IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фон дер Лайен и Макрон в Пекин: едно пътуване, два различни сигнала

С едновременното си посещение ръководителят на ЕК и френският президент искаха да излъчватединство. Но успяха само отчасти

07:30 | 07.04.23 г. 3
Автор - снимка
Създател
Снимка:  EPA/Ng Han Guan
Снимка: EPA/Ng Han Guan

Китайският държавен глава и партиен лидер Си Дзинпин аплодира със задоволство, докато китайски и френски представители на бизнеса подписваха съвместни споразумения в Пекин. Френският президент Еманюел Макрон, от друга страна, изглеждаше доста разочарован. Неговата заявка преди пътуването беше да намери с Пекин път към мирно решение в Украйна.

Това, което Макрон и неговата търговска делегация получиха, бяха предимно икономически сделки. Той обаче не получи никакви отстъпки от Си по отношение на Украйна. Твърди се, че китайският лидер само е заявил готовността си да разговаря по телефона с украинския президент Володимир Зеленски, когато „времето и обстоятелствата са подходящи".

Това беше специално посещение на Макрон в китайската столица. Той и ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен пътуваха до Пекин по едно и също време и освен двустранните разговори имаха съвместен разговор с китайския държавен глава и партиен лидер Си Дзинпин - за първи път.

Позициите на двамата лидери на ЕС по отношение на Китай обаче отчасти са много различни. И това беше очевидно и в Пекин, отбелязва в свой анализ германският Handelsblatt. 
 
Докато президентът на Франция пристигна с голяма бизнес делегация и десетки споразумения в папката си, Фон дер Лайен пътува без много шум и без бизнес ескорт. Френският президент Макрон се радваше на по-благосклонно отношение в Пекин. Снимка:  EPA/Ng Han Guan Френският президент Макрон се радваше на по-благосклонно отношение в Пекин. Снимка: EPA/Ng Han Guan

Няма изгледи за инвестиционно споразумение

Тя все пак се срещна с представители на европейската бизнес общност на място. Но главно за да чуе за техните проблеми там. Става дума за минимизиране на рисковете, а не за отделяне от Китай, подчерта тя пред Си.

Фон дер Лайен не вижда възможност за възобновяване на Споразумението за инвестиции между Китай и ЕС (СИ), което беше сключено преди около две години, но все още не е ратифицирано. Оттогава са се случили много неща и споразумението трябва да бъде преразгледано. По време на разговорите ѝ въпросът „не е бил повдиган", заяви тя на пресконференция.

Наблюдателите видяха разлика в сигналите, изпратени от Фон дер Лайен и Макрон, особено по отношение на икономическите отношения. „И двамата отхвърлят пълното отделяне", написа в Twitter Ноа Баркин, анализатор на китайско-европейските отношения в Rhodium Group: „Но докато Фон дер Лайен подчертава необходимостта от намаляване на рисковете, Макрон подчертава необходимостта от намаляване на бариерите пред търговията и инвестициите“. 

Докато Фон дер Лайен подчертава необходимостта от намаляване на рисковете, Макрон подчертава необходимостта от намаляване на бариерите пред търговията и инвестициите
Ноа Баркин
анализатор на китайско-европейските отношения в Rhodium Group

Макрон беше по-резервиран от Фон дер Лайен и по въпроса за Украйна. „Знам, че мога да разчитам на Вас да върнете Русия към разума и всички да седнат на масата за преговори", обърна се Макрон към Си по време на двустранната среща. Китайският лидер само повтори предишната китайска позиция.

Ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен беше по-категорична. Макар че и тя каза по посока на китайското ръководство: „Разчитаме на Китай", недвусмислено даде да се разбере какво означава това.

Като постоянен член на Съвета за сигурност на ООН и поради близките си връзки с Москва Китай носи голяма отговорност - каза Фон дер Лайен. „Очакваме Китай да изиграе своята роля и да подкрепи справедлив мир - такъв, който зачита суверенитета и териториалната цялост на Украйна, един от крайъгълните камъни на Устава на ООН", подчерта тя. Китай носи голяма отговорност да използва влиянието си върху Русия, добави германката. Урсула фон дер Лайен в Пекин. Снимка:  EPA/Ng Han Guan Урсула фон дер Лайен в Пекин. Снимка: EPA/Ng Han Guan

Си иска да разговаря със Зеленски

Малко преди пътуването си Фон дер Лайен е разговаряла с украинския президент Володимир Зеленски. От друга страна, на пресконференцията си Макрон избегна критиките към Китай за затварянето на редиците с Русия. От руската инвазия в Украйна досега Си вече е провел пет разговори със своя „скъп приятел", както Си нарича руския държавен глава Владимир Путин. Но никога със Зеленски.

Китайското ръководство се опитва да се представи като неутрален посредник и призовава за преговори. То обаче никога не е осъждало руското нахлуване в Украйна и запазва близкото си партньорство с Русия.

След двустранните срещи между Си и Маркон Фон дер Лайен се присъедини към тях в четвъртък за тристранни разговори. След това се състоя кратка среща между Си и Фон дер Лайен. В навечерието на пътуването тя беше заявила, че иска да ангажира в по-голяма степен китайското ръководство за прекратяване на войната в Украйна. 

Черната лимузина на китайската държавна марка Hongqi ("Червено знаме"), предоставена на Фон дер Лайен, носеше регистрационен номер с номер 0004. Числото четири се смята за нещастно число в Китай, тъй като се произнася подобно на думата „смърт". Ето защо то се избягва на всяка цена.  

Докато Фон дер Лайен се появяваше пред пресата вечерта в делегацията на ЕС в Пекин, Си покани госта си от Франция на държавния банкет. Друга съвместна вечеря е планирана в края на пътуването на Макрон в южния китайски икономически метрополис Гуанджоу в петък.

Фактът, че държавното ръководство ухажва Макрон, не е случаен. Въпреки всички опасения, свързани с Китай, разширяването на икономическото сътрудничество е важна тема за него по време на посещението. Делегацията на Макрон включва повече от 50 представители на корпорации. Бяха сключени многобройни договори.

Добри бизнес сделки за френските компании

По време на пътуването си до Китай през ноември канцлерът на Германия Олаф Шолц (социалдемократическата партия на Германия) беше критикуван, че изобщо е приел представители на фирми. В Германия се казваше, че това би изпратило погрешен сигнал към Китай за „обичайно поведение" (business as usual). По това време не бе имало публично подписване на договори. 

Ситуацията беше много различна по време на посещението на Макрон. Airbus обяви удвояване на производствения си капацитет в Китай и планира да открие втора монтажна линия в град Тиендзин. Европейският производител на самолети подписа договор за доставка на 160 самолета за Китай.

В края на миналата година компанията бе продала 292 самолета на китайски компании, но все още не е получено необходимото одобрение от правителството в Пекин.

Френският енергиен гигант EDF подписа споразумение за сътрудничество с китайски партньори в областта на ядрената и вятърната енергия. Освен това в рамките на френско-китайско проучване ще бъде разгледан приносът на ядрената енергия за постигането на целите в областта на климата. Корабната компания CMA CGM сключи договор с китайския си конкурент Cosco за доставка на биогорива, а френският производител на влакове Alstom получи договор за дейност по метрото в Шанхай.

Различните сигнали, идващи от европейските столици, се разглеждат от китайското ръководство като признак на разединение, от което то се опитва да се възползва, отбелязват експерти.

Най-важната цел била да се попречи на европейците да застанат единодушно на страната на твърдата политика на САЩ по отношение на Китай. Европа е независим член на многополюсния свят и Китай подкрепя нейната стратегическа автономия, подчерта китайският държавен глава Си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:27 | 07.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

3
rate up comment 10 rate down comment 4
Alex Silver
преди 1 година
Видяхме, че за Китай Урсулата е Никой. Посрещнаха само Макрон. Сещам се и за Ердоган, който я прати на дивана, защото тя е Никой. ЕС е икономическо обединение и Урсулка е глава на това ИО. Не представител на държава. Толкоз по въпроса.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 15 rate down comment 7
Tikva007
преди 1 година
Добър материал, г-н Попов. Стегнат, обхватен и обективен. Можете, когато искате.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 20 rate down comment 8
Tikva007
преди 1 година
*Европа е независим член на многополюсния свят и Китай подкрепя нейната стратегическа автономия, подчерта китайският държавен глава Си.* - Подчерта *Европа*, а не ЕК, във функцията на присадено с измама американско прокси правителство на Европа. От там и демонстрираното отношение - *доброто и лошото ченге* в ъгъла, а на президента на суверенна Франция, носещ идеи за бизнес - топло посрещане. Посланието: външната политика на Китай си е китайска работа. Извинявайте, че бихте толкова път.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още