IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Може ли Русия да спечели енергийната война, която Путин започна?

Руският енергиен сектор може да се окаже в много тежка ситуация през 2030 година

23:01 | 11.11.22 г. 18
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Русия превърна енергията в оръжие и това е най-видно в Украйна където от началото на октомври руските военни обстрелват активно обекти на гражданската инфраструктура - основно на енергетиката. Но и в Европа Москва опитва да постигне своите цели, заплашвайки да спре доставките на природен газ, пише европейското издание Politico.

Изглежда обаче плановете на руския президент Владимир Путин този път няма да се сбъднат, се казва още в анализа.

На първо време действията на на Москва действително нанасят икономически щети в страните от ЕС - това е безспорно. В дългосрочен план обаче Русия просто не може да спечели тази енергийна война. Според Politico с действията си руският държавен глава нанася много щети, но основно на енергийния сектор на своята страна и заличава статуса ѝ на глобална суперсила в енергетиката.

Целите на "милитаризирането" на енергията са поне три. На първо време Москва държи полуотворени крановете на доставките, с което предизвиква несигурност в страните от общността и пречи на конкретни действия. На второ място - изтощение на европейските икономики, която цел ще бъде постигната, защото все по-ясно става, че Европа ще навлезе в рецесия през 2023 година.

Третата Цел на Путин е да подхрани политическите разделения в Европа, намеквайки, че санкциите са причината за енергийната криза. Тази теза придоби известна популярност в ЕС, макар и причината и следствието да са обърнати.

Европа е в трудно положение, посочва Politico. Икономическата и социалната криза се засилват, високите енергийни цени подхранват инфлацията и оскъпяват живота. А нещата могат да се влошат още повече, ако зимата бъде дълга и студена. Нещо повече - ситуацията може да бъде още по-сериозна през следващия зимен сезон, ако европейските държави не съумеят да напълнят газохранилищата си. През това лято задачата беше малко облекчена, защото страните малко или много все още получаваха руски газ, а не е ясно дали това ще се случи и през 2023 година.

Игрите с газовите доставки убедиха Европа, че Русия не е надежден доставчик и накараха страните в ЕС да удвоят усилията си да намалят своите зависимости - изграждане на терминали за втечнен газ, включително пръви такива съоръжения изгражда Германия, Естония, Латвия и Финландия, сключват се нови договори с игнорирани доскоро доставчици и т.н.

Общността не се отказва и от плановете си за зелена енергия, които ще спестят използването на изкопаеми горива, от чиито внос страните са зависими.

Ако тези усилия бъдат доведени до край, след три години ЕС няма да има нужда от руски петрол и природен газ. При това положение Русия също изпада в неприятна ситуация - Европа е основният ѝ пазар, а доставките се извършват основно през газопроводи, припомня Politico. Мрежата от газопроводи на Русия са насочени към основния ѝ пазар, а изграждането на нови тръби отнема време, технологии и средства, които няма да достигат на Москва.

Нещо повече - единственият потенциален купувач на руския тръбен газ е Китай, а Пекин не бърза да се обвърже толкова сериозно. Това не е толкова изненадващо - китайските лидери също виждат на какво е способна Русия и едва ли планират да зависят от руските доставки.

Не по-добре стоят нещата и с петролния сектор, или енергийната война удря сериозно сектора, който държи дял от около 1/3 от руската икономика, приблизително половината от приходите в хазната и около 2/3 от общия износ.

Според оценките на Международната агенция за енергетика (МАЕ) през 2030 година годишните приходи от износа на енергия ще намалеят до 30 млрд. долара, спрямо 75 млрд. долара преди войната в Украйна. Делът на Русия в търговията с газ ще намалее до 15%, спрямо 30% през 2021 година.

И проблемите не свършват до тук - заради липсата на финансиране и западни технологии Русия трудно ще разработи новите си находища в Арктика, а сегашните запаси постепенно се изчерпват. Заедно с зеления преход, към който се стреми светът и който поне в Европа няма да се случи с преходното гориво природен газ, войната, която Владимир Путин започна, вероятно ще свърши зле за самата Русия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:02 | 11.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

18
rate up comment 4 rate down comment 1
Alex Silver
преди 1 година
Може ли Русия да спечели енергийната война, която Путин започна? === Дрън-дрън. Путин бил започнал енергийната война? Как бре? Като забраняваше строежа на СП-2? Като спираше ремонтите на турбините за СП-1? Като съдебно налагаше договорите да са не според нефта, а според спотовиге цени? И сам си гръмна Патоците, които му носеха огромни печалби? Аре бегайте с вашите криви огледала! Писна ми от "***" на козяшка копанка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 2 rate down comment 1
khao
преди 1 година
До: Tikva007 малиии ти и по история си супер зле! прочетох през ред... пак същите *** опорки, пак същите пропагандни глууупости! Само като видя препратки към: "Войната е на англосаксонските държави срещу вечния им вековен враг, надигнал отново мощна икономическа снага върху евтината руска енергия - Германия." .. и ми е яясно какъв глууупак стои пред мен... значи русия избива украинци, но ти ме убеждаваш че войната е между сащи германия... даже вече няма да си гупя времето да те чета!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 1 rate down comment 2
Tikva007
преди 1 година
До: khao: За домашно ти оставям въпроса, доколко Полша, Чехия, Румъния, България и прибалтийските пудели са в състояние да компенсират колабиралите икономики на Германия и Франция, за да задържат на крака ЕС и какъв живот се очертава при такъв сценарий за европейците. И нещо за десерт: към днешна дата не става ли по-обяснимо самоубийственото на пръв поглед, непредизвикано от нищо сериозно и абсолютно нелогично за такива като теб спешно излизане на Великобритания от ЕС?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 1 rate down comment 2
Tikva007
преди 1 година
До: khao: https://***.theguardian.com/commentisfree/2022/nov/13/poland-russia-defeat-ukraine-western-europe
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 2 rate down comment 2
Tikva007
преди 1 година
До: khao: Ако Германия падне на колене, какво бъдеще очаква ЕС? Англосаксонците имат свои планове и даже вече ги подават за загрявка в медиите. Една вчерашна статия в The Guardian описва интересна ситуация в ЕС като резултат от войната в Украйна и там Германия и Франция не са в качеството си на гръбнак на ЕС, защото има други желаещи да поемат лидерската роля - разбира се, с пълната подкрепа на САЩ и UK. Чети, ако можеш:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 1 rate down comment 2
Tikva007
преди 1 година
До: khao: Нека ти кажа нещо, нямам против да го ползваш за лични квалификации: Войната е на англосаксонските държави срещу вечния им вековен враг, надигнал отново мощна икономическа снага върху евтината руска енергия - Германия. И както се вижда, има две съсипани в момента държави и икономики - Украйна и Германия. Но целта е Германия. Украйна е просто консуматив за САЩ и Великобритания, а пораженията върху Русия ще са бонус. Това от уроците в 4-ти клас го научих. Сега плюй.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 2 rate down comment 3
Tikva007
преди 1 година
До: khao: Чужда, чужда - колко да е чужда? Земята на Украйна е *своя* от 30 години поради случайно стечение на обстоятелства, пряко свързани с мозъчната недостатъчност на увредени от комунизма интернационалисти. Преди това столетия по-голяматата част е била част от Руската империя, наследена от СССР. Неслучайно и руският език там се говори от всички, независимо дали говорят и мове. Същата измислена на лист хартия държава като Македония. И същите хора са ги измислили - комунисти-троцкисти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 4 rate down comment 4
khao
преди 1 година
До: Tikva007 започна е поради една пичина, зада заграби чужда земя! другото са измислени за да оправдае агресията и диващината! може да нямат много, но руснаците ще откраднат и тях по стара традицип
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 4 rate down comment 2
Tikva007
преди 1 година
До: Импeраторът: Изградена мрежа за добив на нефт и газ в Украйна?! Ти вероятно си единственият човек в света, който знае за такова нещо, защото нито една американска или ЕС структура не е коментирала такъв факт. Путин започна операцията в Украйна заради цяла планина от причини и нито една от тях не е добивът на нефт и газ в Украйна. Изумително е колко може да е измислен светът, в който живеят някои хора! Това, разбира се, ако вярваш в това, което си написал, а не е просто обикновено троллене.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 4 rate down comment 4
Импeраторът
преди 1 година
До: corner Путин започва операциите в Донбас, защото американски и ЕС компании бяха сключени договори за добив на украинския газ и нефт. С изградената мрежа Русия губеше монопола. По ирония на съдбата сега пак го изгуби, но с цената на много загинали русанаци и след време и репарации. Мизерията, на която обрича хората оставащи в РФ е огромна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още