IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Има ли реални резултати от визитата на Макрон и Фон дер Лайен в Пекин?

Какви са рисковете за европейския бизнес при липса на политически ангажименти от Пекин и Брюксел за Украйна, коментира журналистът Ангелина Пискова

15:44 | 07.04.23 г. 1

Резултатите са нулеви след европейската визита в Пекин на френския президент Еманюел Макрон и председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и опита им да убедят Китай да действа за спиране на конфликта в Украйна, като да повлияе на Русия в тази посока. Това е мнението на Ангелина Пискова, кореспондент на БНР в Брюксел, която се позова на излезлите в публичното пространство реплики и реакции.

„Президентът Си Дзинпин просто каза, че всяка от страните има своите разумни доводи за сигурността, апелира към разум и спокойствие от двете страни, но не пое никакъв ангажимент, че пряко ще се намеси, за да повлияе на Русия, каквато беше целта на визитата“, обясни тя в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria.

Пискова смята, че Европа има разнопосочни действия и политики по отношение на Китай и за пример даде Литва, която категорично подкрепя Тайван, докато други членове на ЕС са много по-сдържани. „Тези противоречия са видими в заседанията на високо ниво в ЕС, когато става дума за Китай“, добави тя.

По думите ѝ Китай по никакъв начин не показва какво би поискал в замяна на своята подкрепа за Украйна. Журналистът припомни, че Франция подписа сделка за доставка на 160 самолета Airbus, които бяха договорени през 2022 г. и на практика ще удвоят производствената линия в Китай, но не е известно какво стои зад тези търговски взаимоотношения.

„Не съм много склонна да смятам, че на този етап имаме реална търговия в двете посоки и някакво реално постижение на Франция или ЕС“, каза още Пискова и потвърди, че медиите в Брюскел също не обръщат особено внимание на търговските договорки, като коментарите са насочени към липсата на напредък за Украйна. „Акцентира се върху споменатото от Фон дер Лайен предоговаряне на всеобхватното търговско споразумение с Пекин и сдържаното посрещане на тази идея в Китай“, отбеляза Пискова.

Според нея такова предоговаряне може да е ответната реакция на Брюксел, ако Китай започне да предоставя оръжия на Москва. „Какво означава това и от какво ще се лиши Европа е трудно да се прогнозира“, коментира сложните взаимоотношения Пискова и допусна, че това може да засегне сфери като приложението ТikTok на китайската ByteDance, но не и ключови суровини и технологии за чиста енергия, където Китай е лидер. Тя е категорична, че там няма да има кардинална промяна, защото това би означавало, че Европа „просто се самоубива в желанието си да постигне климатичните цели“.

Какви са рисковете за европейския бизнес във веригите на доставки от влошаващите се отношения между Запада и Китай? Защо отношенията на Китай с Тайван може да повлияят на ЕС?

Целия разговор може да гледате във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:22 | 10.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 2
valentino29
преди 1 година
Има ли реални резултатите от визитата на Макрон и Фон дер Лайен в Пекин?- Има,..... излагация .!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още