IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Централен банкер: Еврозоната е пред трудна икономическа ситуация

Еврозоната преживява „краткотрайна и плитка рецесия", преди икономиката да започне отново да расте през второто тримесечие, твърди Де Гиндос

17:12 | 27.12.22 г. 5
Автор - снимка
Създател
Заместник-управителят на ЕЦБ Луис де Гиндос. Снимка: Alex Kraus/Bloomberg
Заместник-управителят на ЕЦБ Луис де Гиндос. Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Еврозоната е изправена пред „много трудна икономическа ситуация", която ще постави на изпитание хората и предприятията, заяви заместник-управителят на Европейската централна банка (ЕЦБ) Луис де Гиндос, цитиран от Bloomberg. 

„Високите нива на инфлация, които наблюдаваме в цяла Европа, съвпадат с икономическо забавяне и нисък растеж", заяви той пред Испанската конфедерация на асоциациите на младите предприемачи в разговор от 16 декември, публикувано на уебсайта на ЕЦБ във вторник. „Много е важно както физическите лица, така и бизнесът да бъдат благоразумни и да се съсредоточат върху дългосрочния план“. 

В изказването си Гиндос повтори посланията, споделени при вземането на решението за лихвените проценти на 15 декември, включително и за новите икономически прогнози, публикувани същия ден. През декември ЕЦБ забави темпа на парично затягане до половин процентен пункт, с който лихвата по депозитите се покачи от 1,5% до 2%, или най-високото си ниво от края на 2009 г. насам. С този ход Европейската централна банка (ЕЦБ) отговори на очакванията на икономистите, като общото парично затягане от юли насам достигна 2,5 процентни пункта. В края на миналия месец стана ясно, че инфлацията в еврозоната се е забавила до 10% през ноември. За сравнение – през октомври инфлацията в блока бе на ниво от 10,6%. Прогнози на ЕЦБ за производството и инфлацията. Графика: Bloomberg Прогнози на ЕЦБ за производството и инфлацията. Графика: Bloomberg

Запитан за това колко високо ще се повишат разходите по заемите, той повтори визията на ЕЦБ, че това ще се решава „заседание по заседание и въз основа на постъпващите данни“. 

Де Гиндос също така подчерта мнението, че еврозоната преживява „краткотрайна и плитка рецесия", преди след това икономиката да започне отново да расте през второто тримесечие. 

„Тази ситуация несъмнено представлява предизвикателство за бизнеса и неговата устойчивост", каза вицепрезидентът. „При наличието на рецесия на хоризонта сегашната висока несигурност прави още по-трудно за фирмите и предприемачите да разпределят капитала си. Така че на този фон е много важно да бъдем предпазливи“, поясни още той. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:15 | 27.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 0
aldy
преди 1 година
Високите нива на инфлация, които наблюдаваме в цяла Европа === Ама те нямат нищо общо с лишаването на ЕСес от изгодните енергоресурси и суровини от РФ. СП-2 е международен проект, с участието на 5 европейски компании. Да чухте нещо осъдително срещу извършителя на диверсията? Май всички знаят кой е и затова си затварят устите. А сега стоически страдат. За да победят Путин. Ама както вървят нещата, все по-често се сещам за знаменитото нашенско "Ще се ос.рем, ама няма да се изложим".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 0
aldy
преди 1 година
Сега е моментът да цопнем в еврокиреча. Сега или никога! Иначе кой друг ще ги подкрепи?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 4
danchomentata
преди 1 година
Не е централен банкер ,но ще счупи тавана на инфлацията.https://ria.ru/20221227/ukaz-1841755158.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 3
corner
преди 1 година
Тук естествено не са включени непредвидените обстоятелства , които ще са свързални със значими фалити - поне 2 пъти годишно . Заложен е оптимизам от 0,5 % годишен ръст за успокоение на публиката . И не е казано на цената на какви бюджетни дефицити и лихви от ЕЦБ ще се получи така .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 18 rate down comment 4
doba
преди 1 година
Не е на добре тази прогноза...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още