IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Топлият октомври намали потреблението на газ в Европа с 22%

Газовите електроцентрали обаче се завръщат на пазара на фона на ограниченото производство от ВЕЦ и ядрената енергетика

22:30 | 10.11.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Необичайно меката есен в Европа намали потреблението на природен газ  с 22% на годишна база, сочат данните за октомври от платформата на Engie, цитирани от Bloomberg. Заради високите температури домакинствата пестят газ, но в същото време газовите централи увеличават производството, тъй като и цените на природния газ отстъпиха от рекордните върхове, постигнати в края на август на нидерландската борса TTF.

Потреблението на газ за производството на електроенергия се увеличава с 14 на сто, сочат още данните. Газовите електроцентрали компенсират намаленото производство от ядрените реактори на Франция, както и на водните електроцентрали в цяла Европа.

Опасенията, че "Газпром" ще спре изцяло доставките на газ по "Северен поток 1" за Гeрмания изпратиха цената на газа до 350 евро за мегаватчас в края на лятото. След това тези страхове се сбъднаха, но на фона на пълните газохранилища и високите температури, което свали цената до нива от средата на юни - около 120 евро за мегаватчас. И макар цената да е три пъти по-висока спрямо средното ниво за последните пет години, тя е с 60% под рекордите през август.

На 7 ноември на нидерландската борса TTF беше постигнато ниво от малко под 110 евро за мегаватчас.

Но веднъж, след като температурите паднат, потреблението на газ в Европа ще се повиши, посочват още от Bloomberg. Агенцията припомня още, че много малки и средни компании прекратиха временно дейността си заради рекордните цени през август - септември, за да спестят разходите си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:30 | 10.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още