IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Полша обмисля да замрази цената на газа за бита

Страните от ЕС още нямат единодушие по отношение на тавана на цената на газа

13:27 | 23.11.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Архив Ройтерс
Снимка: Архив Ройтерс

Полша обмисля  да замрази цената на природния газ за бита на нивото на 2022 година, пише Ройтерс, позовавайки се на коментар на премиера на страната Матеуш Моравецки. Идеята ще бъде внесена в полския парламент през следващата седмица, но се очаква да има подоходен критерий при определяне на лицата, които ще могат да ползват отстъпката.

Коментарите на Моравецки са направени само ден, след като ЕК публикува предложението си за таван на цената на газа в ЕС. Брюксел изработи механизъм за ограничаване на цената до 275 евро за мегаватчас, като правилото влиза в сила автоматично, но при изпълнение на две условия.

Предложението е основната тема на извънредния Енергиен съвет, който ще се проведе на 24 ноември, но днес (23 ноември) в Брюксел се срещат посланиците на държавите от общността, за да обсъдят плана. Според източници на Ройтерс все още няма единство по предложението за ограничаване на цената на газа.

Според представител на страните, които настояват за таван на цената, предложението на ЕК няма да сработи, защото поставените критерии са много завишени. Според дипломата мярката в този ѝ вид едва ли щеше да заработи дори и през август, когато цената на TTF достигна рекордни нива.

След успокоението през октомври цената на природния газ на нидерландската борса отново тръгна бавно нагоре. В момента декемврийските контракти се търгуват за 127 евро за мегаватчас. Пазарите реагираха на предупрежденията на "Газпром", че ще намали транзита през Украйна, сочейки като мотив намалените доставки за Молдова.

Украинската газопреносна компания ГТС обаче отхвърли обвиненията, заявявайки че всички оператори по сделката, включително и руския газов холдинг, са подписали документите за доставката на газа за Молдова, отчитайки, че няма проблеми.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:27 | 23.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още