IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Таван на цената на газа заплашва стабилността, предупреждават енергийни борси

ЕС обещава бързо да премахне механизмите, ако се появят рискове, но пазарите не вярват, че реакцията ще е навременна

21:30 | 21.11.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Архив Ройтерс
Снимка: Архив Ройтерс

Водещите европейски енергийни борси предупреждават, че обмисляният от Европейския съюз (ЕС) таван на цената на газа застрашава енергийната сигурност и финансовата стабилност. Идеята няма да допринесе за намаляването на енергийните разходи, коментират те, цитирани от Bloomberg.

По искане на европейските лидери Европейската комисия (ЕК) ще представи механизъм за ограничаване на цената на природния газ. Предложението ще се дискутира по време на извънреден Енергиен съвет, насрочен за 24 ноември. От Съвета коментират, че освен цената на газа, министрите от общността ще обсъдят още и общите покупки на природен газ и адекватен ценови индекс за природния газ.

По време на срещата на Европейския съвет през октомври ЕК коментира, че индексът TTF на нидерланската борса вече не е адекватен на условията на газовия пазар, където основните доставки вече са от втечнен газ, а не от тръбен газ. Затова и от Брюксел се заемат да разработят нов индекс, но едва ли ще бъде готов преди март 2023 г. Затова и, колкото да не им се иска, от комисията се съгласиха на временно ограничаване на цената на газа. Какъв точно ще бъде механизмът ще стане ясно по-късно през тази седмица.

Но какъвто и да е той - по-гъвкав или не, ще има отражение върху сигурността на доставките, предупреждават от European Energy Exchange.

От Europex, организацията на европейските енергийни борси,  приветстват идеята за общи покупки на природен газ, но също предупреждават за рискове, свързани с механизъм за ограничаване на цените. Според тях газовите деривати, каквито са месечните договори на TTF, са ключов инструмент на производителите и потребителите, включително и енергийно интензивната индустрия, да ограничат риска от промени на спот пазарите.

Таван на цената крие финансов риск, защото участниците ще преминат на двустранни договорки, което освен това и ще направи търговията много по-непрозрачна, посочва още организацията на своя сайт.

ЕС обещава, че бързо ще премахне всички механизми, ако се появят рискове, но борсовите оператори се опасяват, че европейските решения никога не са толкова бързи, колкото се налага, за да няма риск за пазара.

Европейските страни вече започнаха да черпят от газохранилищата с началото на отоплителния сезон, сочат данните на Gas Infrastructure Europe към 21 ноември. След необичайно топлата есен температурите в Европа паднаха, а в Украйна заваля първия сняг.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:53 | 21.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още