IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Първият плаващ терминал за внос на втечнен природен газ в Германия вече е в експлоатация

Според канцлера Олаф Шолц доставките на газ за Германия през зимата на 2023/2024 г. ще бъдат осигурени от Норвегия, САЩ, страните от Персийския залив и Нидерландия

16:55 | 17.12.22 г. 7
Снимка: Liesa Johannssen/Bloomberg
Снимка: Liesa Johannssen/Bloomberg

Първият плаващ терминал за внос на втечнен природен газ в Германия влезе в експлоатация тази сутрин. На откриването му присъства и германският канцлер Олаф Шолц.

Министърът на икономиката Роберт Хабек, министърът на финансите Кристиан Линднер и министър-председателят на Долна Саксония Щефан Вайл също присъстваха на церемонията, съобщава БНР.

Плаващият терминал край бреговете на Северно море в Долна Саксония ще помогне за преодоляване на недостига на газ в Германия, причинен от липсата на доставки от Русия. До края на следващата година трябва да бъдат изградени още четири терминала в Брунсбютел, Щаде и Любмин.

Федерацията на германската индустрия (BDI) предупреди, че не бива да се прекалява с еуфорията: дори и с новия терминал опасността от недостиг на газ не е предотвратена.

Канцлерът Олаф Шолц обаче посочи, че вече води преговори за нови договори за доставки.

"Всъщност ние успешно създадохме такъв терминал тук за много кратко време. Специализираният кораб ще изпълнява тази задача, като оперативно ще извършва преобразуването на втечнения газ в газообразно състояние и ще го подава към германската енергийна система. Това е много важен принос за сигурността ни", коментира Шолц.

Според канцлера доставките на газ за Германия през зимата на 2023/2024 г. ще бъдат осигурени от Норвегия, САЩ, страните от Персийския залив и Нидерландия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:56 | 17.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още