IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия ще промени условията по доставките на газ за Унгария, ако има таван на цената

Будапеща подписа 15-годишен договор с "Газпром" в края на 2021 г.

11:40 | 14.12.22 г.
Снимка: Andrey Rudakov, Bloomberg
Снимка: Andrey Rudakov, Bloomberg

Русия е предупредила, че ще се стигне до промяна в условията на договора за доставка на природен газ за Унгария, ако бъде приет механизъм за ограничаване на цената на газа, съобщи първият дипломат на Будапеща Петeр Сиярто, цитиран от Ройтерс. Той е коментирал темата в разговор с унгарски журналисти след срещата за таван на цената на природния газ в ЕС, която за пореден ден приключи без решение.

Мярката е поискана от 15 държави в общността, сред които България, Франция, Испания, Прибалтийските държави и повечето членове на общността в Източна Европа. Целта ѝ не е санкция срещу Русия - не визира конкретно доставките на руски газ, а подкрепа на бизнеса и домакинствата срещу високата цена на газа в Европа.

Още при първите дискусии по темата Унгария се обяви против и поиска да има дерогация, за да може да продължи да получава природен газ от Русия. Будапеща договори дългосрочни доставки на руски природен газ в края на 2021 г. Срокът му е 15 години с възможност за предоговоряне на 10-та година от подписването. 

Основната промяна в контракта е новият маршрут - по-голямата част от доставките на газ за Унгария вече минават през "Турски поток" и България, заобикаляйки Украйна. Според условията на договора 3,5 млрд. куб. метра от общо 4,5 млрд. куб. метра годишни доставки ще преминават през този маршрут. През есента на миналата година цената за газа не беше публично оповестена, но в началото на февруари разследвания на унгарски медии сочеха, че Будапеща плаща пазарната цена за Европа.

Преди няколко месеца унгарският премиер Виктор Орбан договори с Русия допълнителни количества газ, както и възможността да отложи част от плащанията си за 2023 г. Тогава той коментира, че по този начин страната му ще бъде защитена от рязко поскъпване на газа на пазара.

Против искането за ограничаване на цената на природния газ са още и Германия, Нидерландия и Австрия. Техните опасения са, че таван може да застраши сигурността на доставките, а много европейски институции, включително и Европейската централна банка (ЕЦБ), коментират, че мярката може да доведе до финансова нестабилност в еврозоната. 

Двата лагера - "за" и "против" тавана на цената на газа, имат достатъчно гласове, за да блокират плановете на другия. До късно снощи (13 декември) енергийните министри не успяха да намерят компромис и очакванията са, че темата вероятно ще влезе в дневния ред на Европейския съвет, който ще се проведе на 15 декември. Следващата среща на енергийните министри от общността е планирана за 19 декември. 

Анализатори коментират, че липсата на решение за таван на цената на газа може да блокира другите мерки за справяне с газовата криза, включително и общи покупки на природен газ. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:40 | 14.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още