IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

По-висока инфлация и лихви и по-слаб растеж, прогнозира EIU до 2028 г.

Геополитиката ще доведе до промени в световната икономика, очаква изданието

15:55 | 30.05.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Economist Intelligence Unit повиши леко прогнозата си за ръста на реалния брутен вътрешен продукт в света до 2,5% през 2024 г. спрямо прогнозираните преди това 2,4%. Това означава, че растежът ще остане непроменен, а няма да се забави спрямо 2023 г., както се очакваше преди.

Растежът се оказва изненадващо устойчив на фона на високите лихви и геополитическите рискове, коментира изданието.

Промяната отразява ново ревизиране нагоре на икономическия ръст на САЩ за 2024 г. до 2,2% спрямо предвижданите преди това 2%, както и на икономиката на еврозоната до 1% спрямо 0,8% преди това. EIU повишава прогнозата си и за икономиката на Бразилия до 2,1% спрямо очакваните по-рано 1,8%.

В същото време очакванията за бъдещо разхлабване на паричната политика са намалени с 25 базисни пункта както за Федералния резерв, така и за Европейската централна банка за периода 2024-2025 г. EIU обаче очаква Английската централна банка да понижи лихвите по-бързо от предишните прогнози - до 3,5% до края на 2025 г. спрямо 4,25% по-рано.

Според доклада доларът ще отбележи ръст за трета поредна година през 2024 г. спрямо прогнозирания преди това лек спад. Това отразява по-силното обезценяване на йената от предишните прогнози и липсата на поскъпване на еврото.

Промените в глобалните сили водят до повече конфликти и конкуренция

Глобалната геополитическа среда се характеризира със засилване на конкуренцията и на конфликтите. Конфронтацията, която възниква между Израел и Иран, отразява риска от регионална война в Близкия изток с продължаването на конфликта в Газа, пише EIU. Войната на Русия в Украйна, която навлезе в третата си година, не показва признаци на затихване. Конфликти в Азия като тези в Южнокитайско море и Тайван ще създадат трайна заплаха за крехката стабилност в отношенията между САЩ и Китай, очаква изданието.

Нарастващата глобална тежест на нововъзникващите икономики ще подложи на натиск геополитиката. Графика: EIU Нарастващата глобална тежест на нововъзникващите икономики ще подложи на натиск геополитиката. Графика: EIU

Разпространението на глобалната сила и несигурността за посоката на американската външна политика подкрепят повишаването на геополитическия риск.

Геополитиката ще доведе до реконфигурации в световната икономика

EIU прогнозира по-фрагментирана и регионализирана световна икономика в периода 2024-2028 г. със затягането на съюзите и оформянето на конкуриращи се блокове. Завръщането на промишлената политика, включително санкциите и предоставянето на нови стимули, ще кара компаниите да приемат по-неефективни вериги за доставка, ще подклажда търговско напрежение в стратегически сектори и ще затрудни конкуренцията на световния пазар.

Тези развития ще се превърнат в пречка пред потенциала за растеж. EIU очаква, че реалният БВП в света ще нараства средно с 2,8% на годишна база през идните пет години, т.е. под темпа от 3% между 2010 и 2019 г. - изключително силно десетилетие за световната икономика.

Въпреки проблемите перспективите за растеж в краткосрочен план са относително добри

В краткосрочен план обаче световната икономика показва устойчивост на фона на международните конфликти и по-високите лихви. Това отразява основно забележителната сила на американската икономика, която се дължи на силните финанси на домакинствата, засилващата се тенденция за инвестиции в промишленото производство и процъфтяващия технологичен сектор.

В другите райони картината не е толкова динамична, но и не показва забавяне. Инерцията в Европа постепенно ще се ускори през 2024 г. Скромните стимули на правителството в Китай помагат на икономиката да излезе от кризата, свързана с имотния сектор. Нововъзникващите пазари ще се възползват от ръста на световната търговия и стабилното търсене на суровини, въпреки че ще се изправят пред предизвикателствата на силния долар и високите разходи за обслужване на дълга.

Инфлацията ще се установи на по-високо ниво заради промени на трудовия пазар

Макар че най-лошото от неотдавнашната криза с разходите за живот свърши, не се очаква инфлацията да се върне на ниското си равнище преди пандемията. Затягането на трудовите пазари, отразяващо демографските промени и по-високия контрол върху имиграцията, ще запазят търсенето силно чрез по-високи заплати.

В същото време преконфигурирането на веригите за доставка и вероятността от все по-непредвидими климатични условия ще окажат натиск към повишаване на цените. Очаква се инфлацията на развитите пазари да достигне средно 2,6% през 2024 г. и 2,1% в четиригодишен период до 2028 г. спрямо 1,5% между 2010 и 2019 г.

Голяма геополитическа конфронтация като в Близкия изток ще доведе до нов ръст на цените, подобен на този през 2022 г., с диспропорционално въздействие върху икономиките с преобладаващо по-ниски доходи на населението.

Упоритата инфлация ще ограничи степента на разхлабване на паричната политика

Силното представяне на икономиката на САЩ ще бъде отразено в относително упорита инфлация, която според EIU ще забави първото понижаване на лихвите от Федералния резерв до септември. Изданието прогнозира, че ЕЦБ и АЦБ ще пристъпят към понижаване на лихвите по-рано, през юни, предвид по-благоприятните условия при инфлацията и по-неотложната необходимост от подкрепа на растежа.

Ограничено разхлабване на паричната политика ще започне от средата на 2024 г. Графика: EIU Ограничено разхлабване на паричната политика ще започне от средата на 2024 г. Графика: EIU

Не се очаква обаче централните банки да понижат лихвата си под 2% през идните пет години. В Китай разхлабената парична политика ще бъде запазена, за да се предотврати рискът от дефлация, докато Японската централна банка вероятно постепенно ще нормализира политиката, след като излезе от цикъла си на отрицателни лихви. Излизането на Япония от години на дефлация ще отразява промените в световната инфлационна среда.

Дългът и високите лихви ограничават пространството за фискална експанзия

Повишената доходност по държавните облигации означава, че пространството за продължаване на фискалната експанзия също ще бъде ограничено. Правителствата няма да са така склонни да заемат средства, а разходите за обслужване на дълга ще погълнат по-големи дялове от бюджетите. В този контекст са вероятни някои мерки за повишаване на доходите, но апетитът към прилагането на съкращения на разходите като цяло ще бъде ограничен.

Области на публичните разходи, които вероятно ще бъдат защитени, са отбраната, здравеопазването и индустриалната политика. EIU очаква още спирания на плащанията по дълга на гранични пазари предвид разнородните им кредитори и отслабващото влияние на глобални институции като МВФ.

Изменението на климата и AI заплашват перспективите пред конвергенция в света

Зеленият преход и технологичните промени ще бъдат сред големите тенденции, които ще определят перспективите пред световната икономика през идните пет години. И в двата случая изглежда, че те ще намалят перспективите за конвергенция пред развиващите се икономики. По-бедните страни ще бъдат засегнати диспропорционално от климатичните промени и ще имат затруднения да си осигурят финансиране, за да смекчат последиците.

Макар че е скептично настроено към мащаба на ръстовете на производителността от изкуствения интелект, EIU счита, че подобренията, които действително ще настъпят, ще се отнасят основно за развитите икономики. Това ще създаде предизвикателства за държавите, които се стремят да се придвижат нагоре по веригите на стойност в промишлеността и услугите.

Очаква се ръстът на Индия да изпревари този на Китай. Графика: EIU Очаква се ръстът на Индия да изпревари този на Китай. Графика: EIU

Но EIU все пак очаква някои нововъзникващи пазари да изпъкнат, подкрепени от факта, че са относително изолирани от геополитическото напрежение и растящите бариери пред търговията. Очаква се Индия да постигне най-бърз растеж сред големите икономики между 2024 и 2028 г., а Мексико ще се възползва от тенденциите за скъсяване на веригите за доставка.

Икономическите различия в света ще проникнат в политиката

Отношението към имиграцията ще се втвърди в Северна Америка и Европа, тъй като трудните условия в много части от света насърчават повече хора да търсят икономически възможности другаде. Държавната политика като цяло ще поеме в по-изолирана посока в ущърб на международното сътрудничество по проблеми на климата, технологиите и търговията.

Президентските избори в САЩ през 2024 г. ще предизвикат политическо и културно разделение и ще доведат до обхватни промени в политиките, ако бившият президент Доналд Тръмп спечели президентския пост за републиканците (това не е основната прогноза на EIU, но рискът да се случи е много висок.).

Авторитарните режими ще се изправят пред собствени предизвикателства и управлението в много части от света ще бъде предизвикано от заплахи, вариращи от климатичните промени до тероризма, очаква EIU.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:55 | 30.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още