IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Чехия предлага компромис за тавана на цената на газа

Според идеята таванът се "смъква" до 264 евро за мегаватчас

17:28 | 01.12.22 г. 1
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Чехия, която е ротационен председател на съвета на Европейския съюз (ЕС), предлага компромис на схемата за таван на цената на газа, пише Bloomberg, който има достъп до документите. Според идеята таванът се "смъква" до 264 евро за мегаватчас. Това ценово ниво трябва да бъде надхвърлено за срок от 5 дни, за да влезе в сила схемата.

Европейката комисия (ЕК) предложи таван от 275 евро за мегаватчас, които трябва да бъдат надхврълени за срок от две седмици, за да се задейства механизмът.

Този период от две седмици няма да позволи да се усети ефектът от ограничаването на цените за пазара, се казва още в друго предложение, представено от седем членове на ЕС, допълват още източници на Bloomberg.

Двата документа обещават нови остри спорове на следващата среща на министрите на енергетиката, насрочена на 13 декември. Проблемът с липсата на съгласие по темата за таван цените е, че това положение блокира изпълнението на други мерки за газовия пазар като например общите поръчки на природен газ.

От ключово значение за решението ще бъде позицията на Франция, коментира още Bloomberg. Германия и Нидерландия вече изказаха своето несъгласие с ограничаване на цените с мотива, че това може да наруши сигурността на доставките на природен газ в ЕС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:28 | 01.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Alex Silver
преди 1 година
Сметки без кръчмаря. Те затова в Швейцария и Германия се канят да забраняват ползването на електромобили, поради очакван недостиг на електроенергия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още