IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сривът на украинската енергийна система заплашва транзита на енергоресурси за Европа

На два пъти в рамките на седмица заради липсата на ток за кратко беше спряна работата на петролопровода "Дружба"

13:03 | 24.11.22 г. 9
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

От 10 октомври насам, в няколко вълни на масов обстрел руските военни са изстреляли повече от 600 ракети на територията на Украйна, сочат данни на украинските власти. Отделно са използвани и дронове, а основната цел са обекти на гражданската инфраструктура - енергийните съоръжения. Украинският президент Володимир Зеленски коментира, че 50% от енергийната инфраструктура е повредена, а енергийната компания в страната "Укренерго" допълни, че вече почти няма ТЕЦ или ВЕЦ, по който да няма някакви щети в резултат на обстрелите.

В Киев наричат тези действия на Москва "енергиен терор", но той заплашва не само украинските домакинства и бизнес, а и транзита на енергоресурси за Европа, пише Bloomberg. В момента Украйна е единственият път на руския природен газ за Западна Европа, след взривовете по "Северен поток". Според бившия директор на газоразпределителната компания ГТС Серхий Макогон честите спирания на захранването заплашват да бъде блокирана работата на газопроводите.

"Ситуацията е трудна, но под контрол. Засега успяваме бързо да възстановим всички щети", каза той пред Bloomberg.

Агенцията припомня, че след ракетния обстрел от 23 ноември за няколко часа беше прекъснат потокът по петролопровода "Дружба".  Това се случва за втори път в рамките на седмица - при предишните удари на 15 ноември отново заради липсата на ток работата на съоръжението прекъсна за няколко часа. Сега причината отново е липсата на захранване. Ракетите вчера причиниха срив на енергийната система и бяха изключени всички ядрени централи

Енергийното министерство на Украйна коментира на страницата си във Facebook, че рано тази сутрин енергийната система на страната отново е свързана и работи "като едно цяло". Очаква се, ако няма нов дневен обстрел, ядрените централи отново да бъдат включени в паралел тази вечер и електрозахранването в по-голямата част от страната - възобновено.

Като цяло обектите на критичната инфраструктура вече са възстановени и се пристъпва към увеличаване на генерацията, коментира и министърът на енергетиката Херман Халущенко. От "Укренерго" потвърждават в своя профил в Telegram, че започва постепенно увеличаване на товара първо на водните и въглищните централи, а по-късно ще се пристъпи и към повторното включване на ядрените мощности. Приоритет за компанията са обектите на критичната инфраструктура - газопроводи, топлопроводи, водопроводи и т.н., а ремонтните работи се забавят допълнително и от влошеното време - на много места в Украйна вече вали сняг и температурите са под 0°С.

Увеличаването на генерацията обаче означава, че в страната просто ще се премине към планово, а не извънредно спиране на тока. То е необходимо, за да се предпази енергийната мрежа от претоварване и вероятно ще продължи до пролетта, коментират властите.

Европейският парламент призова за енергийна помощ за Украйна - предоставяне на генератори, които да помогнат при нови сривове на системата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:03 | 24.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

9
rate up comment 1 rate down comment 1
khao
преди 1 година
До: doba да го беше дал тоя съвет на късото джудже преди да напада!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 0 rate down comment 2
Zlato
преди 1 година
Идеална. От кога го чакам тоя срив, че нефтът да удари с 200-300 в час :))) Ще настане една зелена сделка. Ще с.е.р.е.м като киевчани в дупки около парламента :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 2
doba
преди 1 година
До: zelka007: Зелков, не казвай 'хоп' преди да скочиш. И не се натискай пред останалите. Съвет само :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 3
zelka007
преди 1 година
До: doba... Виж за кого тече петрол и газ по тръби , и колко им е дерогацията ... :))) ... Най-вероятно няма да я ползва никой на максималният период от две години , доста по-рано ще приключи всичко ... рашистите където и за по колкото си искат да продават ... Немаме работа с блатни opkи ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 2
zelka007
преди 1 година
До: Tikva007... Точно така , рашибозука така пожела ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 2
doba
преди 1 година
Значи БГ да се отказваме от русския петрол към рафинерията ни, а през Украйна той върви към ЕС?.. Каква наглост!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 3
danchomentata
преди 1 година
https://***.eso.bg/В първия ден на седмицата ангажираната мощност от централите бе 7628 мегавата, а във вторник - то бе 7690 мегавата.https://***.24chasa.bg/index.php/biznes/article/5989871При минус 25 мечката ,ако играе у съседите непременно ще дойде и у нас.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 7
Alex Silver
преди 1 година
Когато укронацитата взривяваха стълбовете на електропроводите към Крим, юросатанистите си мълчаха или ръмжаха доволно. Сега хорото се премести оттатък. ЕЕС на Укрия се разпадна, от нея отпаднаха всички АЕЦ. Възстановяването е трудно, но с малко помощ може да стане и невъзможно. Ж.п мрежата е изцяло електрифицирана и при липса на ток влаковете с оръжейна техника не вървят. Това е и целта на занятието.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 7
Tikva007
преди 1 година
Нали това е целта - Европа да се откаже от руските енергийни ресурси? Нали затова е цялата баталия и никой не го крие? От години трескаво се пресмятат процентите зависимост от руска енергия и колко сме успели да я свалим, а всеки пункт надолу се празнува с фойерверки тук (нали, Бърборино?). Ето, сега има възможност това да стане от раз. Какво място тогава има думата *заплашва* в заглавието и откъде идва тревожният тон в статията?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още