IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Де Гиндос: ЕЦБ ще продължи да покачва лихвите с подобен на декемврийския темп

На заседанието си през февруари 2023 г. банката ще увеличи лихвите с нови 50 базисни пункта, смята централният банкер на Литва

16:36 | 19.12.22 г. 3
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Паричното затягане от Европейската централна банка (ЕЦБ) ще продължи с подобен темп на най-скорошното лихвено увеличение от половин процентен пункт. Това заяви заместник-управителят на ведомството Луис де Гиндос, цитиран от Bloomberg.

ЕЦБ ще продължи да покачва лихвите, докато прогнозите не покажат, че безпрецедентното увеличение на цените в еврозоната не се насочва обратно към целта от 2%, посочи Де Гиндос по време на събитие в Мадрид. По думите му предприетите от централните банкери действия не са достатъчни за постигането на тази цел.

„Трябва да предприемем допълнителни мерки да покачим лихвите с темп, подобен на този от последното увеличение от 50 базисни пункта (б.п.)“, обясни зам.-управителят на ЕЦБ.

Миналата седмица ЕЦБ забави темпа на парично затягане до половин процентен пункт, с който лихвата по депозитите се покачи от 1,5% до 2%, или най-високото си ниво от края на 2009 г. насам.

По-рано в понеделник Гедиминас Шимкус, гуверньор на централната банка на Литва, каза, че „няма съмнения“, че на следващото си заседание през февруари ЕЦБ ще одобри същото лихвено повишение.

„Единствено се връщаме към неутралните лихвени проценти. До този момент все още се намирахме в приспособяваща се парична политика“, каза той пред репортери във Вилнюс.

Петер Кажимир, начело на регулатора в Словакия, изрази мнение, че връщането на инфлацията под контрол ще изисква не само ограничаващи растежа лихвени проценти, но и задържането им там „за много по-дълго“.

„Временното охлаждане на икономиката няма да е достатъчно, за да се успокои ценовият ръст и постепенно да се върне към желаните равнища“, каза той в свое изявление. „За нас това означава, че ще трябва да покачим основния лихвен процент значително по-високо спрямо днес“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:36 | 19.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още