IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лагард: Повишихме лихвите с по-бавен темп, но те все още трябва да нараснат значително

Имаме да извървим още път, посочи управителят на ЕЦБ

17:33 | 15.12.22 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Европейската централна банка (ЕЦБ) повиши лихвите с по-бавен темп, но те все още трябва да нараснат „значително“. За това предупреди ведомството в четвъртък, цитирано от Bloomberg.

След две последователни повишения от по 75 базисни пункта (б.п.), на последното си заседание за годината ЕЦБ забави темп до 50 б.п., с което лихвата по депозитите достигна 2%, или най-високото ниво от 2009 г. насам. Регулаторът обаче пое ангажимент за последващ „стабилен“ темп на парично затягане.

„Трябва да очакваме да покачваме лихвите с темп от по 50 б.п. за даден период от време“, каза управителят Кристин Лагард по време на традиционната си пресконференция след заседанието. „Имаме да покрием повече площ (тоест има да се извърви още път с конкретна скорост – бел. прев.), трябва да вървим повече и ни чака дълъг път“, допълни Лагард.

След коментара трейдърите завишиха своите оценки до връх на лихвата от 3%, след като по-рано очакваха ниво от около 2,93%. Според Лагард обаче финансовите пазари не са изчислили правилно количеството лихвени повишения, необходими за озаптяване на инфлацията.

В четвъртък регулаторът обяви и плановете си да започне количествено затягане под формата на свиване на баланса си. Ходът, в комбинация с по-ниското лихвено увеличение от ЕЦБ и други централни банки, като Английската централна банка (АЦБ) и Федералния резерв на САЩ, може да е отражение на вярването, че най-лошата инфлация от поколения насам – въпреки че не е изчезнала напълно – е поне близо до върха си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:34 | 15.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още