IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Банките в еврозоната са готови да изплатят още близо 450 млрд. евро по TLTRO

С това общото намаление на задълженията ще достигне 795 млрд. евро в рамките на няколко месеца

15:25 | 11.12.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Банките в еврозоната са готови предсрочно да изплатят още 447,5 млрд. евро под формата на многогодишни заеми от Европейската централна банка (ЕЦБ), с което намалението на непогасените заеми ще достигне близо 800 млрд. евро в рамките на няколко месеца, съобщи централната банка, цитирана от Ройтерс.

Финансовите институции доскоро разполагаха с 2,1 трлн. евро средства от целевите операции по дългосрочно рефинансиране (TLTRO), въведени като мярка за насърчаване на икономическата активност и кредитиране, когато еврозоната бе изправена пред заплахата от дефлация.

Понастоящем обаче инфлацията в еврозоната - макар и да се забави - е пет пъти над целевото равнище от 2% на ЕЦБ, равнявайки се на 10% през ноември.

През миналите месеци банките върнаха 296 млрд. евро, като други 52 млрд. евро ще падежират през декември, с което общото свиване на задълженията ще достигне 795 млрд. евро.

След този месец неизплатените средства ще са общо 1,32 трлн. евро, като голяма част от тях ще падежират през юни догодина.

Към момента балансът на ЕЦБ на исторически високи равнища от 8,5 трлн. евро, като се очаква следващата седмица, когато е последното заседание на регулатора за годината, да се даде информация за постепенното му свиване.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:07 | 11.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още