IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експерт: При много нискозадлъжнели домакинства рискът в кредитирането не е голям за пазара

БНБ вероятно ще наложи тавани на някои от съотношенията при отпускане на кредити в бъдеще, очаква д-р Мирослав Владимиров от Икономическия университет - Варна

12:44 | 30.05.24 г.

Кредитоспособността на домакинствата у нас се е покачила тройно през последните пет години заради ръста на доходите и ниските лихви. При много нискозадлъжнели домакинства рискът в кредитирането не е чак толкова голям за пазара. Този коментар в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria направи главен асистент д-р Мирослав Владимиров, преподавател в Икономическия университет – Варна и член на съвета на директорите на "ЕРА България".

Според д-р Владимиров устойчивият ръст на цените мотивира повече домакинства да излязат на пазара, включително с кредити, и това създава повече оптимизъм на пазара. „Кредитът расте много – годишни ръстове над 70% при новоотпуснатите жилищни кредити, каквито данни обяви БНБ, не са устойчиви, но периодът е прекалено кратък, за да се правят сериозни заключения. Тенденцията за растящите ипотеки не е функция на намаляващите лихви с близо 0,3% през последните три години“, смята финансистът.

Д-р Владимиров посочи две основни причини за ръста на ипотеките – увеличение в цените на жилищата с 10% на годишна база за 2023 г. и ръст на броя на сделките, които за 2023 г. са се увеличили с 26%. „Докато количеството отпуснати кредити може да изглежда голямо, съотношението ипотеки/БВП нараства само с 1% спрямо миналата година. България има и едно от най-ниските съотношения ипотеки/разполагаем доход – под 20%“, коментира той.

Финансистът цитира данни от статистиката на БНБ за април, според която банките са отпуснали нови ипотеки за общо 864 млн. лв. Мирослав Владимиров пресметна, че след като се извадят предоговорените кредити и тези за рефинансиране сумата е 668 млн. лв. „Това е със 73% повече спрямо обема нови ипотеки през април миналата година. Лихвите продължават да бъдат едни от най-ниските в света – през април средният лихвен процент по новите ипотеки се понижава с 0,06% (пр.п. - бел ред.) до 2,49%“, напомни той.

Д-р Мирослав Владимиров отбеляза, че БНБ предупреди банките да следят по детайлно отпускането на кредити, но по думите му това не е затягане на правилата за кредитиране, след като централната банка не определя стойности за показателите.

"Има стремеж да има унифицирана методика, а на следващ етап БНБ да въведе пределни стойности на тези показатели. Но те и в момента съществуват и банките ги спазват", поясни експертът. Той е на мнение, че банките в България вече са доста консервативни и не позволяват на домакинствата да поемат кредити извън разумния риск. „Все пак е вероятно БНБ да наложи някакви тавани на някои от съотношенията при отпускане на кредити в бъдеще“, очаква д-р Владимиров.

Какъв е ръстът на броя на сделките от началото на година в мрежата на "ЕРА България"? Има ли риск, когато някои кредитополучатели вземат заеми от 90% от стойността на имота и 50% от доходите им са за покриване на месечната вноска?

Целия разговор може да гледате във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:45 | 30.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още