IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Евтини заеми ускоряват възстановяването на жилищния пазар в Полша

Страната въведе програма за обезпечени от държавата заеми с лихва от 2% от 3 юли

22:05 | 24.07.23 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Очаква се цените на жилищата в Полша да се възстановят, след като правителството започна да предлага субсидирани ипотечни кредити, за да парира растящите разходи за финансиране, пише Bloomberg.

Atal, втората по големина листната полска компания за жилищно строителство, отчита ръст на цените с поне няколко процентни пункта, тъй като търсенето се увеличава след въвеждането на обезпечените от държавата заеми с лихва от 2% от 3 юли. Макар че все още е твърде рано за окончателни данни, цените на по-малките апартаменти са се увеличили до близо 800 хил. злоти (201 400 долара), горната граница за ипотечните кредити, съобщават местни медии.

„Програмата позволи на много клиенти, които бяха блокирани в тегленето на ипотечен кредит при високи лихвени проценти, да получат финансиране“, коментира Анджелика Килс, член на борда на директорите на Atal, отговаряща за продажбите и маркетинга. „Ако съживяването продължи, строителните компании ще реагират с повишаване на цените“, допълва тя.

Достъпните жилища се превръщат в гореща тема в Полша, особено с притока на украински бежанци, който увеличи търсенето на домове. Управляващата партия „Право и справедливост“ предприе редица крачки през миналата година, за да овладее ръстовете на цените, включително като въведе ипотечна ваканция. Преди парламентарните избори през октомври най-голямата опозиционна партия „Гражданска платформа“ цели да обещае повече от опонента си, като предлага програма за безлихвени ипотечни кредити за купувачи на първо жилище.

Жилищният пазар в Полша получи тласък от евтините субсидирани заеми. Графика: Bloomberg LP Жилищният пазар в Полша получи тласък от евтините субсидирани заеми. Графика: Bloomberg LP

Преди новата програма банките ограничиха жилищните заеми на фона на опасения от потенциално спиране на плащанията. Ипотечният пазар в Полша е доминиран от заеми с плаваща лихва, което означава, че домакинствата понесоха директен удар от повишаването на лихвите. Преди субсидиите за заемите новите ипотечни кредити се бяха запътили към най-ниското си ниво от 2005 г. насам.

Ниските разходи за финансиране може да помогнат за бързо възстановяване на цените на жилищата в Полша, докато други европейски пазари продължават да се приспособяват към по-високи лихви. В съседна Германия цените на жилищата намаляха най-много от над 16 години през юни.

След началото на новата ипотечна програма хиляди поляци започнаха да подават заявления за 10-годишни ипотечни кредити с фиксирана лихва. Условията и таксите варират според банката и може да увеличат разходите, но те все пак са значително по-евтини в сравнение със средното пазарно ниво от 8,7%. За да се справят с притока, повечето банки назначиха допълнителни служители, но кредитни посредници съобщават, че са подадени повече заявления, отколкото кредиторите могат да обработят.

В рамките на първите две седмици средните дневни продажби и резервации са достигнали най-високото си ниво от над две години, сочат данни на Otodom Analytics. През същия период компаниите за жилищно строителство са продали три пъти повече апартаменти, отколкото през същия период на миналата година, съобщи изданието Puls Biznesu, като се позова на данни на сайта за имотни обяви Tabelaofert.pl.

Очаква се ръстът на търсенето да помогне на строителната индустрия. Индексът Warsaw WIG Real Estate, който отразява цените на акциите на 22 строителни компании, предимно за жилищно строителство, е нараснал с 46% от началото на тази година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:05 | 24.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още