IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Полша: ЕК се шегува с нас с предложението си за таван на цената на газа

Европейски държави заплашват да не подкрепят нито една мярка срещу газовата криза без ограничения за цената

18:00 | 24.11.22 г. 4
Автор - снимка
Създател
Снимка: Angel Garcia/Bloomberg
Снимка: Angel Garcia/Bloomberg

Като "шега" определи предложението на ЕК за таван на цената на газа полският министър на околната среда Анна Москва, пише Euronews.

По време на извънреден енергиен съвет страните от общността обсъждаха идеята за ограничаване на цената на газа до 275 евро за мегаватчас. Това обаче е съпроводено с изпълнението на две условия - цената на TTF да бъде на това ниво в продължение на две седмици, а контрактите на втечнения газ - с 58 евро по-евтини от тези на нидерландската борса в продължение на десет дни от тези две седмици.

Разговорите приключиха без решение и чешкият председател насрочи нова среща - на 13 декември, сочат източници на Financial Times. Страната е ротационен председател на общността и е амбицирана да има решение за общи покупки на природен газ и други мерки срещу енергийната криза преди Коледа. На 15 декември пък ще се срещнат лидерите на ЕС и може да има и компромис по казуса.

Няколко страни са поставили изискване да има таван на цената на газа или в противен случай ще блокират всички останали мерки, включително и възможността за общи покупки на суровината по подобие на договорите за доставка на ваксини срещу коронавируса. Но всички критикуваха предложението на ЕК и заявиха, че има още много работа по него.

Условията в предложението на ЕК са неизпълними - дори и при рекордните цени през август, този механизъм нямаше да се задейства, коментираха дипломати пред Ройтерс в сряда (23 ноември), когато документът беше разгледан от постоянните представители на общността.

Днес и белгийският министър на енергетиката Тине ван дер Стратен коментира, че идеята е "незадоволителна" и не става ясно дали ще ограничи цената на газа на пазара. За гръцкия министър на енергетиката Константинос Скрекас таван от 150-200 евро на мегаватчас ще бъде много по-реалистичен. В момента цената на природния газ, търгуван на TTF, е около 123 евро за мегаватчас.

Реално истинската опозиция обаче идва от мощния лагер около Германия, в който влязоха още Нидерландия, Швеция, Австрия и Финландия. Те са изцяло против идеята за таван на цената на газа, защото се опасяват, че така ще има проблем с доставките на природен газ за общността.

"Има много рискове за сигурността на енергийните доставки и за стабилността на финансовите пазари", коментира енергийният министър на Нидерландия Роб Йетен. Подобна позиция изказаха и операторите на енергийни борси в Европа, отбелязвайки ролята на нидерландската TTF като инструмент за хеджиране на риска по контрактите.

Единствено Естония изрази своята подкрепа за Европейската комисия, допълва още Euronews. Ресорният министър коментира, че планът е достатъчно добър, още повече, че е временна мярка, която да продължи до март. Според източник на Euronews в дискусията е участвал и украинският министър на енергетиката Херман Халущенко, който също е подкрепил предложението на ЕК. Украинският министър е запознал своите колеги със ситуацията с енергийната мрежа на Украйна след поредния ракетен обстрел на 23 ноември, който предизвика за кратко срив на системата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:00 | 24.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 1
Tikva007
преди 1 година
А EU прие офертата, позабърса се, вдигна панталоните и закрета след синьото й костюмче към собственото си безличие и хаос.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 1
Tikva007
преди 1 година
Днес дали някой си спомня имената на онези брюкселски чантаджии, които ръчкаха Украйна към членство, без тя да има дори представа за какво става дума, с идеята да прецакат Путин и без изобщо да ги е грижа какво ще струва това на европейските граждани и техните държави? Някой може ли поне името на комисаря по разширяването да припомни? Но всички помнят името на една американка - Виктория Нюланд и нейното съюзническо *Fuckk the EU!*
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 1
Tikva007
преди 1 година
Как ли би функционирал ЕС без тази комисия, ако страните членки просто спазваха набор от взаимно одобрени и приети регламенти по основната цел, с която е замислен и създаден този съюз, а именно: свободно движение на хора, стоки и капитали. Може би изобщо нямаше да има война в Украйна, защото нямаше да има Мейдан, защото нямаше някакъв комисар да отправя покана за членство, без националните правителства да са обсъдили и съгласували всички детайли, както се прави между членовете на елитен клуб.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 2
Tikva007
преди 1 година
На някого прави ли впечатление, че повечето решения в ЕС се вземат след люти баталии и пазарлъци на националните правителства срещу идеите на ЕК? Аз, като човек с нормални възприятия и вън от кухнята на отношенията в тези среди, оставам с едно натрапчиво впечатление, че тази ЕК не е европейски орган, че членовете й са чужденци и задачата им е да налагат чужди и неприемливи за държавите-членки решения.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още