IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ ще забави темпа на парично затягане през декември

Ако Федералният резерв на САЩ предприеме по-малък ход, това ще се отрази и на ЕЦБ, прогнозира икономист

13:42 | 11.12.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Европейската централна банка (ЕЦБ) ще забави темпа на затягане до 50 базисни пункта (б.п.) следващата седмица, когато централните банкери ще проведат последното си за годината заседание

Централната банка ще завиши лихвата си по депозитите - понастоящем на ниво от 1,5% - до 2%, което ще е най-високото от 2009 г. насам, сочи проучване на Ройтерс, проведено в периода 5-8 декември. Медианните прогнози за лихвата се подкрепят от 51 от 60 анкетирани икономисти, докато други двама смятат, че ЕЦБ ще се върне към старите си навици на пасивна предпазливост, а седем - че ще бъде по-агресивна в ходовете си.

През октомври регулаторът одобри второ поредно лихвено увеличение от 75 базисни пункта (б.п.)

"Заседанието на ЕЦБ следващата седмица е едно от малкото, на което банката ще вземе решение след Федералния резерв на САЩ, а не преди него. Забавянето на ходовете на Фед ще повлияе и на ЕЦБ", смята Карстен Бржески от ING.

Мотивация за забавяне в темпа на паричното затягане ведомството може да получи и от данните за потребителската инфлация, които последно показаха значително облекчаване на инфлационния натиск до 10% през ноември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:33 | 11.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още