IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ипотечният пазар в Полша се насочва към 18-годишно дъно

Новите жилищни заеми в страната се очаква да намалеят с 33% тази година

22:10 | 27.02.23 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Ипотечният пазар в Полша се очаква да се свие до най-ниското си ниво от 2005 г. насам, тъй като банките ограничават жилищните заеми заради притеснения от потенциално спиране на плащанията и нарастващи правни рискове, пише Bloomberg.

Новите ипотечни кредити тази година се очаква да намалеят с 33%, продължавайки спада от 2022 г., когато пазарът се сви наполовина заради най-рязката поредица от повишения на лихвите в историята на страната, показаха данни на Полската банкова асоциация.

„Сега банките трябва да са супер предпазливи с предлагането на договори за нови заеми“, каза ръководителят на лобистката група Кшищоф Петрашкевич на пресконференция в понеделник. „Заради потенциалния удар от забавянето на икономиката за възможностите на домакинствата да изплащат дълга си и екзотичната интерпретация на правилата е необходима предпазливост“, допълни той. Поляците не могат да си позволят нови ипотечни кредити след повишаването на лихвите. Графика: Bloomberg LP Поляците не могат да си позволят нови ипотечни кредити след повишаването на лихвите. Графика: Bloomberg LP

Ипотечният пазар в Полша се бори с поредица от проблеми. Новият удар дойде по-рано този месец, когато съветник на Съда на ЕС публикува мнение, според което банките не могат да искат компенсации за изгубен интерес от клиенти, чиито договори са били анулирани от местни съдилища заради смятани за несправедливи валутни клаузи.

Решението е свързано с дългогодишна сага заради ипотечни кредити в швейцарски франкове, но финансовата общност в Полша е притеснена, че това може да създаде прецедент за всички заеми.

Наред с правните притеснения растящите разходи притискат потребителите. Жилищните заеми в Полша бяха почти изключително с плаващи лихви, а това означава, че домакинствата са били засегнати пряко от повишаването на лихвените проценти. Почти 310 хил. поляци са прибегнали до спестявания през 2022 г., за да платят дълг, три пъти повече от броя им предходната година, съобщава асоциацията. Средните лихви по новите жилищни заеми в Полша нараснаха до най-високото си ниво от две десетилетия. Графика: Bloomberg LP Средните лихви по новите жилищни заеми в Полша нараснаха до най-високото си ниво от две десетилетия. Графика: Bloomberg LP

За смекчаване на бремето върху домакинствата полското правителство позволява на потребителите да пропускат някои вноски, което струва на банките почти три милиарда долара. Има съобщения, че ипотечните мораториуми може да бъдат удължени и след 2023 г.

Планирана смяна на официалния бенчмарк за заеми с плаваща лихва се прибавя към несигурността за финансовия сектор в Полша.

За да съживи жилищния пазар, правителството планира да предложи субсидии за купувачите на първо жилище, които ще намалят лихвите по ипотечните им кредити до 2% спрямо настоящата пазарна лихва от 9,2%.

Очаква се програмата да влезе в сила през юли и може да помогне за повишаването на търсенето в дългосрочен план, ако правната несигурност бъде разрешена, съобщи Полската банкова асоциация. Кредиторите призоваха също за регулации, които да помогнат за прекратяване на споровете с кредитополучатели в швейцарски франкове.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:10 | 27.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още