IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Страните от ЕС са похарчили над 700 млрд. евро като компенсации за скъпата енергия

Цената на газа в Европа намалява, но това все още не означава нищо за индустрията

10:19 | 08.01.23 г. 2
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Страните от Европейския съюз (ЕС) са отпуснали помощи в размер на 706 млрд. евро за компенсирането на домакинствата и бизнеса заради високите енергийни цени от септември 2021 година до края на 2022 година. Това пише в анализ The Wall Street Journal, позовавайки се на данни на анализаторите от Bruegel.

Цената на газа на пазарите е повече от 7 пъти по-висока спрямо средното през 2020 година, въпреки че в някои държави в Европа бяха въведени тавани на цената на газа. В момента топлото време и пълните газохранилища доведоха до съществено намаляване на цената на суровината - нидерландската борса TTF, която е референтна за повечето договори за доставка в Европа, затвори сесията в четвъртък (5 януари) на ниво от малко над 72 евро за мегаватчас.

През декември цената на газа намаля почти наполовина, след като пазарите се отърсиха от притесненията за недостиг на суровината. Топлото начало на зимата донесе спокойствие, че сривове в енергийната система и блокиране на индустрията няма да има, но Европа още не се е спасила от кризата.

Ако ниските енергийни цени се запазят, това ще помогне за забавяне на инфлацията, казват експертите. А данните за инфлацията в еврозоната през декември, сочат, че тя вече пада до едноцифрено число.

По-ниската цена на газа може да бъде спасителна за европейската енергетика. През лятото, когато цените бяха рекордни, много компании от сектори като химическа и стъкларска индустрия намалиха производството си и започнаха да затварят мощности. Част от индустрията започна да изнася дейността си извън ЕС, а друга - да купува суровини от трети страни, където има по-ниски разходи за енергия.

Сега производителите на торове, които са сред най-зависимите от доставките на газ индустриални потребители, защото той е основната им суровина, оперират на 67% от капацитета си спрямо 28% през септември, сочи WSJ. Но за да се възстановят нивата отпреди, трябва да има дългосрочна стабилност на пазара, предупреждават още експерти.

За индустрии, като например производството на стомана, ще отнеме повече време, за да се преодолее кризата. Обикновено тези компании подписват дългосрочни договори за доставка на енергия и според наблюдатели, те ще искат да видят ниски цени и стабилни пазари за по-дълъг период, за да отворят отново производството си.

Засега индустриалните потребители в Европа не виждат причини за оптимизъм - цените намаляват заради топлото време и ниското потребление, казват те. Но това може да придължи прекалено кратко и да не продължи през цялата година, а промишлеността не се интересува от ниски цени в краткосрочен план.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:19 | 08.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
Р?мператоръ
преди 1 година
"Сега производителите на торове, които са сред най-зависимите от доставките на газ индустриални потребители, защото той е основната им суровина, оперират на 67% от капацитета си спрямо 28% през септември..." А защо не кажете колко - спрямо 19-а година - защото още миналата година много производители просто фалираха?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 4
Alex Silver
преди 1 година
Енергията им станала скъпа? Дори Жозеп Борел призна за евтината руска енергия и суровини като основа за развитието на Европата. Ами защо прогониха руснаците? Защото планираха аферата в укрия, затова. Сега са щастливи и доволни. Няма енергетика, няма суровини, няма излишни главоболия. Слугуването на Чичо Сам носи радост.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още