IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията в еврозоната може да е близо до върха си, смята главният икономист на ЕЦБ

Икономиката на блока няма да премине през твърдо приземяване, прогнозира централният банкер на Кипър

15:11 | 06.12.22 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Ръстът на потребителските цени в еврозоната вероятно е близо до своя връх, но лихвените проценти отново ще трябва да бъдат увеличени. Такова мнение изрази главният икономист на Европейската централна банка (ЕЦБ) Филип Лейн, цитиран от Bloomberg.

“Вероятно е твърде рано да се направи преценка“ дали инфлацията достига връх, „но бих бил разумно уверен да кажа, че вероятно сме много близо до него“, каза Лейн в интервю за вестник Milano Finanza. “Но все още не е сигурно дали това е пикът, или той ще дойде в началото на 2023 г.“, допълни икономистът.

Седмица и половина преди последното за 2022 г. заседание на ЕЦБ централните банкери изпращат сигнали, че може да забавят темпа на лихвените повишения. В понеделник Гейбриъл Маклуф, ръководител на Ирланската централна банка, каза, че регулаторът ще увеличи лихвите с половин процентен пункт този месец.

Повишение от 50 базисни пункта (б.п.) е „нивото, около което ще се озовем“, каза Маклуф пред репортери в Дъблин. Той добави, че ако случаят се окаже такъв, на следващите заседания ще има още лихвени увеличения. Според него такъв ход е „необходимият минимум“, за да продължи връщането на инфлацията в еврозоната - понастоящем на ниво от 10% - към целта от 2%.

„Очакваме, че ще са необходими още лихвени увеличения, но вече доста се направи. Отправната точна в момента е различна – вече повишихме лихвите с 200 б.п.“, каза Лейн, като допълни, че трябва да се вземе предвид и постигнатото до момента.

„Очакваме ЕЦБ да повиши лихвите през зимата, с което депозитната лихва ще достигне 2,75% през март. Намаляващата основна и базисна инфлация би трябвало да означава, че Управителният съвет (на ЕЦБ) ще намали лихвите към края на 2023 г.“, прогнозира Джейми Ръш, главен икономист за Европа в Bloomberg Economics.

Що се отнася до потребителските цени, Лейн каза, че не може „да изключи вероятността от още инфлация в началото на следващата година. Веднъж минем ли първите месеци на 2023 г., по-късно през годината – през пролетта или лятото – трябва да видим значителен спад в инфлационното равнище“, каза още Лейн.

На въпрос дали инфлацията може да се забави до 6-7% следващата година, икономистът коментира, че „първоначалният спад от сегашните високи равнища ще бъде около тези нива“, като ще последва допълнително намаление.

Константинос Херодоту, управител на централната банка на Кипър, каза по-късно във вторник, че лихвите отново ще бъдат увеличени, но и че вече са "много близо" до неутралното равнище.

"Намираме се много близо до неутралното равнище. Смятам, че ще има още едно увеличение или увеличения", добави Херодоту по време на събитие на Bloomberg, цитиран от Ройтерс.

Той посочи, че не очаква икономиката на еврозоната да премине през "твърдо приземяване". "Има редица променливи, които може да осигурят известнен комфорт, и ако има икономически ефект, той няма да е... твърдо приземяване", добави банкерът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:57 | 15.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още