IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Финансист: Законът за еврото не позволява влошаване на условията по кредитиране

Банковата система е готова за приемане на еврото от 1 януари 2025 г., дори датата да бъде изместена, каза Джеймс Йоловски

13:57 | 30.05.24 г.

Законът за приемане на еврото, който се очаква да бъде приет, не позволява да има влошаване на условията по кредитите на потребителите след влизането на страната в еврозоната. Това каза доц. д-р Джеймс Йоловски, главен секретар на Асоциацията на банките в България, в предаването „Бизнес старт“ на Bloomberg TV Bulgaria.

Той обясни, че след приемането на еврото начинът на формиране на лихвите може да се промени, но не и стойността на самата вноска.

Йоловски коментира и как ще се превалутират и сметките на гражданите след приемане на единната европейска валута. То ще става автоматично по фиксиран курс, като няма да има неблагоприятно закръгляне, обясни той.

Това улеснява бизнеса и хората, като няма да има нужда да се извършват действия от тяхна страна. При всякакъв вид карти, дебитни и кредитни, няма да има промяна или необходимост от издаване на нови, отбеляза той.

Всички мерки за сигурност и при превалутирането на сметките, и при употреба на картите с евро са направени вече и няма никакви рискове за потребителите, каза още финансистът.

Според Йоловски Хърватия е много добър пример за това, че приемането на еврото като национална валута не води до повишаване на инфлацията. Той посочи, че в България сме в още по-благоприятна ситуация, защото от 27 години сме във валутен борд с фиксиран курс към еврото, а в евро и сега се обявяват цените на имоти, автомобили, екскурзии и др.

„Не бихме могли да очакваме само по себе си влизането в еврозоната ще бъде тласък за увеличаване на цените“, категоричен беше Йоловски.

Въпреки че целевата дата за присъединяване към еврозоната остава 1 януари 2025 г., според финансиста България няма да е изпълнила необходимите критерии до излизането на конвергентния доклад през лятото. Той припомни, че има възможност да бъде поискан извънреден конвергентен доклад и датата за присъединяване да бъде 1 юли 2025 г.

Дори датата да бъде отложена обаче, банковата система е готова, каза Йоловски.

Целия коментар гледайте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването „Бизнес старт“ може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:57 | 30.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още