IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

На Европа може да не ѝ стигнат 30 млрд. куб. м газ през следващото лято

От МАЕ предупреждават, че страните на континента трябва да ускорят мерките по подобряване на енергийната ефективност

17:07 | 03.11.22 г. 1
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Ако Русия преустанови всички доставки на тръбен газ, а търсенето в Китай се въозбнови, на страните от ЕС няма да им достигне 30 млрд. куб. метра газ през следващото лято, тоест в момента, в който се пълнят газохранилищата за следващата зима. Това предупреждение отправя Международната агенция за енергетика (МАЕ).

Според агенцията това означава, че страните от континента трябва да предприемат спешно действия за намаляване на потреблението.

В доклад, озаглавен "Никога не е прекалено рано да се подготвим за зимата", МАЕ отбелязва, че е прекалено рано за оптимизъм заради поевтиняващия газ на пазарите и пълните газохранилища в Европа (до 95% от капацитета им). От организацията смятат, че тази ситуация е благодарение на фактори, които може би няма да се повторят през 2023 година.

Например Русия доставяше природен газ през миналата зима в нормални обеми и започна да съкращава износа през втората половина на 2022 година. Очакванията са, че през 2022 година доставките на руски газ в страните от ЕС ще достигнат 80 млрд. куб. метра (след около 150 млрд. куб. метра годишно в предишни години - б.р.), но през 2023 година доставките на руски газ вероятно ще спрат изцяло.

В същото време Китай може да възобнови вноса на газ - в момента основна част от втечнения газ, който страната получава по договори със САЩ, се пренасочва към Европа. А глобално доставките на втечен газ през следващата година ще бъдат с едва около 20 млрд. куб. метра повече.

Това означава, че за страните от ЕС ще има недостиг от около 30 млрд. куб. метра газ през следващата година и те няма да успеят да нагнетят нужните количества природен газ в газохранилищата си. Това е малко под половината от количествата, нагнетени към момента в европейските газохранилища - общо близо 67 млрд. куб. метра.

Относително ниските цени на газа в Европа в последните седмици се дължат на необичайно топлото време. Природният газ на нидерландската борса TTF слязоха до нива от под 100 евро за мегаватчас в края на октомври, но сега отново тръгнаха нагоре, след опасенията, че по-ниската цена отблъсква доставките за Европа и пренасочва танкерите към Азия.

Затова и от МАЕ коментират, че страните от ЕС трябва да се съсредоточат към мерки за подобряване на енергийната ефективност като например монтирането на термопомпи, както и ускоряване на изграждането на зелени мощности, за да бъдат намалени нуждите от природен газ.

Това е от ключово значение за енергийната сигурност на Европа, както и благосъстоянието на гражданите и съществуването на индустрията. То е част и от плановете за енергийната трансформация, отчитат още от МАЕ в своя анализ.

Европа е съкратила потреблението на газ с 10% през десетмесечието, или с 40 млрд. куб. метра спрямо същия период на миналата година. Това се дължи основно на свитото потребление в индустрията, допълват още от МАЕ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:07 | 03.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
andy
преди 1 година
Стига не стига, това е! Свиквайте! Ще вадим кюмбетата и ще мъкнем дърва, ***, *** от казаните. Такова се очертава светлото евро бъдеще.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още