията си в южните Херсонска и Запорожка област, както и в северния район на Кримския полуостров.

Междувременно Пентагонът съобщи в четвъртък, че разследва как предполагаеми секретни документи на правителството на САЩ за войната в Украйна са се появили в социалните мрежи.

„Наясно сме със съобщенията за публикации в социалните медии и Министерството разглежда въпроса", се казва в изявление на заместник прессекретаря на Пентагона Сабрина Сингх.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:31 | 07.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

6
rate up comment 12 rate down comment 16
Скъсана_Ушанка
преди 1 година
До: SnaGi Хехе, украинците са решени да си опазят държавата от разни алкохолици престъпници и ще я опазят. Те ясно заявиха за Бахмут - ще използват обстановката да обезкървят москалската армия, както се източва кръвта като се коли пpa-се. И успяват. А последния коз на москалските алкаголици - митът за армията, се оказа смях и въздух под налягане, както и всичко друго оттам.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 23 rate down comment 26
SnaGi
преди 1 година
До: Скъсана_Ушанка, Научил си българския, поздравления! Малко градче, пък Украйна загуби половината си останала армия, както и хиляди чуждестранни "Туристи". Данни от Мосад и от КривияНос. Чакаме 99 принудителна мобилизация, жалко за украинчетата, като гледам как бягат по улиците от мобилизация май разбират каква ще им е участва и то за чужда кауза.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 32 rate down comment 39
Скъсана_Ушанка
преди 1 година
До: SnaGi Хаха, да, москалите вече са в Португалия, нали? А не около градче, дето се напъват да превземат от 8 месеца. Жалки копейници! :))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 28 rate down comment 26
SnaGi
преди 1 година
В статистиката на 'Украйнска Правда' е истината или на ISW! Там всичко е в стила на - 'Призрака от Киев', само легенди и мечти. :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 30 rate down comment 46
zelka007
преди 1 година
До: RoyBatty ...според форумните военни експерти следете брифингите на конашенко , там е актуалната и неподправена информация , всичко друго е *** и изтъкана от плитки лъжи пропаганда ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 35 rate down comment 7
RoyBatty
преди 1 година
Здравейте, Виждам, че се стремите да давате актуална информация за бойните действия. Дали бихте публикували карта с това къде се видят бойни действия, каква част от картата се държи от едната страна , каква част от другата ? Нещо по-конкретно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още