IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Полша преосмисля план за безлихвени ипотечни кредити насред жилищен бум

Средната цена на апартаментите във Варшава почти се е удвоила за пет години

21:21 | 15.05.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Полша става по-предпазлива по въпроса дали наистина е добра идея да подкрепя процъфтяващия жилищен пазар с нови стимули, пише Bloomberg.

Десетки поляци, предимно млади, протестираха пред сградата на правителството този месец срещу предложения за предоставяне на значителни субсидии за намаляване на лихвите по жилищни заеми на 0%. Обществената реакция беше силна, каза министърът зад идеята и допълни, че е имало заплашителни и обидни телефонни обаждания в министерството на жилищната политика.

Протестиращи пред Министерството на развитието във Варшава на 6 май. Снимка: Konrad Krasuski/Bloomberg Протестиращи пред Министерството на развитието във Варшава на 6 май. Снимка: Konrad Krasuski/Bloomberg

Вицепремиерът Кшищоф Гавковски заяви в края на миналата седмица, че гледната точка на правителството за програмата „се развива“.

Макар че част от реакцията към правителството е политически мотивирана, противопоставяне има и на целевия пазар въпреки факта, че средните лихви по новите ипотечни кредити надхвърлят 7%. Много млади поляци са притеснени от негативни последици, свързани с притока на по-евтини заеми на пазара. Те се опасяват, че стимулите всъщност ще направят имотите още по-недостъпни вместо да помогнат на купувачите.

Цените се удвоиха през последните десет години, сочат данни на Евростат. А данни на централната банка показват, че инфлацията при цените на жилищата отново се ускорява. Средната цена на апартамент от 70 кв. м във Варшава е нараснала до над 1,1 млн. злоти (280 хил. долара) спрямо 671 хил. злоти преди пет години.

Планът на Полша ще донесе стимули на вече нажежен жилищен пазар. Графика: Bloomberg LP Планът на Полша ще донесе стимули на вече нажежен жилищен пазар. Графика: Bloomberg LP

Достъпността на жилищата отдавна е проблем в Полша, където жилищната собственост се превърна в символ на статут в постсъветската ера и в начин за изграждане на богатство.

10-годишният план на стойност 21,5 млрд. злоти е резултат от политически обещания по време на предизборната кампания миналата година. След като партия „Право и справедливост“, която по онова време беше на власт, предложи заеми с таван на лихвите от 2%, „Гражданска платформа“ на Доналд Туск обяви, че ще стигне по-далеч с безлихвени ипотеки.

След като Туск и съюзниците му спечелиха изборите, той придвижи напред идеята по-рано тази година. За разлика от предишните стимули новата програма няма ограничения за покупната цена, но поставя праг за достъпност въз основа на доходите. Тя трябва да бъде задействана през есента и все още очаква одобрение от кабинета и парламента.

„Няма съмнение, че новият план може да създаде допълнително търсене на жилищния пазар. Разполагащите с пари в брой инвеститори може да ускорят покупките си, за да изпреварят наплива, протеснени, че липсата на ценови ограничения за помощта създава рискове за конкуренция за жилищни имоти във всички сегменти“, казва Казимиерс Кирейчук, старши консултант в консултантската компания JLL във Варшава.

Притесненията за цените съвсем не са преувеличени. Когато бе въведена субсидията за таван на ипотечните кредити от 2% през 2023 г., купувачите побързаха да вземат евтини заеми. Търсенето на ипотечни кредити нарасна рекордно, заделените държавни средства бяха изчерпани за месеци, а цените нараснаха с най-бързия темп от всяка друга европейска страна.

Цените на жилищата в Полша нараснаха най-бързо в Европа в края на 2023 г. Графика: Bloomberg LP Цените на жилищата в Полша нараснаха най-бързо в Европа в края на 2023 г. Графика: Bloomberg LP

Този път правителството планира да въведе тримесечни квоти за стимулите, за да се опита да предотврати резки ръстове. Но вече има последствия.

Дни след публикуването на проекторегулациите през април офертните цени на апартаментите на имотните сайтове нараснаха, съобщиха местни медии. Строителни компании като Atal SA предложиха резервации на клиенти преди въвеждането на субсидираните заеми, като броят на подобни споразумения за предварителни продажби нараства, сочат данни на компанията за анализи OtoDom Analytics.

Компаниите за жилищно строителство също се възползват. Полският индекс WIG Real Estate вече се повиши с 24% тази година, над два пъти повече от основния борсов индекс в страната.

Програмата за евтини заеми повиши търсенето на ипотечни кредити в Полша. Графика: Bloomberg LP Програмата за евтини заеми повиши търсенето на ипотечни кредити в Полша. Графика: Bloomberg LP

Но някои от тези ръстове може да спрат, ако правителството смени курса. Според Кирейчук съдбата на програмата ще бъде политическо решение, особено сега, когато партиите в управляващата коалиция са на различни мнения за това как да се справят с жилищните проблеми, което създава несигурност на пазара. Освен това министърът, отговарящ за проекта, напусна, за да стане кандидат на изборите за Европейски парламент през юни.

„Политиците поканиха компаниите за жилищно строителство и купувачите на нещо като рулетка в големите градове, където все още има ограничено предлагане – да ускорят строителството и покупките преди нов ръст на цените или да почакат планът да бъде отменен или значително орязан, което трябва да охлади пазара“, отбелязва Кирейчук.

Във Варшава повечето протестиращи през последно време критикуваха политиците, че помагат на банки, строителни предприемачи и собственици на имоти и призоваха за инициативи за социални жилища и по-голямо регулиране на наемния пазар. Някои искат само по-малко държавна намеса.

„Фактът, че правителството отново се меси на жилищния пазар не помага“, смята 30-годишният Пьотър, който присъствал на протеста заедно със съпругата си. „Искаме да получим заем и да купим собствен апартамент, затова на теория трябва да сме благодарни, но пазарните цени отново растат“, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:57 | 15.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още