IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС не успя да постигне консенсус по темата за тавана на газовите цени

Отново виждаме една разделена Европа, двойни стандарти и надмощие на икономически силните държави във вземането на решението, изтъква енергийния министър Росен Христов

22:06 | 13.12.22 г. 1
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Министрите на енергетиката на страните членки на Европейския съюз (ЕС) не успяха да постигнат окончателно споразумение за общо ограничение на цените на природния газ след месеци на вътрешни спорове дали мярката може да облекчи енергийната криза в Европа, съобщава Ройтерс.

В отговор на многократни искания от някои страни, Европейската комисия (ЕК) предложи таван на цените миналия месец като най-новата реакция на ЕС срещу икономическите катаклизми, причинени от намаляването на доставките на природен газ от Русия по-рано тази година, което доведе до скокове при цените на енергията.

Но тъй като страните са дълбоко разделени относно подробностите за предложеното ограничение, срещата във вторник не доведе до окончателно решение - принуждавайки енергийните министри да се опитат отново да постигнат споразумение на друга среща на 19 декември.

Българският служебен министър на енергетиката Росен Христов каза, че България и още 13-14 държави искат динамичен таван на газа с максимална цена от порядъка на 150-160 евро за мегаватчас.

По думите на Христов в момента България продължава да купува газ на цени под 250 лв. за мегаватчас, а цената, обявена за януари, е 204 лв.

"Германия е с мощна икономика и са готови да платят каквато и да е цена само и само да има газ. Имат и ресурси да компенсират потребителите за високите цени. Държави като България, които не разполагат с такива мощни икономики, естествено ние се борим за стабилизиране на пазара на по-ниски нива и не смятаме, че Европа трябва да плаща значително повече от всички останали консуматори. За съжаление отново виждаме една разделена Европа, двойни стандарти и надмощие на икономически силните държави във вземането на решението", заяви още Христов, цитиран от БНТ.

"Постигнахме напредък, но все още не сме приключили. Не всички въпроси можеха да получат отговор днес", заяви германският министър на икономиката Роберт Хабек след срещата, която продължи няколко часа, докато делегатите от страните търсеха компромис.

Чешкият министър на промишлеността Йозеф Сикела, който председателстваше срещата, каза, че е оптимист и вярва, че страните могат да постигнат споразумение относно ценовия таван.

Някои държави, включително Германия, Австрия и Нидерландия, се обявиха против тавана, който според тях може да отклони така необходимите газови товари от Европа към други региони и да наруши функционирането на енергийните пазари.

Други страни, включително Гърция, Белгия, Италия и Полша, поискаха таван, който според тях би защитил икономиките им от високите цени на енергията.

„Европейските граждани агонизират, европейските предприятия прекратяват дейност, а Европа води ненужни дебати“, изтъква гръцкият енергиен министър Константинос Скрекас.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:03 | 13.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още