IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия преговаря за внос на природен газ от Ирак

Ирак има големи доказани залежи на газ, но голяма част от добивите изгарят в атмосферата заради липса на инфраструктура

21:00 | 13.01.23 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Германия води преговори за покупката на природен газ от Ирак, съобщи канцлерът Олаф Шолц по време на съвместна пресконференция с иракския премиер Мохамед Шия ас Судани в Берлин, пише Ройтерс. Канцлерът не даде повече подробности относно вариантите, които се обсъждат нито по отношение на количества, нито за логистиката.

Ирак е по-познат като петролна държава - има богати залежи на петрол и дневно изнася около 3,4 млн. барела, сочат данни на ОПЕК. Страната е втора след Саудитска Арабия по обем на добива в петролния картел и е петата по големина по отношение на петролните залежи в света. На територията на Ирак се намират около 17% от доказаните в Близкия изток и около 8% от световните петролни залежи.

По данни на ОПЕК доказаните залежи на Ирак от природен газ са в обем на около 3,8 трилиона куб. метра, или 12-та в света. Основните полета са разположени в южната част на страната и са "преплетени" с петролните залежи. По-голямата част от добития газ (в процеса на добива на петрол) обаче се изгаря, защото няма капацитет за преноса му.

Войната в Украйна накара страните от ЕС да се огледат и потърсят изкопаеми горива в нетрадиционни за общността дестинации. Италия например договори доставки на втечнен газ от Африка. В изпълнение на плановете си за диверсификация Германия изгради първите си терминали за втечнен газ и за първи път в историята си получава директно доставки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:08 | 13.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

1
rate up comment 7 rate down comment 2
zelka007
преди 1 година
Въртят ми се едни мисли , че германците преговарят за концесии , а не само за готов продукт ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още