IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията в еврозоната отново е едноцифрена – за първи път от август

Данните отразяват забавянето на поскъпванията в Германия, Франция, Италия и Испания и са по-ниски от очакванията на икономистите

12:38 | 06.01.23 г. 11
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Инфлацията в еврозоната се върна към едноцифрени стойности за първи път от август насам, което подхранва надеждите, че най-тежкият скок на потребителските цени в блока е достигнал своя връх, предава Bloomberg. 

Декемврийската инфлация в зоната с единна валута възлиза на 9,2%, съобщи Евростат в петък, като забавянето на растежа на енергийните разходи обуславя по-бавния растеж. Данните отразяват забавянето на поскъпванията в Германия, Франция, Италия и Испания и са по-ниски от очакваните 9,5% от икономистите, анкетирани от Bloomberg. Експерти, интервюирани от агенция Ройтерс, прогнозираха стойност от 9,7% за декември. През ноември инфлацията все още бе 10,1%. 

Въпреки това инфлацията продължава да застрашава европейската икономика, като показателят за базисната инфлация, която не включва енергията и храните, се е ускорила до рекордните 5,2%.

Европейската централна банка (ЕЦБ) се стреми към стойност от 2% за валутната зона. От средата на 2021 г. насам инфлацията все повече се отдалечава от този показател. Поради това ЕЦБ вече повиши значително лихвените проценти в еврозоната. Намаляването на ценовия натиск вероятно ще подхрани дебата за това с колко още ЕЦБ трябва да повиши лихвените проценти.

ЕЦБ вероятно ще се съсредоточи именно върху базисната инфлация, докато продължава с най-агресивното повишаване на лихвените проценти в историята си. В САЩ Федералният резерв също не обръща много внимание на намаляването на общата инфлация, като предупреждава инвеститорите да не подценяват желанието му да затяга паричната политика още известно време. 

Вторият месец на охлаждане на ръста на цените в еврозоната, която се разшири до 20 държави от 19 този месец с присъединяването на Хърватия, се случи, след като правителството на Германия плати сметките за природен газ на някои домакинства, за да смекчи рязкото покачване на разходите след инвазията на Русия в Украйна.

Но въпреки че забавянето на инфлацията в най-голямата икономика на континента и извън него ще бъде приветствано, ЕЦБ обеща миналия месец да повиши депозитната лихва над сегашното ѝ ниво от 2%.

Според председателя на френската централна банка Франсоа Вилроа дьо Гало пикът на разходите по заемите може да бъде достигнат едва към лятото. 

„Тогава ще бъдем готови да останем на този краен лихвен процент толкова дълго, колкото е необходимо", заяви той в четвъртък в Париж. „Спринтът на увеличение на лихвите през 2022 г. се превръща по-скоро в състезание на дълги разстояния, а продължителността ще има значение поне толкова, колкото и нивото“. 


В краткосрочен план необичайно топлото време успокои опасенията за енергийна криза и намали цените на газа до равнищата отпреди войната. Но тъй като в момента се очаква еврозоната да преживее само кратка и плитка рецесия, търсенето, а оттам и инфлацията, могат да се задържат. 

Последните прогнози на ЕЦБ предвиждат нарастване на цените средно с 6,3% през 2023 г., като през 2025 г. те все още ще останат над целевото равнище от 2%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:38 | 06.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

11
rate up comment 3 rate down comment 0
Tikva007
преди 1 година
До: LeutenantScheisskopf: Добре дошъл! Казваш, понатрупа смррад в едни сайтове и дойде тук да я споделиш. Упс, да я инвестираш, де. Да се отъркаш и ти покрай инвесторите, санким станеш и ти такъв. Ами, объркАл си се, пичч! Без апартаменти, земи, пари и прочее, само с една смррадд на голо, скоро и тук ще ти отеснее.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 2 rate down comment 4
LeutenantScheisskopf
преди 1 година
andy ти като руски гражданин си сигурно и против ваксните, избра ВГъзРажданите и си безработен с няколко наследени от миризливия ти комунистически баща апарти и земи? нъл тъл? иначе си грозен, но с време и со пари?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 4
LeutenantScheisskopf
преди 1 година
До: andyООООООООООООО убедени руски зетки и тук, които разпростряняват путлерска пропанда. Тамън напуснах едни смръдливи сайтове с такива като вас, сега и тук виждам, че разкалявате терена и тук, ман, ман, ман :-----)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 1
andy
преди 1 година
До: zelka007Хамериканците не си играят на дребно. Да, няколко компании бяха привлечени от ресурсите на Донбас и голямата обработваема земя за ГМО култури, но всичко това е капка в океана на фона на ресурсите на Русия. А защо да не бъзикнаг Европа да им свърши мръсната работа?! Накрая ще имат 2 плячки - Русия + Европа. Богатите са богати, защото крадат от бедните.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 1
andy
преди 1 година
До: zelka007Казваш, работа за гастербайтери винаги ще има, а и евро пубертетите с нетърпение чакаха да отворят границите за да подновят спиртния туризъм?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 0
tetris12
преди 1 година
До: zelka007Това, че има изкуствено поддържане на "стабилни" цени на газа и тока, в момента който тази стабилност изчезне ще се платят и лихвите за спокойствието (било чрез увеличени данъци или друго). В голяма степен намалената инфлация е именно поради този факт. Добре е че има работа, света няма да свърши, нашите дядовци преживяха Хитлер, ние ще преживеем Путин, но хубавите дни на безлихвени кредити отминаха.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 4
zelka007
преди 1 година
До: andy... Викаш хамериканците газят безсмислено в Украйна и рушат наред ?! Търсят съживеният хитлер , вместо да погледнат в огледалото ... И помеждудругото чопват реколта , желязна руда , пералн , кокошки от курниците , квото докопат ... Мхм ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 5
zelka007
преди 1 година
До: tetris12... Партито не е спирало , поне при мен ... :))) ... Работа и пари има за всеки , на който му се работи , другите не можем да ги мислим ... Гледам никой не риве във форума , който притежава активи или производство , и си трае , що ли ?! Вероятно ще има пак силна реколта , силен туристически сезон в целият ЕС . Нямаме загуба на пазари , всичките ни клиенти купуват здраво (бензиноколонката я изключвам, тя никога не е била значим пазар) . Кое те безпокои ... ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 3
andy
преди 1 година
До: zelka007В грешка си вдлъбнат! *** нищо не е правил, а САЩисаните организираха този крах. И тяхната цел не е инфлацията или безработицата, а нещо съвсем друго и много по-голямо - деиндустрализация на Европа и колкото се може по-голяма зависимост от тях. Знаеш какъв е девизът на Сащисаните - "America First!" Ние сме просто жертвена овца. Поредната.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 3
tetris12
преди 1 година
До: zelka007Викаш всичко мина по мед и масло, да свалят лихвата до -0.5 и партито да продължава
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още